Beyaz Saray Önünde Trump Karşıtı Protesto

Beyaz Saray Önünde Trump Karşıtı Protesto

Başkan Donald Trump´ın sığınmacılara ve bazı Müslüman ülkelerin vatandaşlarına getirdiği ülkeye giriş yasağı Amerika genelinde geniş çaplı protesto eylemlerine neden oldu.

 

Başkan Donald Trump´ın sığınmacılara ve bazı Müslüman ülkelerin vatandaşlarına getirdiği ülkeye giriş yasağı Amerika genelinde geniş çaplı protesto eylemlerine neden oldu.

Başkent Washington´da da Beyaz Saray önündeki La Fayette Park´ta toplanan binlerce kişi, Trump yönetiminin sığınmacı ve göçmenler konusundaki politikalarına sert tepki gösterdi.

Donald Trump´ın geçen Cuma günü imzaladığı başkanlık kararnamesi, Amerika´nın sığınmacı kabulü programının 120 gün süreyle askıya alınması ve 7 Müslüman çoğunluklu ülke vatandaşlarına 90 gün süreyle ülkeye giriş yasağı getirilmesini öngörüyor. Bu 7 ülke Irak, İran, Suriye. Libya, Yemen, Somali ve Sudan olarak sıralanıyor.

Kararnamenin devreye girmesinden sonra bu ülkelerden gelenlerin havaalanlarında bekletilerek ülkeye alınmamaları vakalarının görülmesiyle beraber, başta havaalanları olmak üzere ülke genelinde kentlerin farklı noktalarında protesto eylemleri düzenleniyor.

Beyaz Saray önünden öğle saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan kalabalık kısa süre içinde binlerce kişiye ulaştı. Protestocular eylemde ´Hepimiz Müslümanız´ şeklinde pankartlar açarak, Müslümanlarla dayanışma gösterdiler, ´İslamofobi´nin Amerikan değerlerine aykırı olduğu şeklinde mesaj verdiler.

Amerika´nın göçmenler ülkesi olduğuna işaret eden protestocular, nefrete ve korkuya yer olmadığı, sığınmacılara kucak açılması gerektiği şeklinde sloganlar attılar.

Beyaz Saray önündeki eylemin ardından Kongre binasına doğru yürüyen protestocular, daha sonra olaysız şekilde dağıldılar.

´Trump Amerika´yı yanlış yöne sürüklüyor´

Eylem sırasında Amerika´nın Sesi´nin sorularını yanıtlayan ülkedeki en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu Amerikan İslam İlişkileri Konseyi´nin (CAIR) icra direktörü Nihad Awad, Başkan Donald Trump´ın, ´ülkenin sığınmacılara ve zulüm, şiddet ve savaştan kaçanlara kapılarını açma geleneğine meydan okuyarak Amerika´yı yanlış yöne sürüklediği´ görüşünü dile getirdi.

Trump´ın kararnamesinin Müslümanlara karşı ´korku salma´ ve ´bağnazlık´tan temel aldığını düşündüklerini ifade eden Awad, Başkan Trump´a karşı büyük çaplı bir dava açmaya hazırlandıklarını, davanın duyurusunu yarın (30 Ocak Pazartesi) yapacaklarını açıkladı.

Awad, 'Masum insanlara karşı bu adaletsiz kararnameyi geri çevirmek için güçlü yasal ve ahlaki dayanaklara sahip olduğumuza inanıyoruz' diye konuştu.

Kongre´de özellikle Cumhuriyetçiler´in Trump´ın göçmenler ve sığınmcılar konusundaki bu politikasına karşı çıkmalarını umduğunu kaydeden Awad, 'Çünkü bu politikalar, Cumhuriyetçi Parti için de, Amerika için de, dünya için de iyi değil. Donald Trump bu pervasız politikalarla Amerika´ya yardımcı olmuyor, Amerika´yı tehlikeye atıyor' dedi.

´Tüm dünyadan özür dilerim´

Protestocular da Trump´ın kararnamesine ilişkin düşüncelerini Amerika´nın Sesi´yle paylaştılar. Michael adlı bir eylemci, insanları kim olduklarını bilmeden yargılamamak ve kültürel önyargılara göre basmakalıp klişeler üretmemek gerektiğini, bunun korku iklimini artırdığını ve bu insanlarla iletişim kanallarının kapanmasına neden olduğunu söyledi.

Eyleme çocuklarıyla birlikte katılan Sarah adlı bir başka protestocu da, Trump´ın kararının Amerika´yı yansıtmadığı fikrini dile getirerek, 'Tüm Amerikan halkı adına dünyadan özür dilemek istiyorum. Bu benim kararım değildi. Ona (Trump´a) oy vermedim. Yaptıklarının hiçbirine katılmıyorum' diye konuştu.

Bob Hanson adlı bir protestocu da, Trump yönetiminin attığı adımların, tüm halklara kucak açmayı öngören Amerikan değerlerine aykırı olduğunu savunarak, 'Amerika göçmenler ülkesi. Amerika´yı bugünkü Amerika yapan göçmenler' ifadesini kullandı.

Diğer bir protestocu Laura da, 'İnsanlar arasında din temelli ayrımcılık yapıyor olmamız korkunç. Bu, Amerikan değerlerini yansıtmıyor. Bu ülke göçmenler üzerine kuruldu, din özgürlüğü, basın ve ifade özgürlüğünü temel alarak kurulan bir ülkeyiz' diye konuştu.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor