Bozdağ: Gelecek yıl yeni bir seçim kanunu çıkaracağız

Bozdağ: Gelecek yıl yeni bir seçim kanunu çıkaracağız

Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti´nin anayasa değişikliği ile ilgili paketinin ana ekseninde ´başkanı doğrudan halkın seçmesi´ maddesinin bulunacağını belirterek 'Bizim önerimizde TBMM bugünkü haliyle var olacak, Türkiye´n

 

Bozdağ, 24 TV canlı yayınında Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel´in sorularını yanıtladı. Başkanlık sistemi üzerinde açıklamalarda bulunan Bozdağ, 'Türkiye tipi başkanlık sistemi istiyoruz ' diyerek, gelecek yıl yeni bir seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu çıkaracaklarını belirtti.

´ESKİDEN BERİ SAVUNDUĞUM DAR BÖLGEDİR´

Türkiye´nin üniter yapısının korunacağını vurgulayan Bozdağ, 'Gelecek yıl yeni bir seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu çıkaracağız. Onun içinde dar bölge mi daraltılmış bölge mi olacak, o tartışmalar sırasında karar verilecek. Ama benim eskiden beri savunduğum dar bölgedir' ifadelerini kullanarak şöyle konuştu:

´ASLINDA YASAMA VE YÜRÜTME BİRBİRİNDEN TAM BAĞIMSIZ AYRI HALE GELECEK´

'Dar bölge, daraltılmış bölge anayasa konusu değil. Bu tamamen milletvekili seçim kanunu ile ilgili bir konu ona uyum sağlayacak şekilde değişir ama bizim önerimiz içerisinde biliyorsunuz yine TBMM içerisinde bugünkü haliyle var olacak aynı şekilde devam edecek Yani Türkiye´nin üniter yapısı korunacak. Ana eksen başkanı doğrudan halk seçecek parlamentoyu da doğrudan halk seçecek. Başkan bakanlarını parlamentonun içinden de atayabilir dışından da atayabilir, ama bu atamayı yaptıktan sonra parlamentonun içinden atadıklarını milletvekilliği ilişkisi içinde sona erecek, ama kabine TBMM´den güven istemeyecek, o devam edecek. Aslında yasama ve yürütme birbirinden tam bağımsız ayrı hale gelecek ve etkin bir yasama, etkin bir yasama denetimi gündeme gelecek. Parlementonun etkinliği bugünkünden on kat, yüz kat daha fazla artacaktır, milletvekilleri daha güçlü olacaktır.

´SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM KANUNUNA İLİŞKİN KURDUĞUMUZ 2 AYRI KOMİSYON VAR´

Siyasi partiler ve seçim kanununa ilişkin Adalet Bakanlığı´nda bizim kurduğumuz iki ayrı komisyon var, çalışmalarını devam ettiriyor. Bu komisyonların çalışmalarını bir noktaya da getirdik ama bu darbe teşebbüsü Türkiye´nin gündemi nedeni ile aksadı. Biz 2017 yılı içerisinde iki temel yasayı da siyasi partiler kanununda seçim kanunlarında baştan sona demokratik hukuk devletinin gereklerine uygun bir şekilde yenileyeceğiz. Yeni bir siyasi partiler kanunumuz, yeni bir seçim kanunu olacak ve onun içerisinde de dar bölgemi, daraltılmış bölgemi yoksa bugünkü gibi bir yapımı bunun kararı o tartışmalar sırasında verilecek.

´BAŞKANLIK SİSTEMİ MİLLETVEKİLLERİNİN DE ÇOK GÜÇLÜ FİGÜRLER OLMASINI SAĞLAR´

Başkanlık sistemine eğer Türkiye geçmek istiyorsa bunun dar bölge ile yapılmasını her zaman savundum ben bugüne kadar. Çünkü, başkanlık sistemi aynı zamanda güçlü başkanın yanında güçlü parlamenteri de zorunlu kılar. Parlamenter de güçlü olması lazım. Onun için de parlamenterler genel başkanın iki dudağı arasından seçilen biri değil de, doğrudan halkın seçtiği bir olması lazım. O da her seçim çevresinden bir vekil çıkacak. Böyle olduğu zaman da halkta karşılığı olan sevgisi saygısı yüksek olan halkın sorunlarını kendi sorunları kabul eden ve aynı zamanda Türkiye´nin sorunlarını yakından takip eden çok güçlü aktörler çıkacaktır. Ben hep söylüyorum, başkanlık sistemi milletvekillerinin de çok güçlü figürler olmasını sağlar. Parti başkanlarının da çok güçlü olmasını sağlar. Türkiye´nin başkanının da çok güçlü liderlik vasfı olan kişi olmasını sağlar.'

´TÜRKİYE TİPİ BİR BAŞKANLILK SİSTEMİ´

Şüphe yok ki, bizim baştan beri söylediğimiz, başkanlık sistemi eksiksiz başkanlık sistemidir. Türkiye tipi bir başkanlık sistemi. Çünkü pek çok çeşit başkanlık sistemi var. Bunlar o ülkelerin durumuna göre tercihlerine göre uygulanıyor. Türkiye de kendi dinamiklerini kendi yapısını dikkate almak suretiyle bütün bu örneklerden de istifade ederek en iyisini en doğrusunu yapmak istiyor.

´TÜRKİYE, ENİNDE SONUNDA BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇECEKTİR´

Biz ülkemizde siyasi istikrar, güçlü iktidar, hızlı karar alma ve bu kararları etkin kullanmak bakımından buna ihtiyaç olduğuna düşünüyoruz. Türkiye eninde sonunda, ben bunu hep söyledim, başkanlık sistemine geçecektir. Esasında Sayın Bahçeli´nin açıklamalarına bu noktadan baktığınızda Türkiye´nin gündeminin bu tartışmalardan kurtulmasını istediğini de görüyorum ben orada. Yani Türkiye başkanlık sisteminin tartışmalarını artık gündeminin dışına atmalı. Bunun yolu nedir? Bunun yolu çok açık. Bu konunun Meclis´e gelmesidir.

BOZDAĞ, BAHÇELİ´NİN ´BAŞKANLIK SİSTEMİ´ AÇIKLAMASINI DA YORUMLADI

Sayın Bahçeli´nin konuşmasını canlı dinledim ve yazılı metinden de bir kez daha okudum. Benim anladığım şu: Sayın Bahçeli başkanlık sistemi tartışmalarının Türkiye´nin gündeminden çıkarılmasını istiyor. Bunun yolu bu işi halka sormaktır. Meclis´teki oylamanın bu tartışmayı bitirmeyeceği çok aşikardır. Ak Parti´nin gücü zaten buna yetmiyor. MHP´nin milletvekillerinden bazıları yada tamamı bu oylamaya oy vermediği takdirde halka gidilmeyeceği çok açık. O zaman Sayın Bahçeli zaten bunu görerek niye Meclis´e getirin diye çağrı yapsın? Meclis´e gelmesinin bir anlamı yok. Ben onun için Sayın Bahçeli´nin Meclis sürecinde buna destek olacağı konusunda benim bir algım oluştu. Başkaları başka şekilde değerlendirebilir aksi takdirde bunun bir anlamı yok. Zaten ben getirdiğimde benim 316´ımla sen vermezsen bunun Meclis´ten geçmeyeceği tartışmasız, en azından asgari bir mutabakat olmadan Meclis´e getirmenin bir anlamı var mı, kamuoyunu boş yere oyalamanın bir anlamı var mı?

´MHP´NİN BU SÜRECE ASGARİ DÜZEYDE BİR DETEK VERME İHTİMALİ ORTAYA ÇIKTI´

Bunu parti içerisinde görüşmemiz gerekiyor. MHP´nin bu sürece asgari düzeyde en azından bir destek verme ihtimalinin ortaya çıktığı için de MHP ile de bunun görüşülmesinde büyük bir fayda olduğunu, ben kendi adıma görüyorum. Bununla ilgili kararı elbette partimiz verecektir. Sonuçta bir değerlendirme yapıldıktan sonra yapılacak bu, yani geniş kapsamlı bir paketle mi gitmek daha iyi olur yoksa başkanlık sistemi özelinde sadece bu konuyu içeren bir paketi mi halkımızın önüne getireceğiz? bunu istişarelerden sonra kararlaştırmamızda fayda var, gündemde olduğu için bunlar konuşulup değerlendirilecek hususlardır.

´FARKLI ANLAMALARLA SAYIN BAHÇELİ´Yİ GÖRÜŞÜNDEN VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞIYORLAR´

Bahçeli´nin söyledikleri esasında böyle okunmalı. Bugün bazı basın yayın organlarında veya bazı siyasilerin yaptığı yorumlara baktığınızda esasında Bahçeli´ye akıl veriyorlar. Diyorlar ki 'Sen böyle dedin ama sen oy vereceğini söylemedin onun için sen buradan çark edebilirsin dönebilirsin, ben bu konuyu gündeme getirdim ama oy vermiyorum diyebilirsin.' Şimdi ben onu anlamadım. Bunu diyenler esasında Sayın Bahçeli gibi çok zeki ve ne yapacağını bilen bir insana karşı da saygısızlık yapıyorlar. Sayın Bahçeli ne söylediğini bilen birisidir ve o söylediklerinden benim anladığım bütün ortalama zeka düzeyine sahip olanların da anladığının ben aynı olduğuna inanıyorum. Tepkiler buna göre verildi. Ana muhalefetten de gelen tepkilere bakıldığında mesajın doğru anlaşıldığını çok net gösteriyor. Farklı anlamalarla sayın Bahçeli´yi ve Milliyetçi Hareket Partisi´ni bu görüşünden vazgeçirmeye çalışıyolar.

´PARLAMENTO GÜNDEMİNE ALIR HEMEN KARAR VERİRSE, BAHARI BİLE BEKLEMEYİZ´

Bu konu partiler arası konuşma. Meclis aşamasını geçtikten sonra halk oyuna gidiyor. Eskiden 90 gündü, biz yasayı değiştirerek bunu 60 güne indirdik. Eğer parlamento bunu gündemine alır hemen karar verirse çok hızla girer, baharı bile beklemeyiz. 2017 gelmeden yetişmesi biraz zor görünüyor, takvime baktığımızda, çünkü Meclis´teki yasalaşma süreci var, şu anda da önümüzde yaklaşık iki buçuk ay gibi bir süre var ama 2017´nin içerisinde bahara da gitmeden bu yapılabilir. Yeter ki Milliyetçi Hareket Partisi ile AK Parti bu işin Parlamento´dan çıkmasının tarihi konusunda anlaşsınlar. İki parti anlaştığı zaman referandumu göreceğiz. Anlaşılmazsa bu bir tartışma olarak kalacaktır.

´2014´TE BUNUN BİR ÖRNEĞİNİ YAŞADIK´

Biz 2014´te esasında bunun bir örneğini yaşadık. Bir yanda Sayın Cumhurbaşkanı´mız adaydı, bir yanda da ortak aday vardı. Şimdi Başkanlık sistemi olduğunda soldan birisi aday gösterecekse halktan en çok oy alacak, sağdan da oy alacak. Sağa da şirin görünecek birisini getirip aday koyması gerekiyor ki başkan olsun. Sağdan aday konulduğunda da sağın tamamını toplayacak aynı zamanda soldan da aday alabilecek birisi gelecek. Güçlü özellikleri olan birilerini mutlaka aday yapmak zorunda. O zaman ister sağdan kazansın, ister soldan kazansın, toplumun tamamını kucaklayan güçlü liderlik vasfı olan bir başkan olacaktır.'


 



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor