Batı´nın yaptırımları Rusya´yı Çin´e yaklaştırdı: İki ülkeyi ayıran nehrin üzerine yapılan ilk köprü açıldı

Batı´nın yaptırımları Rusya´yı Çin´e yaklaştırdı: İki ülkeyi ayıran nehrin üzerine yapılan ilk köprü açıldı

Çin ve Rusya´yı sınırında yer alan Amur Nehri onlarca yıldır iki ülkeyi ayırıyordu. Ancak, Rusya´nın Ukrayna´ya saldırılarının ardından Batı´nın uyguladığı yaptırımlar, Moskova´yı Pekin´e yaklaştırdı. Nehrin üzerine yük

 

Çin ve Rusya´yı sınırında yer alan Amur Nehri onlarca yıldır iki ülkeyi ayırıyordu. Ancak, Rusya´nın Ukrayna´ya saldırılarının ardından Batı´nın uyguladığı yaptırımlar, Moskova´yı Pekin´e yaklaştırdı. Nehrin üzerine yük kamyonlarının geçmesi için Blagoveshchensk-Heihe isimli bir otoyol köprüsü inşa edildi. Nehrin karşısındaki ülkeleri birbirine bağlayacak bir demiryolu köprüsünün ise yakında açılacağı belirtildi.

Çin ve Rusya arasındaki sınırın yarısından fazlasını oluşturan Amur Nehri, Batı´nın Rusya´ya uyguladığı yaptırımların ardından öne çıktı. Ukrayna´ya saldırılarının ardından ekonomik ve siyasi olarak izole olan Rusya, çareyi Çin ile yakınlaşmakta buldu. Bu kapsamda, Amur Nehri üzerine ilk kez otomobillerin ve yük kamyonlarının geçmesi amacıyla bir otoyol köprüsü inşa edildi.

Blagoveshchensk-Heihe adlı köprü Rus ve Çin yetkililerin katıldığı bir lansman töreniyle geçen hafta açıldı.

KARŞILIKLI OLARAK 8 YÜK KAMYONU GEÇTİ

İlk yolculuk kapsamında Çin´den sekiz ve Rusya´dan sekiz yük kamyonu, her biri kabinlerinin her iki yanında iki büyük boy ulusal bayrak taşıyan kilometrelerce uzunluktaki köprünün üzerinden geçti. Rus TASS haber ajansının bildirdiğine göre, Çinli kamyonlar elektronik ve lastik taşırken, Rus kamyonları soya fasulyesi yağı ve kereste taşıdı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Rusya´nın Uzakdoğu Elçisi Yury Trutnev, 'Blagoveshchensk-Heihe köprüsünün günümüzün bölünmüş dünyasında özel bir sembolik önemi var. Bu, Rusya ve Çin halklarını birbirine bağlayan bir başka dostluk bağı olacak' dedi.

4 MİLYON TON MAL VE İKİ MİLYON YOLCU TAŞIYACAK

Diğer taraftan 369 milyon dolarlık proje, Çin´in Heilongjiang eyaletinde yer alan Heihe kenti ile Rusya´nın Uzakdoğusu´nda yer alan Amur bölgesinin başkenti Blagoveshchensk ile birleştirdi. Rusya,köprünün tam olarak faaliyete geçtiğinde her yıl yaklaşık 4 milyon ton mal ve iki milyon yolcu taşımasınının beklendiğini açıkladı.

Ayrıca, köprünün Çin ile Rusya arasındaki ikili ticareti daha da artırması beklendiği kaydedildi. Ancak Çin´in yaptırımlardan etkilenen komşusunu desteklemek için ne kadar ileri gideceğine dair sorular devam ediyor.

Ancak, köprünün açılışının zamanlaması uzmanlara göre Çin´in bu ortaklıktaki çıkarlarının altını çiziyor. Çünkü köprü, Ukrayna´nın doğusundaki yoğun saldırılar sürerken gelmesinin yanı sıra; Çin´in defalarca kara sınırı kontrollerini sıkılaştırdığını, Myanmar´ın karşısına çitler diktiği, ve Kuzey Kore sınırındaki vatandaşlarını zora soktuğunu gören 'sıfır-Covid' politikası uygulanırken geldi.

200 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ HEDEFLENİYOR

Çinli Başbakan Yardımcısı Hu Chunhua açılış töreninde yaptığı açıklamada, “Çin´in Rusya ile yarı yolda buluşmaya hazır. İş birliğini sürekli olarak ilerletmek için Rusya ile çalışmaya hazırdık” dedi.


Çin´in Tongjiang kenti ile Rusya´nın Nizhneleninskoye kenti birbirne bağlayacak olan daha doğudaki başka bir köprünün temelleri 2014 yılında atıldı. Üzerinden demiryolu geçecek olan köprünün yakında açılacağı aktarıldı.


Bununla birlikte yeni köprüler, ülkeler arasında gelişen bağları simgeliyor. İki ülke arasında ilişkiler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin lideri Xi Jinping döneminde büyüdü. İki ülke geçen yıl 146 milyar dolarlık bir ticaret gerçekleştirdi. 2024 yılına kadar bu rakamın 200 milyar dolara ulaşması amaçlanıyor.

ÇİN´İN RUS KÖMÜRÜNE, MOSKOVA´NIN İSE YENİ MÜŞTERİLERE İHTİYACI VAR

Rusya Far Eastern Federal Üniversitesi´nde uluslararası ilişkiler doçenti Artyom Lukin,”Yakın zamanda Rusya ve Çin´in Amur Nehri üzerinde tek bir köprüsü yoktu, ancak şimdi iki köprüye sahipler. Bu yüzden amaçları açık. Bir yanda Çinliler, diğer yanda Ruslar tarafından iki yarı halinde inşa edilen köprüler ve geçtikleri nehir de bu ilişkinin tedirgin edici temellerinin gösteriyor. Çin her zaman daha fazla liman altyapısı için baskı yapıyordu, ancak Rusya, Çin´e fazla bağımlı olma korkusuyla yakın zamana kadar bu tür bir altyapı inşa etme konusunda biraz isteksizdi” dedi.

Ancak Lukin, Rusya´nın 2014´te Kırım´ı ilhak etmesi ve ardından Batı´nın tepkisinden bu yana Rusya´nın Çin´in sınır ötesi altyapı geliştirme girişimlerine 'çok daha açık' olduğunu da sözlerine ekledi.

 

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor