Başbakan Yardımcısı Arınç İle Söyleşi

Başbakan Yardımcısı Arınç İle Söyleşi

Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, El Cezire Forumu’na katılmak üzere Doha’ya yaptığı ziyaretin Katar-Türkiye ilişkilerinin hangi seviyeye geldiğini gözden geçirmeye yönelik önemli görüşmelerin yapılmasına dönük değerl

Yara Abu Şaar

Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Katar ve Türkiye’nin enerji kaynakları ve ekonomik güce sahip istikrarlı ülkeler olduğunun, bu özelliklerden bütün alanlardaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla yararlanılması gerektiğinin altını çizdi. El Şark gazetesiyle yaptığı söyleşide Arınç şunları söyledi: “Katar, Türk şirketlerine önemli yatırım ve kalkınma fırsatları sunuyor. Bu husus, Katar’ın kentsel kalkınmasına katkıda bulunacak.”

El Cezire Forumu’na katılmak üzere Doha’ya yaptığı ziyaretin Katar-Türkiye ilişkilerinin hangi seviyeye geldiğini gözden geçirmeye yönelik önemli görüşmelerin yapılmasına dönük değerli bir fırsat oluşturduğunu ifade eden Arınç, bu ziyarette ekonomik ve ticari nitelikteki tüm konuların ele alındığına işaret etti.

Bu çerçevede Arınç, Türkiye’nin Katar’dan doğal gaz almaya devam edeceğine değindi ve Katar’ın Suriye halkını destekleyen tutumunu takdir ettiğini dile getirdi. Şimdi de söyleşinin ayrıntılarına geçelim.

SORU: Türkiye-Katar ilişkilerine ve ilişkilerin gelecekte geliştirilmesine nasıl bakıyorsunuz?

ARINÇ: Katar-Türkiye ilişkileri mükemmel düzeyde. Bölgeyle ilgili birçok konuda ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik istek konusunda görüş birliği söz konusu. Katar ve Türkiye; istikrar, enerji ve ekonomik gücün var olduğu ülkelerdir. Biz, ilişkilerimizi her alanda -özellikle de ekonomik alanda- geliştirmek için bu özelliklerden yararlanmak istiyoruz. Katar, Türk firmalarına önemli kalkınma ve yatırım fırsatları sunuyor. Bizim de Katar’ın yaşadığı kalkınma sürecine katılmamız mümkün.

SORU: Doha’ya ziyaretiniz iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme konusunda ne kadar etkili olacak? Bu ziyaretin gelecekte açabileceği yeni ufuklar neler?

ARINÇ: Burada bulunma nedenim, 8. El Cezire Forumu’na katılmak için aldığım davettir. Her yıl düzenlenen bu forum bizim için önemli. Dolayısıyla bu Forum’a katıldım ve bu Forum’da Arap dünyasındaki değişimleri, hareketlenmeleri ve bu hareketlenmelerin gelecekte hangi yönde olacağını ele alan oturumların yapıldığını gördüm. Doha’da bulunma fırsatından yararlanarak Katarlı yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdim. Nitekim Katar Başbakanı Şeyh Abdullah bin Nasır Al Sani, Başbakan Yardımcısı ve İletişim Bakanı ile bir araya geldim. Bu ziyaretim sırasında ayrıca el Cezire televizyon kanalının Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Hamad bin Tamer ile buluşarak bir programa katıldım ve binayı gezdim. Yaptığımız bu görüşmelerde, Katar-Türkiye ilişkilerinin hangi düzeye ulaştığı, ekonomik ve ticari ilişkileri değerlendirme fırsatını yakaladık. Şu anki ticaret hacminin istenilenden daha az olduğunu düşündüğümüz için bunun artırılmasını arzu ediyoruz. Suriye ve Mısır ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Türkiye ve Katar’ın, bu iki konuya yönelik bakış açıları aynı. Kısa bir süre önce Katar Prensi, Türkiye’yi ziyaret etmişti. Bundan önce de Türkiye Başbakanı Katar’ı ziyaret etti. İki ülke arasında yakın ilgi var. Bu iki ülkeyi bir araya getiren sağlam ilişkiler söz konusu. Bu ilişkiler daha iyiye doğru gelişmeye devam ediyor.

SORU: Rusya ile Ukrayna arasında yaşananları göz önünde bulundurarak Türkiye’nin Katar gazını satın alıp Avrupa’ya sevk etme niyeti var mı?

ARINÇ: Biz her yıl Katar’dan 500 milyon dolar değerinde gaz satın alıyoruz. Bu devam edecek. Başka bir alternatifimiz olmadığı gibi başka bir alternatifi de düşünmüyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesine yönelik tutumumuz çok açıktı. Yani biz bu durumu kesinlikle desteklemiyoruz.

SORU: Hükûmet ile muhalefet arasında şu an yaşanan çekişmeler gölgesinde Türkiye’nin iç durumu nasıl?

ARINÇ: Biz 12 yıllık güçlü bir hükûmetiz. Her seçimde halkın neredeyse yarısının oyunu aldık. İki ay önce yerel seçimler yapıldı. Bu seçimlerde belediyelerin yaklaşık yüzde 60’ını kazandık. Türkiye’de muhalefet zayıf ve şu anki zayıf durumuyla iktidara gelemez. İki ay sonra ülkede cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Muhalefet şu an çok endişeli zira Adalet ve Kalkınma Partisi adayının kazanmasından korkuyor. Bu nedenle sert bir eleştiri dili kullanmaya çalışıyor. Amacı, AK Parti adaylarını kazanmasını engellemek.

SORU: Türkiye Başbakanı cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda kararını verdi mi?

ARINÇ: Bunu henüz açıklamadı. Ancak aday olması muhtemel.

SORU: Aday olduğu takdirde cumhurbaşkanı yetkilerinin genişletilmesi için Anayasa`da değişiklik yoluna gidilebilir mi?

ARINÇ: Anayasa`da bu yönde bir değişiklik yapmak için Parlamentoda yeterli sayıya sahip değiliz. Bir yıl sonra genel seçimler yapılacak. AK Parti bu seçimlerde çoğunluğu elde ederse o zaman Anayasa`yı değiştirebiliriz. Esasında muhalefeti de endişelendiren durum budur.

SORU: Türkiye’nin Suriye’deki duruma yönelik tutumuna bakılırsa Suriye krizi, Türkiye’nin dış ilişkilerini nasıl etkiledi?

ARINÇ: Suriye şu an çok trajik bir durum yaşıyor. Doğal olarak Türkiye de bundan etkileniyor. Suriye ile 900 kilometre boyunca ortak sınırımız var. Her iki ülkeden aile ve akrabalar sınır bölgesinde yaşıyor. Türkiye şu an çok sayıda Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor, bunların ihtiyaçlarını ve taleplerini karşılıyor. Çok az sayıda ülke, Suriye ve Suriye halkıyla Türkiye gibi ilgileniyor. Bu nedenle Katar’ın bu konuyla ilgili tutumunu takdir ediyoruz. Suriye’deki trajik durum her geçen gün daha da büyüyor. Zira oradaki durum, Esad’ın davranışlarına bırakıldı. Biz her zaman halkın ve iradesinin yanında olduk; muhalefeti destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz.

SORU: Mısır’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Türkiye-Mısır ilişkileri nasıl olacak?

ARINÇ: Her şey gelişmelere bağlı. Biz seçim sonrasını bekliyoruz. Esasında yapılan seçimler, demokrasinin olmadığı bir ortamda cereyan ediyor. Zira halkın büyük bir kesimi, seçimlere gitmekten mahrum veya seçimleri boykot ediyor. Bazıları ise tutuklu ve idama mahkûm. Bizim için önemli olan halkın iradesi ve eğilimidir. Halk, bütün bileşenlerin katılımıyla demokratik bir zemin oluşturmaya doğru yönelirse o zaman biz de Mısır ile ilişkilerimizi eski hâline getirmek için adımlar atacağız. (Katar`da yayınlanan El Şark gazetesi , 28 Mayıs 2014)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor