Çavuşoğlu, Türk uçaklarının Suriye´ye döneceğini tekrarladı

Çavuşoğlu, Türk uçaklarının Suriye´ye döneceğini tekrarladı

Ankara´da Filistin Dışişleri Bakanı Maliki ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya-Türkiye ilişkilerinde yaşanan iyileşmenin ardından yeniden IŞİD karşıtı operasyonlara katılacaklarını söyledi.

 

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki´yi kabul eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye´deki son durum ve Rusya ile ilişkiler hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

KASIM 2015´TEN SONRA BİR İLK 

Çavuşoğlu, NTV yayınında dile getirdiği ‘Bundan sonraki süreçte Türkiye uçaklarıyla da aktif şekilde operasyonlara katılacak´ sözleriyle ilgili olarak kendisine yöneltilen “Rus uçaklarının da Türkiye ile ortaklaşa bir operasyona girişmesi veya Suriye´de Türkiye´nin etkisiyle bir operasyonda yer alması mümkün mü?” sorusuna ‘Türkiye´nin koalisyona aktif katkı sağladığı gibi IŞİD ile mücadeleye de aktif şekilde katıldığı´ yanıtını verdi.

“Fakat Rus uçağının düşürülmesi hadisesinden sonra Suriye içerisinde herhangi bir buna benzer olayın yaşanması ve gerginliğin olmaması için Türk uçakları, jetleri uçmamıştı” diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Şimdi Rusya ile ilişkileri tekrar normalleştirdik. Türkiye, buradaki DAEŞ´e karşı operasyonlara aktif şekilde katılmak istiyor. Bunun da düzenlenmesi gerekiyor.”

Türk F-16´larının sınır ihlali yaptığı iddiasıyla Su-24 tipi bir Rus savaş uçağını düşürdüğü 24 Kasım 2015 tarihine kadar sadece 11 kez IŞİD hedeflerine düzenlenen hava harekâtlarına destek veren Türkiye, bu tarihten sonra sadece sınır hattındaki IŞİD hedeflerine karşı Fırtına obüsleri ve çok namlulu roketatarları kullanmıştı.

‘RUSYA´YA YAPTIĞIMIZ DAVET ORTAK OPERASYON ANLAMINA GELMİYOR´ 

Rusya ile oluşturulan üçlü mekanizmanın amaçlarından birinin de bu tür konuların düzenlenmesi ve koordinasyonun sağlanması olduğunu anlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Her zaman Rusya´yı DAEŞ´e karşı operasyon için iş birliğine davet ettik. Yani sizler de gelin koordinasyon sağlansın ama Türkiye bir koalisyonun içerisinde ve Türkiye´den kalkan uçaklarla birlikte burada operasyonlara katılmıştır. Burada koordinasyon olması veya Rus uçaklarının da DAEŞ´e karşı operasyonlara katılması demek, Rus uçakları ile Türk uçaklarının birlikte operasyon yapacağı anlamına gelmez. Burada bizim, İncirlik Üssü´nde bu koalisyona katılan ülkelerle iş birliğimiz var. Ama DAEŞ hepimizin ortak  düşmanı olduğuna göre Rusya´nın da DAEŞ yönelik operasyonlara aktif bir şekilde girmesi veya hedef alması bizce isabetli olur. Özellikle kuzeybatı Suriye bölgesindeki daha önceki saldırıların maalesef insani dramlara ve ölümlere yol açtığını hatırlayacak olursak DAEŞ´e odaklanmanın her bakımdan faydası var. Bu terör örgütünün bir an evvel bu topraklardan, Suriye ve Irak topraklarından da temizlenmesi lazım.”

‘ZARİF DAHA ÖNCE GELMEK İSTEDİ AMA DARBE GİRİŞİMİ NEDENİYLE ERTELEDİ´ 

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif´in bugünkü Türkiye ziyareti konusunda ise Çavuşoğlu, ‘kardeşim´ olarak nitelediği Zarif´in daha önce de bu ziyareti gerçekleştirmek istediğini ancak darbe girişiminden sonra bu ziyaretin gerçekleşemediğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, “Esasen Suriye´deki çözüm için herkesle görüşmekte fayda var. İkili ilişkilerin yanında Suriye de mutlaka gündeme gelecektir. Her zaman İran´dan mezhepçi yaklaşımı bir kenara bırakarak daha olumlu, pozitif ve yapıcı yaklaşmasını, özellikle çatışmaların durdurulması, insani yardımlar ve siyasi çözüm konusunda da İran´ın pozitif olursa rolünün önemli olduğunu söyledik. Suriye´de kalıcı barış için herkes üzerine düşeni yapmalıdır” diye konuştu.

‘GENELKURMAYIN DA GERİ ÇAĞIRDIĞI ATAŞELER VAR, KİMİN DÖNDÜĞÜNÜ BİLMİYORUZ´ 

Darbe girişiminden sonraki süreçte yurt dışına kaçan ya da görev yerlerinden çağırıldıkları halde Türkiye´ye dönmeyen kişilerle ilgili de bilgi veren Çavuşoğlu, “Genelkurmay´ın da geri çağırdığı askeri ataşeler var. Onların da hangilerinin dönüp dönmediğini şu an tam olarak bilmiyoruz. Genelkurmay´dan da bilgi alacağız. Tam süre dolmadığı için herkes son limitini bekliyor. Değişik zamanlarda bu işlemi Genelkurmay gerçekleştirdi. Onlardan ve bizim arkadaşlardan listeyi aldıktan sonra paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

‘FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZE 200 MİLYON DOLAR TAAHHÜT ETTİK, GÖRÜNEN O Kİ BUNU AŞACAĞIZ´ 

Çavuşoğlu, İsrail´le Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya da değindi. Türkiye´nin, İsrail ile sorun yaşamadan önce İsrail-Filistin meselesinin çözümü için çaba sarf ettiğini belirten Çavuşoğlu, “Şimdi İsrail ile de ilişkileri normalleştirme sürecine girdik. Yaptığımız anlaşma, TBMM tarafından onaylanınca karşılıklı büyükelçilerimizi de atamış olacağız. Bundan sonraki süreçte Filistin davasına ve Ortadoğu barış sürecine katkı sağlayacağız” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye´nin Filistin´e yönelik insani ve kalkınma yardımlarına işaret ederek, “Filistinli kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Kalkınma ve insani yardımları hep sürdürdük. En son Kahire donörler toplantısında 200 milyon dolar taahhüt etmiştik. Öyle görünüyor ki 2017 sonuna kadar bu rakamı aşacağız” ifadelerini kullandı.

İsrail ile ilişkilerin normalleşme sürecinde, Filistin ve Gazze´ye yardımların artarak devam edeceğini bildiren Çavuşoğlu, yapılan anlaşma şartları arasında Gazze´ye uygulanan ambargonun kaldırılması ve yapılacak insani yardımların önünün açılması olduğunu hatırlattı.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor