Çavuşoğlu: Biz kardeşiz fakat hamasetle olmaz, ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmemiz lazım

Çavuşoğlu: Biz kardeşiz fakat hamasetle olmaz, ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmemiz lazım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin iki ülke liderlerinin belirlediği hedefe ulaşılması için ticaretin önündeki engellerin tamamen kaldırılması, ürün çeşitlerinin ve yatırım mikta

 

Bakan Çavuşoğlu, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan´da mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile görüştü.

İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Azerbaycan´ı ata yurdu olarak gördüğünü ve 4.5 ay sonra Bakü´de bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Bakü´yü en son 15 Temmuz´da ziyaret ettiğini ve buradan ayrıldıktan saatler sonra Türkiye´deki darbe girişiminin yaşandığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu girişimin Cumhurbaşkanının liderliği, Türk milletinin güçlü dirayeti, kardeş Azerbaycan yönetim ve halkının da desteğiyle başarısız olduğunu vurguladı.

‘BAKÜ´NÜN FETÖ´YE KARŞI TEDBİRLERİNDEN MEMNUNUZ´

Azerbaycan yönetimine ve halkına teşekkürlerini ileten Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Kardeşlik zor günlerde belli olur. Zor günlerde Azerbaycan bizi yalnız bırakmadı. Biz uyumadık, Azerbaycan da uyumadı. Biz nöbet tuttuk, Azerbaycan halkı da nöbet tuttu. Bunu hiçbir zaman unutmayacağız. FETÖ´nün ne kadar tehlikeli bir örgüt olduğunu hep birlikte gördük. Azerbaycan´daki yapılanmasına karşı alınan tedbirleri de memnuniyetle karşılıyoruz. FETÖ, Türkiye´de ne planlıyorsa bulundukları diğer ülkelerde de aynı plan ve amaçlar içindeler. Azerbaycan´ın güvenlik ve istikrarı için de bu tedbirler önemli. Bu terör örgütü ile mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Mustafa Kemal Atatürk´ün “Azerbaycan´ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimiz”, Haydar Aliyev´in “Bir millet, iki devlet” sözlerine atıfta bulunan Çavuşoğlu, “Bu anlayış içerisinde işbirliğimizi güçlendirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Azerbaycan´da ekonomiyi çeşitlendirme ve yerli üretimi destekleme programını güçlü şekilde destekliyoruz. Türk firmalarına da gidin Azerbaycan´da yatırım yapın diyoruz” diye konuştu.

‘TANAP BİRİNCİ DERECELİ ÖNEMLİ PROJE´

Azerbaycan´la birlikte gerçekleştirdikleri ulaştırma ve enerji projelerinden de bahseden Çavuşoğlu, “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunu tamamlayınca daha da iyi olacak. Pekin´e kadar uzanan önemli bir projenin merkezinde yer alıyoruz. TANAP bizim için birinci dereceli önemli projedir. Ortak projemizdir. Zamanından önce bitmesi için çalışıyoruz. Önce Azerbaycan gazı Türkiye´ye gelecek, daha sonra da Avrupa piyasalarına ulaşacak” ifadelerini kullandı.

‘PETROL FİYATLARINDA BİR DÜŞÜŞ OLABİLİR AMA BUNUN ARKASINA SIĞINMAMAMIZ LAZIM´

Bölgenin kalkınma ve istikrarı için üçlü mekanizmaları sürdürdüklerini belirten Çavuşoğlu,  Azerbaycan ve Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin gelecek toplantısının hazırlıklarını mevkidaşıyla değerlendirdiklerini söyledi.

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin amacının ticari ilişkileri artırmak ve iş birliğini güçlendirmek olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz kardeşiz fakat sadece hamasetle olmaz. Ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmemiz lazım. Yatırımları artırmamız lazım. Dolayısıyla zirvelerin çok faydasını gördük. Zirve sadece formalite değil, bunun öncesinde hazırlığımızı da yapmamız lazım ki var. Zirvede alınan kararların da uygulanmasını çok iyi takip etmemiz lazım. Ticaret hacmi hedefimize ulaşmamız için daha çok çalışmamız lazım. Petrol fiyatlarında bir düşüş olabilir ama bunun arkasına sığınmamamız lazım. Her şeyden önce ticaretin önündeki engellerin tamamen kaldırılması lazım. İki ülke arasında ticarette malların önünde vergi, engel olmaması lazım. Şimdi tercihli ticaret antlaşması için bugün görüştük ve talimat verdik. Teknik uzmanlarımız çalışmalarını hızlandıracak. Ulaşım projeleri de esasen ticaretimizi artıracak projeler. Sadece iki ülke arasında değil, İran tarafından, Çin tarafından gelen projeler var. Tüm bu projeleri birleştirdiğimiz zaman hem ticaret için merkez oluyoruz. İki ülke arasındaki ticareti, ürünlerin çeşidini, karşılıklı yatırım miktarlarını artırmamız lazım. Bu konuda sadece kararlılığımız yok, güçlü bir şekilde çalışmalarımız da var.”

‘BİZİM DÜŞÜNCELERİMİZ AZERBAYCAN´IN DÜŞÜNCELERİ DEMEKTİR´

Alanya´da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov´la gerçekleştirdiği görüşmede Dağlık Karabağ konusunu da müzakere ettiklerini bildiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Rusya´nın bazı çabaları vardı. Putin´in bazı önerileri vardı AGİT Minsk Grubu dışında. Rusya ile ilişkilerimizin normalleşemeye başladığı ilk günlerde Soçi´de yaptığımız görüşmede de Lavrov´la bu konuyu konuşmuştuk. Son gelişmeleri Lavrov´dan dinleme fırsatım oldu. Türkiye olarak kendi düşüncelerimizi paylaştık ki bizim düşüncelerimiz Azerbaycan´ın düşünceleri demektir. Azerbaycan´ın düşüncelerini biz her yerde destekliyoruz. Bu meselenin bir an önce hallolması gerektiğini söyledik. Tabii ki Azerbaycan´ın toprak bütünlüğü çerçevesinde. Rusya´nın bu girişimlerini de desteklediğimizi söyledik. Ama son zamanlarda bir yavaşlama gördük. Bir an evvel buradan netice almamız gerektiğini sayın Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan), (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin´e de söylemişti.”




Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor