Avrupa, Rusya-Türkiye yakınlaşmasından rahatsız

Avrupa, Rusya-Türkiye yakınlaşmasından rahatsız

Avrupa Birliği`nin Rusya ve Türkiye arasındaki enerji işbirliğinden duyduğu rahatsızlık, AP raporuna girdi. Raporun sürprizleri arasında gösterilen konuda, Türkiye`ye Akkuyu Nükleer Santrali`ne yönelik çalışmaların durdurulması çağrı

 

Avrupa Parlamentosu, 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu`nu kabul etti.

İki hafta önce, değişiklik önergeleri ve Türkiye`deki seçimler nedeniyle ertelenen oylama sonunda rapor, 653 üyeden 432`sinin oyuyla kabul edildi. Oylamada 127 parlamenter de 'çekimser' oy kullandı.

Kararda, Türkiye ile yürütülen müzakerelerde yargı ve temel haklarla ilgili 23 ve adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili 24`üncü fasılların açılması için net bir çağrı yapılmadı. Bunun yerine bu başlıkların açılış kriterlerinin yerine getirilmesinin önemine vurguda bulunuldu.

Hürriyet Gazetesi`nin Brüksel temsilcisi Güven Özalp, AP raporunun kritik başlıklarını derledi.

Buna göre raporda ek değişiklik önergeleriyle, 7 Haziran seçimlerine ilişkin de değerlendirmelere de yer verildi. 'Ülkenin çeşitliliğini yansıtır şekilde Türk modern tarihinin en kapsayıcı ve temsil düzeyi en yüksek parlamentosunun seçilmesinden' duyulan memnuniyetin dile getirildiği metinde Türk demokrasisinin dayanıklılığı ve vatandaşların demokratik ruhu övüldü.

AP, seçim günü sivil toplum gönüllülerinin katılımını 'etkileyici' olarak tanımlarken tüm siyasi partilere 'Türkiye`nin demokratikleşme sürecini ve Avrupa Birliği`yle reform diyaloğunu yeniden canlandırma amacıyla istikrarlı ve kapsayıcı bir hükümet oluşturma yönünde çalışma' çağrısı yaptı.

`ANKARA VE MOSKOVA`NIN ENERJİ İŞBİRLİĞİ ENDİŞE VERİCİ`

Raporun dikkat çeken bölümlerinden biri, Rusya ve Türkiye arasındaki yakın enerji işbirliğinden duyulan endişenin açıkca belirtilmesi oldu.

AP bu kapsamda, Akkuyu Nükleer Santrali`ne yönelik çalışmaların `sismik bölgede olması nedeniyle` durdurulması için çağrı yaptı.

Bu konudaki en ilginç vurguyu ise bundan sonra atılacak adımlara Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi`nin dahil edilmesi bu yapılamıyorsa en azından danışmada bulunulması oluşturuyor.

Kararda, AB`nin enerji alanında Türkiye ile müzakerelere hız vermesi gerektiği belirtildi.

YENİDEN TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER ELEŞTİRİSİ

Rapor, temel hak ve özgürlükler açısından eleştiriler içermesi nedeniyle de dikkat çekiyor. Türkiye`nin yoğun olarak eleştirildiği raporda, AB`nin benimsediği ilke ve değerlerle uyuşmadığının net şekilde hissettirildiği ana alanlardan birini basın özgürlüğü oluştururken yargı alanındaki gelişmeler de AP`nin üzerinde ısrarla durduğu ve olumsuz vurguların yoğunlaştığı başlıklar arasında yer alıyor.

Son dönemde devreye sokulan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yasası, MİT Yasası, iç güvenlik paketi yapıları ve `yaratacağı olası sonuçlar` nedeniyle AP`nin endişe belirttiği unsurlar arasında yer alıyor. 'Makul şüpheli' konsepti üzerinde özellikle duran AP, bu yaklaşımın muhaliflere karşı keyfi saldırılara kapıları açtığının altını çiziyor. `Yolsuzluk suçlamalarına` yönelik olarak hükümetin takındığı tavır da eleştiriliyor.

Dikkat çeken yeniliklerden birini uzun süredir bahsi geçmeyen laiklik konusunun tekrar AP`nin gündemine girmesi oluşturuyor. İnanç temelliler gibi seküler olanın da dahil olduğu farklı yaşam tarzlarına saygı gösterilmesine ve din ile devletin birbirinden ayrı tutulmasına ihtiyacın altı çiziliyor.

1915 TARTIŞMASINDA `SOYKIRIM` VURGUSU

Rapora verilen değişiklik önergesiyle 24 Nisan öncesi kabul edilen ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayıp Türkiye`den de tanıma talep eden AP kararına atıf yapan bir vurgu eklenmesi Türkiye`nin tepkisini çekecek bir gelişme olarak görülüyor

`IŞİD`LE YETERİ KADAR MÜCADELE EDİLMİYOR`

Daha önceki belgelerde yer alan bazı eleştiriler dozu yükseltilerek bu metne de yansıtılırken, AB`nin ortağı ve NATO üyesi olduğu hatırlatılarak Türkiye`nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve benzer örgütlerle yeterli düzeyde mücadele etmediği imasıyla kaleme alınan paragraf özellikle dikkat çekiyor.

BOZKIR: RAPORU KABUL ETMİYORUZ

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye`nin üç unsurun yer alması halinde Avrupa Parlamentosu`nun 2014 yılı raporunu kabul edemeyeceğini önceden parlamentoya bildirdiğini belirtti.

Bunların, 1915 olaylarının `soykırım` olarak nitelenmesi, PKK`nın terör örgütü listesinden çıkarılması ve Türkiye`nin müzakere sürecini kesmeye yönelik ifadeler olduğunu anlatan Bozkır, 1915 olaylarıyla ilgili maddenin girmesinin raporu kendileri için kabul edilemez bir hale getirdiğini vurguladı.

AB Bakanı Bozkır, 'Bu nedenle bu rapor AP tarihinde ilk defa Türkiye ile ilişkiler bağlamında Türkiye tarafından reddedilen, kabul edilemez addedilen bir ilerleme raporu olarak kayıtlara geçecektir' diye konuştu.

Bakan Bozkır, raporun Türkiye`nin daimi temsilcisine iletildiğinde iade edileceğini kaydetti.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor