Bilim insanları üretti! Telefon ve bilgisayar şifrelerini kırıyor

Bilim insanları üretti! Telefon ve bilgisayar şifrelerini kırıyor

İskoçya´da bilim insanları cep telefonlarının ya da bilgisayarların şifrelerini termal yolla deşifre eden bir cihaz üretmeyi başardı. Yapılan bir araştırma akıllı cep telefonlarına girilen şifrelerin ısı algılayan kameralar sayesinde

 

İskoçya´da bilim insanları cep telefonlarının ya da bilgisayarların şifrelerini termal yolla deşifre eden bir cihaz üretmeyi başardı. Yapılan bir araştırma akıllı cep telefonlarına girilen şifrelerin ısı algılayan kameralar sayesinde yüksek oranda tespit edilebildiğini ortaya çıkardı.

Euronews´in haberine göre; Glasgow Üniversitesi´nden bilim insanları korunmasız bir ortamda bırakılan telefonlara tutulan termal kameraların şifrelerin girilmesinden bir dakika sonrasına kadar kırılmasına yardımcı olabileceğini tespit etti. Bu kameralarla yapay zekayı birlikte kullanmayı başaran araştırmacılar, benzer sistemlerin suçlular tarafından bilgisayarlara ve akıllı telefonlara girmek için geliştirilebileceği uyarısında bulundu.

Parmak ısısı imzası

Araştırmacılar, kullanıcıların parmak uçlarının şifre girişi sırasındaki tuşlamada ekranı ısıtması nedeniyle belirli bir süre sonrasına kadar klavyelerde tespit edilebildiğini vurguluyor. Bu ekranlardan alınan termal görüntülerin yapay zeka ile birleştirilmesi ise şifrenin ne olabileceğine dair tutarlı tahminler yapılmasını sağlıyor.

Glasgow Üniversitesi´nde geliştirilen ve ´ThermoSecure´ adı verilen cihaz bu işlemi yaparak gizli kodun yazılmasından sonraki 20 saniye içinde alınan termal görüntüleri inceleyip şifreleri kırmada yüzde 86 başarı gösterdi. Bu başarı 30 saniyede yüzde 76, bir dakikada ise yüzde 62´ye geriledi.

Şifreler ne kadar uzun olursa kırılmalarının da o kadar zorlaştığını belirten araştırmacılar, 16 karakterlik uzun bir şifrenin girilmesinden sonraki 20 saniyelik süreçte taranması durumunda ise başarı oranının yüzde 67 gibi göz ardı edilmeyecek bir seviyede olduğunu söylüyor.

Kuantum fiziği yazılımı kırılamayan cep telefonu döneminin önünü açabilir

Altı sembollü parolalarda yüzde 100´lük başarı

Parolalar kısaldıkça başarı oranının da yükseldiği konusunda uyaran araştırmacılar, on iki sembollü şifrelerde yüzde 82, sekiz sembollülerde yüzde 93, altı sembollülerde ise yüzde 100 oranında başarı yakalandığını gösteriyor.

Bulgularını ACM Transactions on Privacy and Security dergisinde yayınlayan araştırmacılar, kullanıcının nasıl yazı yazdığının klavyede bıraktığı ısı imzasını etkilediğini ve dolayısıyla şifreleri kırmanın kolaylaştığını belirtiyor. Yavaş yazılan parolaların daha kolay bulunduğunu da söyleyen bilim insanları, tuşlara ne kadar uzun süre basılırsa şifrelerin kırılmasının da o kadar kolaylaştığını ifade ediyor.

Isı algılayıcı kameralar tarafından alınan bilgisayar ya da cep telefonu görüntülerinde, en son dokunulan tuş en parlak şekilde görülüyor.

Araştırmacılar, daha sıcak alanların göreceli yoğunluğunu ölçerek, şifreyi oluşturan belirli harfleri, sayıları ve sembolleri belirlemenin ve bunların hangi sırayla kullanıldığını tahmin etmenin mümkün olduğunu kanıtladı.

Projenin geliştirilmesinde rol alan Dr. Mohamed Khamis, termal görüntüleme kameralarının her zamankinden daha uygun fiyatlı olması ve yapay zeka öğreniminin daha erişilebilir hale gelmesiyle, dünyanın dört bir yanındaki insanların şifrelerinin ThermoSecure´a benzer sistemler ile çalınabileceğini ifade ediyor.

Korunma yöntemleri

Bunun yanında tuş basma zeminin de şifrelerin kırılmasında önemli bir etken olduğu belirtilirken, bazı plastiklerin ısı izini tutma özelliğinin diğerlerine göre daha yüksek olduğu, bilgisayarlarda varsa arkadan aydınlatmalı klavyelerin kullanılmasını zira bu tip klavyelerin daha fazla ısı üretmesinden dolayı okumaları zorlaştırdığına dikkat çekiliyor.

Şifre girmek yerine şifre kırma tehlikesini düşüren diğer yollara başvurulması da bilim insanlarının diğer bir önerisi. Bu alternatif yöntemlerin başında parmak izi veya yüz tanıma gibi kimlik doğrulama yolları geliyor.

 

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor