Başbakan Time`a Mülakat Verdi

Başbakan Time`a Mülakat Verdi

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu Time`a verdiği mülakatta Irak Şam İslam Devletinin Arapça baş harflerini kullanarak 'Eğer DAİŞ Irak`ta büyük bir sorunsa diğer bir sorun da Şii milislerdir.' dedi. Başbakan Davutoğlu açıklamalarına ?

Karl Vick

DAİŞ`in Bozguna Uğratılmasının Irak`ta Kanlı Bir Sünni-Şii Mücadelesine Neden Olabileceği Konusunda Uyarılar.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Şii militanlar ile İran güçlerini Tikrit`te DAİŞ`e karşı savaşmak için göndermekle Irak`ın, aşırılıkçı grupları besleyen mezhep bölünmesi konusundaki riskleri artırdığı uyarısında bulundu.

Başbakanı Ahmet Davutoğlu Time`a verdiği mülakatta Irak Şam İslam Devletinin Arapça baş harflerini kullanarak 'Eğer DAİŞ Irak`ta büyük bir sorunsa diğer bir sorun da Şii milislerdir.' dedi. Başbakan Davutoğlu açıklamalarına şöyle devam etti: 'Bu oldukça önemli. Eğer DAİŞ Tikrit veya Musul`u boşaltır ve buralara Şii milisler gelirse o zaman mezhep savaşı yaşanır. Bu nedenle Sünni nüfusunun fazla olduğu bu şehirler şehrin sakinleri tarafından özgürleştirilmelidir.'

Başbakan Davutoğlu`nun uyarıları Irak yönetiminin, ABD yetkililerinin umut ettikleri oranda değişip değişmediği sorusunu gündeme getiriyor. DAİŞ kısmen kendisini ülkenin Şii çoğunluğu tarafından desteklenen Bağdat`taki merkezi hükûmet tarafından dışlanan ve hatta zulme uğrayan Sünni azınlığın koruyucusu olarak ortaya koyarak, geçen baharda Felluce kentini, haziranda ise Musul, Tikrit ve diğer Sünni bölgeleri ele geçirdi. Irak`ın yozlaşmış ve kötü yönetilen ordusunda da Şiiler baskın durumda ve geçen yaz DAİŞ ilerlerken ordu savaş alanını topluca terketmiş ve Sünni aşiretler DAİŞ`i memnuniyetle karşılamıştı. Hükûmet askerleri ilk büyük direnişi, Şiiler tarafından saygı duyulan önemli bir dinî türbenin bulunduğu Samatra`da sergiledi.

Birkaç gün önce başlayan Tikrit saldırısı DAİŞ`i hedef alan ilk büyük karşı saldırı niteliğinde ve gözlemciler 30 bin kişilik saldırı gücünün yaklaşık üçte ikisini Şii milislerin oluşturmasından endişe ediyor. Şii milisler; İran savaş uçakları, ağrı silahları, roketleri ve aralarında Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani`nin bulunduğu danışmanlarca destekleniyor. Süleymani çarşamba günü -İran tarafından eğitilen ve teçhizatlandırılan- Bedir Tugayının üyeleriyle cephede çay içerken görüntülendi. ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey salı günü Senato komitesine yaptığı konuşmada ABD savaş uçaklarının Tikrit saldırısında rol almadığını belirterek 'Bu, hem ağır silah hem de diğer şekillerde İran`ın verdiği desteğin açık şekilde iletilmesidir. (...) Açıkçası, eğer bu mezhepçilikle sonuçlanırsa işte o zaman bir sorun haline gelir.' dedi.

Bu 'eğer' önem taşıyor. Başbakan Davutoğlu daha sonra düzenlenecek Musul saldırısı için eğitildikleri belirtilen yerel Sünnilerle ilgili yetersiz delil bulunduğunu söylüyor. Irak hükümeti yaptığı son yasal düzenlemede, Sünnilerin 'ulusal muhafızlar' adı altında milisler oluşturmasına izin veriyor. Türk Başbakan açıklamasına şöyle devam ediyor: '[Sünni muhafızların] bir rol üstlenmesi gerekiyor. (...) Irak hükûmeti ulusal muhafız düzenlemesini geçirdi. Ancak ne yazık ki şu anda ulusal muhafızlar Şii milislerden oluşuyor. Anbar, Musul ya da Tikrit`teki Sünnilerin muhafız birlik kurmasına izin verilmedi. Sünniler de, Şiiler de bizim kardeşimizdir. Bir ayrım yapmıyoruz. Ancak yeni bir mezhep savaşı dalgası görmek de istemiyoruz.'

Başbakan Davutoğlu 10 gün önce Irak Başbakanı Haydar el Abadi ile yaptığı görüşmede bu uyarıyı dile getirdiğini belirtti. El Abadi kendini, yerine geçtiği mezhepçi Nuri el Maliki`den daha ılımlı ve dahiliyetçi bir Şii lider olarak ortaya koyuyor. Ancak ülke oldukça keskin etnik ve mezhepsel çizgilerle bölünmüş durumda: kuzeyde Kürtler, batıda Sünniler ve diğer yerlerde de Şiiler bulunuyor. 2006 ve 2007`de ABD askerleri halen ülkedeyken yaşanan ve onbinlerce kişinin hayatını kaybettiği bir iç savaş benzeri topyekûn bir mezhep katliamının ortaya çıkma ihtimali tehlike yaratıyor.

İnsan Hakları Örgütü Şii milislerin DAİŞ`den alınan Sünni bölgelerdeki binaları yakarak ve yargısız infaz yaparak intikam aldıkları uyarısında bulundu. Bedir Tugayı Komutanı Hadi el Ameri 'Kıyamet günü yaklaşıyor.' ifadeleriyle 29 Aralık tarihinde Diyala eyaletinin Mikdadiye kentinin sakinlerine uyarıda bulundu. Ameri, 'Geride hiçbir şey kalmayana kadar bölgeye saldıracağız. Mesajım açık mı?' Oldukça açık. Sorun şu ki acaba bunu Irak`ın ötesinden herhangi birileri de duyuyor mu?.(ABD, Time - 05 Mart 2015)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor