Borç Dağı: Pandeminin Mirasında Gezinmek

Borç Dağı: Pandeminin Mirasında Gezinmek

Ayhan Kose, Franziska Ohnsorge, Naotaka Sugawara yayınlanan makalesinden

COVID-19 salgını, küresel borç seviyelerinde büyük bir artışı tetikledi ve hükümet borçlarını biriktirmenin faydaları ve maliyetleri arasındaki dengeleri daha da kötüleştirdi. Bu makale, son borç patlamasını tarihsel bir bağlama oturtarak bu takasları incelemektedir. Üç ana bulguyu rapor eder. Birincisi, 2020 küresel durgunluğu sırasında, hem küresel hükümet hem de özel borç seviyeleri rekor seviyelere yükseldi ve son elli yılın en hızlı tek yıllık hızıyla. İkincisi, pandemi sırasında uygulanan borçla finanse edilen, büyük mali destek programları faaliyeti destekledi ve borç biriktirmenin faydalarını gösterdi. Ancak toparlanma ivme kazandıkça, borç birikiminin fayda ve maliyetleri dengesi giderek maliyetlere doğru eğilebilir. Üçüncüsü, yükselen piyasaların ve gelişmekte olan ekonomilerin üçte ikisinden fazlası şu anda devlet borç patlaması yaşıyor. Ortalama olarak, mevcut canlanmalar zaten üç yıl daha uzun sürdü ve önceki canlanmalardan çok daha büyük bir mali bozulmaya eşlik ediyor. Daha önceki borç patlamalarının yaklaşık yarısı, yükselen piyasalardaki ve gelişmekte olan ekonomilerdeki finansal krizlerle ilişkilendirildi. mevcut canlanmalar zaten üç yıl daha uzun sürdü ve önceki canlanmalardan çok daha büyük bir mali bozulma eşlik ediyor. Daha önceki borç patlamalarının yaklaşık yarısı, yükselen piyasalardaki ve gelişmekte olan ekonomilerdeki finansal krizlerle ilişkilendirildi. mevcut canlanmalar zaten üç yıl daha uzun sürdü ve önceki canlanmalardan çok daha büyük bir mali bozulma eşlik ediyor. Daha önceki borç patlamalarının yaklaşık yarısı, yükselen piyasalardaki ve gelişmekte olan ekonomilerdeki finansal krizlerle ilişkilendirildi.

Pandemiden önce bile, küresel ekonomi 1970´den bu yana en büyük, en hızlı ve en senkronize borç birikimi dalgasını yaşıyordu. Hızlı borç birikimiyle ilişkili potansiyel maliyetlerin ışığında, son on yılda borç birikimi, sürdürülebilirliği konusunda endişeleri artırdı. ve bir mali kriz olasılığı. Borç biriktirmenin faydaları ve maliyetleri arasındaki denge, şimdi giderek maliyetlere doğru kayıyor olabilir. 2020´deki pandemi kaynaklı küresel durgunluk sırasında mali dengelerdeki bozulma ve borçtaki artış, benzeri görülmemiş bir üretim çöküşü ve buna bağlı mali tepki ile paralel olarak, son elli yılda önceki durgunlukları veya borç patlamalarını çok aştı. Bu bozulma gerekliydi ve küresel durgunluk sırasında borç birikiminin önemli bir yararlı rolünü bir kez daha göstermiş olsa da, yüksek devlet borç seviyeleriyle ilişkili riskleri şiddetlendiriyor. Yüksek borç, politika yapıcıların gelecekteki şoklar yoluyla ekonomilerini destekleme yeteneklerini kısıtlamakta ve ülkeleri finansal piyasa aksaklıklarına karşı savunmasız hale getirmektedir. Gerçekten de, geçmiş ülke borç krizleri sırasında mali açıklar keskin bir şekilde daraldı ve yine de bu sıkılaşmaya mali sürdürülebilirlik önemli ölçüde iyileştirilmedi. EMDE´lerin üçte ikisinden fazlası şu anda bir devlet borç patlaması yaşıyor. Devam eden hükümet borç patlamaları, pandemiden önce sona eren patlamalardan daha uzun sürdü. Halihazırda sürmekte olan canlanmalarda makroekonomik sonuçlar daha zayıf olmuştur ve mali dengeler ve sürdürülebilirlik açıkları, bu tür önceki dönemlere kıyasla daha fazla kötüleşmiştir. EMDE´lerdeki bu tür borç patlamalarının yarısı geçmişte finansal krizlerle sonuçlanmıştır. Tarihsel patlamalar, çıktı, yatırım ve tüketim büyümesi dahil olmak üzere makroekonomik sonuçların, borç patlamaları finansal krizlerle ilişkilendirildiğinde önemli ölçüde daha zayıf olduğunu göstermektedir.

Kaynak; https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/36386/A-Mountain-of-Debt-Navigating-the-Legacy-of-the-Pandemic.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 



KINAMA BİLDİRİSİ

LEMAN İSİMLİ KAYNAĞI KARANLIK SÖZDE BİR DERGİNİN PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED'E YÖNELİK YAPTIĞI SAYGISIZLISIZLIĞI, İNANÇ VE DEĞERLERİMİZE YÖNELİK MAKSATLI SALDIRIYI ESEFLE KINIYORUZ.

Türkiye

Yaşargil Efsanesi

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın

Türkiye

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

Prof. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.

Türkiye

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Türkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.

Teknoloji

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Yükleniyor