Başbakan Yıldırım´ın Skynews Mülakatı

Başbakan Yıldırım´ın Skynews Mülakatı

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım: Bu darbe girişiminin arkasında FETÖ terör örgütü vardır. Bu terör örgütünün başı Amerika´da, Pennsylvania´da yaşayan Fethullah Gülendir. Bu darbe teşebbüsünün arkasındakiler onun takipçiler

Sksy New

SUNUCU: Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, SkyNews´e, başarısız darbe girişiminin sorumlularının aranmasına henüz son verilmediğini söyledi. Savunma Muhabirimiz Alistair Bunkall, Binali Yıldırım ile görüşmek için Ankara´ya gitti.

BİNALİ YILDIRIM (Türkiye Başbakanı): Bu darbe girişiminin arkasında FETÖ terör örgütü vardır. Bu terör örgütünün başı Amerika´da, Pennsylvania´da yaşayan Fethullah Gülendir. Bu darbe teşebbüsünün arkasındakiler onun takipçileridir. Bunun ötesinde bunu kimin desteklediğini bilmiyoruz fakat bunu araştıracağız.

ALISTAIR BUNKALL: Söylediğiniz gibi Gülen, ABD´de ikamet ediyor. Darbeye girişilen günlerden bu yana hükûmetiniz, toplumun her kesiminden 13 bini aşkın kişiyi gözaltına aldı. On binlerce kişi işten çıkarıldı veya açığa alındı. Bu tasfiye sona erdi mi?

YILDIRIM: Hayır, soruşturma hâlâ devam ediyor. Arananlar var. Yeni gözaltına alınanlar olabilir. Tutuklamalar var. Soruşturma devam ediyor, henüz süreç tamamlanmış değil.

BUNKALL: ABD´nin Gülen´i iade etmemesi durumunda bu, Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl etkiler?

YILDIRIM: ABD ile bizim köklü ilişkilerimiz var. Bu olay yüzünden ne Amerika´nın ne de bizim ilişkileri koparmak gibi bir niyetimiz yok. Fakat bu konuda kararlı olduğumuzun altını çizmeliyiz, bunu Amerikan yönetimine bildirdik. Sayın Obama´ya Cumhurbaşkanı´mız; Sayın Joe Biden´a da bizzat ben bildirdim, bu adamın neden iade edilmesi gerektiğini olanca ayrıntısıyla kendileriyle paylaştık. Bundan sonra artık iş Amerikan yönetimine düşüyor. Amerikan yönetimi eminim ki bu kadar büyük bir olay yaşadığımızı gördükten sonra (…)

BUNKALL: Son birkaç gündür, belki ABD´nin veya ABD yönetimi bünyesindeki unsurların darbe konusunda önceden uyarı almış olabileceği; bu darbenin başlatılacağına ilişkin istihbarat almış olabileceği ve bunu hükûmetinize bildirmediği konuşuluyor. Bu tür açıklamaların inanılır olduğunu düşünüyor musunuz?

YILDIRIM: Böyle bir şey varsa ve bizimle herhangi bir bilgi paylaşmadılarsa yazıklar olsun. Bu durumda nasıl dost ve müttefik olacağız? Fakat söylentinin inanılır olduğunu düşünmüyorum. Amerika kadim dostumuz ve stratejik ortağımızdır.

BUNKALL: Türkiye´nin AB ile ortaklığı konusunda ne söylersiniz? Jean-Claude Junker, Türkiye´nin yakın bir zamanda AB´ye üye olma ihtimalinin çok az olduğunu söyledi. Bu hükûmetiniz için kulağa pek de iyi gelmiyor, değil mi. Junker´in söylediklerine tepkiniz nedir?

YILDIRIM: Bunun ciddiyetten uzak olduğunu düşünüyorum; bu tür iddiaları sık sık gündeme getiriyorlar. AB yönetiminin sorumlu davranarak biraz daha dikkatli açıklamalarda bulunması lazım. Türkiye böyle bir tehditle mücadele ederken, parmağını kaldırıp Türkiye´yi tehdit etmek onların haddi değil. AB´ye aday olan tek ülke Türkiye değil. Birçok kurumla iş birliğimiz var. AB ile ilişkilerin gelişmesinden yarar sağlıyoruz. Türkiye belirli bir pozisyona seçilmiş insanların iddialarına itibar etmez.

BUNKALL: Bu sabah bir Türk gazetesindeki bir köşe yazısında, Türkiye´de AB´ye yönelik desteğin birkaç yıl öncesine kıyasla belki de azaldığı ileri sürüldü.

YILDIRIM: Elbette Türk halkının yüzde yüzü AB´ye tam üye olmak istiyor gibi bir durum yok. Üye olmak isteyenler var, istemeyenler var. Tıpkı diğer ülkelerdeki gibi. İngiltere´de halkın yarısı AB´de kalmak isterken diğer yarısı bunu istemedi. Sadece bir köşe yazarının görüşüne dayanarak 50 yıllık AB projesini sorgulamayız.

BUNKALL: Dün Jean-Claude Junker´in yaptığı yorumlar Türkiye´nin idam cezasını yeniden uygulamaya koyma ihtimaliyle ilgiliydi. Türkiye´de idam cezası yeniden uygulamaya konacak mı?

YILDIRIM: Türkiye çok önemli ve ciddi bir olay yaşadı. 246 tane şehidimiz, 2187 yaralımız var. Çok büyük bir trajedi yaşadık. Vatandaşlar şu an idam cezasının yeniden uygulanması için sokaklarda. Bütün meydanlarda duyduğumuz tek ses bu. Türkiye demokratik bir ülke, demokrasiyle yönetiliyoruz. Milletin bir isteği var ve bunu duymazdan gelemeyiz. Bu bir. Ancak idam cezası, tamam bugün yeniden yürürlüğe sokuyoruz dememizle bir gecede getirilebilecek bir şey değil. Bunun anayasal boyutları var ayrıca diğer siyasi partilerle uzlaşılması boyutu var. Dolayısıyla bu çok yönlü olarak ele alınır. Ancak intikam duygusuyla hareket edemeyiz. Adil hareket etmeliyiz zira Türkiye bir hukuk devletidir.

SUNUCU: Avrupa Birliği´ni dinleyecek misiniz? İdam cezasının yeniden uygulanma ihtimali konusunda vatandaşlarınızı dinlediğinizi söylediniz, eğer AB bunu uygulamanızı istemiyoruz, derse AB´yi dinler misini?

YILDIRIM: Biz önce milletimizi, vatandaşlarımızı dinleriz. Sonra da başkalarını da dinleriz.

BUNKALL: Ordu, yahut en azından ordunun bir kısmı hükûmete karşı askerî darbe girişiminde bulunmuşken NATO Genel Sekreteri´ne ne dersiniz? Ordular arası düzeyde NATO´ya işlerin yolunda olduğu konusunda nasıl bir güvence vereceksiniz?

YILDIRIM: Öncelikle durumu doğru adlandırmalıyız. Bu Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan bir darbe girişimi değil. Türk ordusunun içinde askerî üniformayı giyen teröristler ve bu terör örgütünün üyeleri Türk ordusunun tanklarını, uçaklarını, helikopterlerini hiçbir izin almadan dışarı çıkardı ve bu ülkenin vatandaşlarına saldırmak için kullandı. Hükûmeti, yönetimi ele geçirmeye çalıştılar ve etkisiz hâle getirildiler. NATO´ya bir güvence vermemize gerek yok. Yıllardır Türkiye; Irak, Suriye ve bölgede NATO ülkeleri için güvenliği sağlıyor. NATO´nun doğu ve güney sınırlarında güvenliği sağlayan ülke biziz. Dolayısıyla aslında NATO bize on katı teşekkür etmeli.

BUNKALL: Yeni İngiliz hükûmeti birlikte çalışabildiğiniz türde bir hükûmet mi?

YILDIRIM: Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin köklü bir geçmişi var. Dolayısıyla biz herkesle çalışırız. Bayan Theresa May´e ve onun ekibine başarılar dilemek istiyoruz. Eski Belediye Başkanı şimdiki Dışişleri Bakanı dedesinin hatırasına yeterince hürmet göstermese de yine de olur, onu da olduğu gibi kabul edeceğiz.

BUNKALL: Kendisini sevmez misiniz?

YILDIRIM: Ben kendisini şahsen tanımıyorum. Sadece geçmişte söylediği lafları biliyorum. Umarız büyük bir hataya neden olmaz.(İngiltere,Sksy New-27.07.2016)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor