Balkanlar`daki Türk Etkisi Artıyor

Balkanlar`daki Türk Etkisi Artıyor

“Havaalanı inşaatı bir Türk şirketine verildi. Yine yol yapım işleri de Türklere verildi. Enerji alanındaki projeler ve Kosova’nın telefon şebekesi işi de muhtemelen Türk firmalarına verilecek. Bununla birlikte yine Türklerin hâkim oldu?

Ralf Borchard

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kosova ziyareti oldukça önemli ve anlamlı. Bu anlam ve önem sadece Kosovalı Arnavutların yüzde 90’ının Müslüman olmasından kaynaklanmıyor, bununla birlikte Türklerin Balkanlar’daki ekonomik faaliyetleri de -AB ile kıyaslandığında- çok daha büyük bir hacme ulaşmış vaziyette.

Türk hükûmet lideri Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da yaptığı bir konuşma sırasında, “Prizren de burada mı?” diye seslendi. Erdoğan bu seslenişi 16 Haziran’da, İstanbul’daki Gezi Parkı göstericileri hakkındaki konuşmasında yaptı ve bu sayede sembolik olarak aralarında Kosova’nın başkenti Priştineli insanların da bulunduğu, bütün Müslüman dünyasının desteğini almış oldu.

Bütün bunların üzerine Erdoğan’ın şimdi de Kosova’yı ziyaret etmesinin oldukça sembolik bir değeri var. Burada yaşayanların yüzde 90’ı Kosovalı Müslüman Arnavut. Türkiye’nin kendisini, Osmanlı İmparatorluğu geçmişine atıfla Batı Balkanlar’ın hamisi olarak gördüğü olgusu da Erdoğan’ın sık sık dillendirdiği bir konu. Priştine`deki Riinvest Enstitüsü İdari Direktörü Lumir Abdikshiku, Kosova’da rakamların dahi bariz bir şekilde çok şey ifade ettiğini söylüyor.

Abdikshiku konuyla ilgili açıklamasında, “Havaalanı inşaatı bir Türk şirketine verildi. Yine yol yapım işleri de Türklere verildi. Enerji alanındaki projeler ve Kosova’nın telefon şebekesi işi de muhtemelen Türk firmalarına verilecek. Bununla birlikte yine Türklerin hâkim olduğu gıda sektörünü de düşünürsek Türk ekonomisinin bir ülkeyi ne denli güçlü bir şekilde etkisi altına aldığına dair bariz bir tablo çıkıyor ortaya.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Erdoğan sadece Priştine’yi ziyaret etmiyor aynı zamanda güneydeki Prizren’e de gidiyor. Söz konusu bölge, Kosova Barış Gücüne (KFOR) bağlı olarak görev yapan Alman ordusunun konuşlandığı yer olmakla birlikte Türk nüfusun da yoğunlaştığı bir yerleşim birimi. Prizren’de Türkçe dört resmî dilden biri olmakla birlikte Türkçe yayın yapan radyolar ve bir de Türkçe televizyon kanalı var.

Prizren’deki Kosova Demokratik Türk Partisinin lideri Levent Buş da durumu: “Hâlen Belediye Başkan Yardımcılığını yürütüyoruz ve iki Türk belediye meclis üyemiz var. Başbakan Haşim Taçi’nin partisiyle birlikte yönetimdeyiz. Burada, başta farklı kültürel etkinlikler düzenleyen dernekler, kadın grupları, gençlik örgütleri olmak üzere toplam 25 Türk derneğimiz var.” sözleriyle ifade ediyor.

Sembolik değer taşıyan hususlardan biri de Erdoğan’ın Kosova’yı yalnız değil, Arnavut hükûmet lideri Edi Rama ile birlikte ziyaret etmesi. Türklerin Arnavutluk’taki etkileri de son derece büyük. Diğer Balkan ülkelerinde -özellikle de Hristiyan Ortodoks yoğunluklu Sırbistan’da- durum kuşkuyla karşılanıyor. Ancak Türkiye, Sırbistan ile de bağları geliştirme çabası sergiliyor. Türk tarafında bu durum ilave bir adım olsa da birçok uzmana göre söz konusu tutum, AB’ye yakınlaşmak adına bir karşılık.

Riinvest Enstitüsü İdari Direktörü Lumir Abdikshiku’ya göre Türkiye’nin bölge üzerindeki etkisinin ters bir yüzü de var: “Samimi olmak gerekirse burada farklı şeylere de ihtiyacımız var, Kosova’da daha fazla Batılı şirket olmalı mesela. Burada fazla sayıda Batı Avrupalı şirket olmayışının sebebi kendilerini buradaki yerel yatırım ortamında pek rahat hissetmemeleridir. Bunu başarabilen sadece Türk şirketleri, onlar üst düzey yozlaşma ve zorlu bürokrasi ile başa çıkmaya muvaffak olabiliyorlar. Türk hâkimiyeti siyasi açıdan bizler için tehlikeli sayılır. Bizim burada Batılı değerlere ihtiyacımız var. Bu, ülkemiz için olmazsa olmazdır.”

Türk hâkimiyeti öte yandan AB siyasetinin zaaflarını da ortaya koyuyor: Gerçi AB bütün Batı Balkan ülkelerine bir Avrupa perspektifi vadetmişti. Bu da uzun vadeli bir yakınlaşma sürecinin ardından gelecek bir AB üyeliği demek oluyor. Ancak AB, mali kriz nedeniyle bir nevi genişleme yorgunu olmuş vaziyette, tutarlı bir Balkan stratejisi yok. İşte bu gedik, açık veya eksik nokta, Erdoğan’ın kararlı bir şekilde zorladığı bölge. Nihayetinde Erdoğan, Türkiye’nin Balkanlar üzerindeki ekonomik, siyasi ve kültürel etkisini genişletmeyi sürdürmeyi arzuluyor. (Köln ve Berlin merkezli Deutschlandradio`nun İnternet Sayfası - 23 Ekim 2013)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor