‘Birleşik Arap Emirlikleri ABD´nin hem yeni hedefi, hem yeni müşterisi´

‘Birleşik Arap Emirlikleri ABD´nin hem yeni hedefi, hem yeni müşterisi´

Körfez krizinde değişen güç dengelerini yorumlayan Gazeteci Mehmet Ali Güller´e göre ABD şimdi de silah satmayı amaçladığı BAE´yi hedef gösteriyor. Güller´e göre, Türkiye´nin destek verdiği Katar ise ‘mazlum değil ABD´nin iş bir

 

Suudi Arabistan´ın yanı sıra çeşitli Körfez ülkelerinin Katar´la ilişkisini kesmesiyle baş gösteren Katar-Körfez krizi yeni bir dönemecin eşiğinde. ABD Başkanı Donald Trump´ın ilk yurt dışı gezisi esnasında 110 milyar dolar değerinde askeri anlaşma imzaladığı Suudi Arabistan önderliğindeki çeşitli Körfez ülkeleri Katar´a cephe almış; bölgedeki gerginlik, Körfez ülkelerinin 23 Haziran´da Doha´ya, aralarında Müslüman Kardeşler, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), El Kaide ve Hizbullah´ı ´terörist organizasyonların´ yanı sıra İran´la ilişkisini kesmesi ve Katar´daki Türkiye´nin askeri üssünün kapatılması talebinin de yer aldığı 13 maddelik bir liste yollamasıyla tırmanmıştı. 

Ancak Suudi Arabistan ve ABD´ye karşı olası bir Katar-İran birliğinin konuşulmaya başlamasından kısa bir süre sonra ABD ve Katar 12 milyar dolarlık savaş uçağı satın alım anlaşması imzaladı. İki ülke ayrıca 'terörle mücadele ve terörün finansmanının önlenmesi' konularında iş birliği yapacaklarını duyurdu. Anlaşma öncesi, komşularına ‘itidal´ çağrısı yapan ve misillemeden yana olmadığını belirten Doha yetkilileri, son olarak kendisine ambargo uygulayan Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır aleyhinde uluslararası mahkemelerde dava açacağı ve ambargo kaynaklı zararın karşılığını talep edeceği bildirildi. Amerikan Washington Post gazetesinin ´Birleşik Arap Emirlikleri´ni krizin sorumlusu´ olarak hedef göstermesiyle boyut değiştiren kriz 'ABD´nin Körfez´deki yeni hedefi BAE mi?' sorusunu gündeme getirdi.

Sputnik´e konuşan Gazeteci Mehmet Ali Güller, BAE´nin ABD´nin yalnızca yeni hedefi değil, ayrıca potansiyel silah müşterisi olduğuna işaret etti.

ABD ile Katar arasında 12 milyar dolarlık savaş uçağı anlaşmasının Körfez´deki krizin seyrini değiştirdiğine işaret eden Güller 'Katar´a silah satışını, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson´un ortamı yumuşatmaya çalıştığı körfez diplomasisi izledi. Hemen ardından İngiltere, Katar´la ortak deniz tatbikatı yaptı; Fransa ise Körfez ülkelerinden Katar´a uygulanan ambargoyu kaldırmasını istedi. Bitti mi? Hayır. ABD istihbaratı Washington Post üzerinden Katar krizinin arkasında Birleşik Arap Emirlikleri´nin olduğunu ilan etti' dedi.

‘TRUMPİZM VE İHVANCILIK OYUNLARI´ 

BAE´nin hedef gösterilmesinin, ülkenin ABD´nin yeni silah müşterisi olacak olması anlamına geldiğine işaret eden Güller 'ABD´nin sıradaki silah satışı Birleşik Arap Emirlikleri´ne olacak! İşte bu Trumpizm´dir. Bu, bir iş adamı olan Trump´ın yönettiği ABD´nin Ortadoğu´daki masraflarını yine bölgeye ödetme biçimidir' dedi.

Körfez krizinde hızla Katar´ın yanında saf tutulmasını eleştiren Güller 'Büyük analizler yapıp öyle hızla Katar´ı antiemperyalist cepheye kaydetmek gerçekle bağdaşmıyor. Kuşkusuz Katar´ın AKP Hükümeti´yle birlikte bölgede İhvancılık yapıyor oluşu, bu ülkeyi Suudi Arabistan ve Mısır blokuyla karşı karşıya getirdi. Evet, Katar ile İran´ın ortak doğal gaz havzasına sahip oluşu Doha ile Tahran arasında zorunlu bir iş birliği alanı yaratmakta. Ve evet, Riyad Doha´nın bölgede boyundan büyük işlere soyunmasından oldukça rahatsız. Ancak tüm bu gerçekliklerin üstünde daha belirleyici olan gerçek varsa o da, ABD´nin Katar´da 12 bin kişilik askeri kuvvetinin olmasıdır' diye konuştu. 

‘KATAR MAZLUM DEĞİL, ABD İŞ BİRLİKÇİSİ´

Türkiye´nin Katar´a asker göndererek bölge üzerinde oynanan oyuna alet olduğuna işaret eden Güller 'İktidar çevreleri, Katar´a asker gönderme kararına meşruiyet sağlayabilme çabası içinde olsa da Katar mazlum ve dayanışmaya ihtiyaç duyan bir ülke değil. Tersine, ABD´nin iş birlikçisi olan bir Körfez emirliği. Üstelik komşumuz Suriye´ye düşmanlık yapıyor' dedi.

Güller 'Katar, AKP hükümetinin iktidarını sürdürebilmesi için finansal yardımlar yapmakta. İşte Mehmetçik de bu paranın karşılığı olarak Katar´a gönderilmiştir' diye ekledi. 

‘RUSYA BAŞINDAN BERİ DOĞRUYU YAPTI´ 

Rusya´nın krizde taraf tutmayarak doğru hamleyi yaptığına işaret eden Güller 'Rusya gibi tecrübeli bir devlet de bu gerçeği gördüğü için kriz başlar başlamaz bir taraf tutma pozisyonu almadı ve Katar´dan ABD karşıtı cepheye üyelik yazmadı. Tersine iki tarafa da mesafesini korudu. Oysa AKP hükümeti İhvancılık ve finansal ilişkileri nedeniyle açıkça Katarcılık yaptı ve şimdi bu pozisyonun sancılarını çekmeye başlayacaktır, hatta başlamıştır' dedi.

BAE Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Abdullah Sultan el Nuaimi´nin, 'Müslüman Kardeşler bağlantılı' dokuz vatandaşını iade talep ettiği açıklamasını hatırlatan Güller, Nuaimi´nin sözlerini şöyle yorumladı: 

'Örneğin, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri yetkilisi açık açık ´Biz FETÖ üyesi iki generali iade ettik, aynı hassasiyeti Türkiye´den bekliyoruz, Hakan Fidan ne istediğimizi biliyor´ demektedir. Umarız Erdoğan´ın bu hafta sonu Riyad´a yapacağı ziyaret, bu pozisyondan kaynaklı olarak ciddi tavizlerle sonuçlanmaz.'



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor