Borç Dağı: Pandeminin Mirasında Gezinmek

Borç Dağı: Pandeminin Mirasında Gezinmek

Ayhan Kose, Franziska Ohnsorge, Naotaka Sugawara yayınlanan makalesinden

COVID-19 salgını, küresel borç seviyelerinde büyük bir artışı tetikledi ve hükümet borçlarını biriktirmenin faydaları ve maliyetleri arasındaki dengeleri daha da kötüleştirdi. Bu makale, son borç patlamasını tarihsel bir bağlama oturtarak bu takasları incelemektedir. Üç ana bulguyu rapor eder. Birincisi, 2020 küresel durgunluğu sırasında, hem küresel hükümet hem de özel borç seviyeleri rekor seviyelere yükseldi ve son elli yılın en hızlı tek yıllık hızıyla. İkincisi, pandemi sırasında uygulanan borçla finanse edilen, büyük mali destek programları faaliyeti destekledi ve borç biriktirmenin faydalarını gösterdi. Ancak toparlanma ivme kazandıkça, borç birikiminin fayda ve maliyetleri dengesi giderek maliyetlere doğru eğilebilir. Üçüncüsü, yükselen piyasaların ve gelişmekte olan ekonomilerin üçte ikisinden fazlası şu anda devlet borç patlaması yaşıyor. Ortalama olarak, mevcut canlanmalar zaten üç yıl daha uzun sürdü ve önceki canlanmalardan çok daha büyük bir mali bozulmaya eşlik ediyor. Daha önceki borç patlamalarının yaklaşık yarısı, yükselen piyasalardaki ve gelişmekte olan ekonomilerdeki finansal krizlerle ilişkilendirildi. mevcut canlanmalar zaten üç yıl daha uzun sürdü ve önceki canlanmalardan çok daha büyük bir mali bozulma eşlik ediyor. Daha önceki borç patlamalarının yaklaşık yarısı, yükselen piyasalardaki ve gelişmekte olan ekonomilerdeki finansal krizlerle ilişkilendirildi. mevcut canlanmalar zaten üç yıl daha uzun sürdü ve önceki canlanmalardan çok daha büyük bir mali bozulma eşlik ediyor. Daha önceki borç patlamalarının yaklaşık yarısı, yükselen piyasalardaki ve gelişmekte olan ekonomilerdeki finansal krizlerle ilişkilendirildi.

Pandemiden önce bile, küresel ekonomi 1970´den bu yana en büyük, en hızlı ve en senkronize borç birikimi dalgasını yaşıyordu. Hızlı borç birikimiyle ilişkili potansiyel maliyetlerin ışığında, son on yılda borç birikimi, sürdürülebilirliği konusunda endişeleri artırdı. ve bir mali kriz olasılığı. Borç biriktirmenin faydaları ve maliyetleri arasındaki denge, şimdi giderek maliyetlere doğru kayıyor olabilir. 2020´deki pandemi kaynaklı küresel durgunluk sırasında mali dengelerdeki bozulma ve borçtaki artış, benzeri görülmemiş bir üretim çöküşü ve buna bağlı mali tepki ile paralel olarak, son elli yılda önceki durgunlukları veya borç patlamalarını çok aştı. Bu bozulma gerekliydi ve küresel durgunluk sırasında borç birikiminin önemli bir yararlı rolünü bir kez daha göstermiş olsa da, yüksek devlet borç seviyeleriyle ilişkili riskleri şiddetlendiriyor. Yüksek borç, politika yapıcıların gelecekteki şoklar yoluyla ekonomilerini destekleme yeteneklerini kısıtlamakta ve ülkeleri finansal piyasa aksaklıklarına karşı savunmasız hale getirmektedir. Gerçekten de, geçmiş ülke borç krizleri sırasında mali açıklar keskin bir şekilde daraldı ve yine de bu sıkılaşmaya mali sürdürülebilirlik önemli ölçüde iyileştirilmedi. EMDE´lerin üçte ikisinden fazlası şu anda bir devlet borç patlaması yaşıyor. Devam eden hükümet borç patlamaları, pandemiden önce sona eren patlamalardan daha uzun sürdü. Halihazırda sürmekte olan canlanmalarda makroekonomik sonuçlar daha zayıf olmuştur ve mali dengeler ve sürdürülebilirlik açıkları, bu tür önceki dönemlere kıyasla daha fazla kötüleşmiştir. EMDE´lerdeki bu tür borç patlamalarının yarısı geçmişte finansal krizlerle sonuçlanmıştır. Tarihsel patlamalar, çıktı, yatırım ve tüketim büyümesi dahil olmak üzere makroekonomik sonuçların, borç patlamaları finansal krizlerle ilişkilendirildiğinde önemli ölçüde daha zayıf olduğunu göstermektedir.

Kaynak; https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/36386/A-Mountain-of-Debt-Navigating-the-Legacy-of-the-Pandemic.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 



Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, önceki gün Atina’da katıldığı bir etkinlikte Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulundu.

Dünya

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın havacılık tarihinde görüş ötesi hava-hava füzesi kullanarak jet motorlu bir hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı olması dünya basınında yankı buldu.

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bir telefon görüşmesi yaparak, ailesiyle birlikte ülkesini terk etmesini talep etti.

Dünya

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, artan kuraklık riskine karşı modern sulama sistemleri, yapay zeka destekli projeler ve baraj yatırımlarıyla önlemler almaya devam ediyor.

Yaşam

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

Sakarya'da çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Yükleniyor