Çavuşoğlu´dan AB´ye uyarı: Bu anlaşmaların üçü de birbirine bağlı

Çavuşoğlu´dan AB´ye uyarı: Bu anlaşmaların üçü de birbirine bağlı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-AB arasında vize serbestisi, geri kabul ve 18 Mart anlaşmaları olduğunu hatırlatarak, 'Bu anlaşmaların üçü de birbirine bağlıdır, hepsini birlikte uygulamamız lazım. ´AB´nin işine yaray

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara Palas´ta ‘Türkiye-Romanya-Polonya Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı´nda Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu ve Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszcykowski ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

‘TOPLANTI ASLINDA BÜKREŞ´TE YAPILACAKTI´

Bu toplantının aslında Bükreş´te gerçekleştirilmesinin planlandığını ancak darbe girişimi nedeniyle bu iki ülkenin Türkiye´ye olan dayanışmalarını bir kere daha göstermek için Ankara´da bir araya gelmeyi teklif ettiklerini, kendilerinin de bunu memnuniyetle kabul ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, bu duyarlı yaklaşımları için konuk bakanlara teşekkürlerini iletti.

Baş başa görüşmelerde birçok konuyu değerlendirme fırsatı bulduklarını ve bu kapsamda bölgedeki güvenlik sorunları, karşı karşıya kalınan tehditler, NATO´nun hem güney hem de doğu kanadında meydana gelen sorunları ele aldıklarını ifade eden Çavuşoğlu, aynı şekilde Türkiye´nin Avrupa Birliği´ne üyelik süreci, göç dahil vize serbestisi gibi Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki birçok konuyu görüştüklerini belirtti.

‘VARŞOVA´DA ALININ KARARLARIN BİR AN ÖNCE UYGULANMASINDA YARAR VAR´

Bakan Çavuşoğlu, 'Diğer taraftan, DAEŞ dahil terörle mücadele konusunda birlikte ne yapabiliriz, NATO nasıl rol oynayabilir, bunları değerlendirdik. Biz üç ülke olarak NATO´nun hem iki sene önce Galler´de hem de temmuz ayında Varşova´da aldığı kararların bir an önce uygulanmasında yarar olduğunu düşünüyor ve bölgemizin istikrarı ve güvenliği için bunu güçlü bir şekilde savunuyoruz' diye konuştu.

Çavuşoğlu, bir soru üzerine, NATO´nun balistik füze savunma sistemlerinin tüm müttefiklerin topraklarını, halkını ve de silahlı kuvvetlerini koruyacak şekilde yerleştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi ve NATO´nun bu konudaki kararlarının bir an önce uygulanmasında fayda olduğunu yineledi.

‘BİZ DE KENDİ BALİSTİK FÜZE SİSTEMİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ´

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: 'Her bağımsız ülkede olduğu gibi biz de kendi balistik füze sistemimizi geliştirmek istiyoruz. Bu konuda teknoloji transferi ve ortak üretim dahil bizimle işbirliği yapacak firma ve ülkelerle çalışmak istiyoruz. Bu konuda da kararlılığımız var. NATO´nun hem doğusunda hem de güneyindeki müttefiklerinin güvenliğini sağlamak için aldığı kararları bir an evvel uygulaması gerekiyor.'

‘TÜRKİYE´DEKİ TABLODAN RAHATSIZ OLANLAR VAR´

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun konvoyuna yapılan saldırıyı da değerlendiren Çavuşoğlu, bu darbe girişiminden sonra Türkiye´deki tablodan rahatsız olanların bulunduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, 'Darbecilerin de şu anda Türkiye´yi hedef alan teröristlerin de amacı bu birlik beraberliği bozmak. Sebebi ne olursa olsun Kılıçdaroğlu´nun konvoyuna yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz, lanetliyoruz. Ne teröre karşı dik duruşunu gösteren siyasi partilerimiz ne de bizler tutumumuzu değiştirmeyiz ve bunlarla mücadelemizi sürdüreceğiz' ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, güvenlik güçlerinin bu saldırının arkasında ne olduğunu en kısa sürede aydınlatacaklarını kaydetti.

‘BAZI AB ÜYESİ ÜLKELER, BİZLERİ VE TÜRK HALKINI HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATMIŞTIR´

Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye için tam üyeliğin hâlâ stratejik hedef olduğunu ve amaçlarında bir sapma bulunmadığını vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'Son zamanlarda Avrupa´da artan ortak değerlerimizi yok etmeye başlayan bazı eğilimlerden dolayı bazı ülkelerden değişik açıklamalar geliyor. Esasen ahde vefa var ve tam üyelik için birlikte anlaşma yaptık, müzakerelere başladık ve bu hedeften hiç kimsenin sapmaması, var olan engelleri birlikte aşmaya çalışmamız gerekiyor. Maalesef bazı AB üyesi ülkeler ve yetkilileri 15 Temmuz´dan sonra sergiledikleri tavır, açıklamaları ve tehdide varan söylemleriyle bizleri ve Türk halkını hayal kırıklığına uğratmıştır ama bizi bu hafta ziyaret edenler gibi dostlarımız olduğunu da unutmuyoruz.

‘BU ANLAŞMALARIN ÜÇÜ DE BİRBİRİNE BAĞLIDIR´

Çavuşoğlu, ABD´nin, Menbiç operasyonu sırasında PYD´nin bir kısmını Suriye Demokratik Güçleri´nin arkasında görmek istediğini, Türkiye´nin ise operasyon biter bitmez geri PYD´nin Fırat´ın doğusuna çekilmesi koşuluyla buna anlayış gösterdiğini hatırlattı.

'Operasyon bitti, çekilmediler. PYD´nin diğer bölgelerde ne yaptıklarını gördük' diyen Çavuşoğlu, PYD´nin geri çekilmesini dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden´a ve bu sabah da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry´ye söylediklerini aktardı. Çavuşoğlu, PYD´ye yönelik, 'Bir an önce çekilmelerinde fayda var' ifadesini kullandı.

‘HDP TERÖR ÖRGÜTLERİNİN GÜDÜMÜNDE BİR PARTİ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA KANITLADI´

Fırat Kalkanı operasyonundan YPG ve HDP´nin rahatsız olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
'HDP için söylüyoruz, terör örgütlerinin güdümünde bir parti olduğunu bir kez daha kanıtladı. İkincisi bunların ne burada ne de orada Kürt vatandaşlarımızın haklarıyla bir ilgisi olmadığını bir kez daha gördük. YPG´nin Suriye´nin bütünlüğünden yana olmadığı, tam tersi Suriye´yi bölmek kendi devletini ya da kantonunu oluşturmak istediği bir kez daha ortaya çıktı.'

‘TÜRKİYE´NİN DAEŞ´E KARŞI SAVAŞMASI YPG´NİN ELİNDEKİ BU ARGÜMANI ALDI´

YPG´nin kendini meşrulaştırmak veya kendine toprak kazanmak için IŞİD´e karşı savaştığının altını çizen Çavuşoğlu, 'Türkiye´nin DAEŞ´e karşı savaşması YPG´nin elindeki bu argümanı aldı. Esasen bir terör örgütünün ne söylediği ve bunun uzantısı olan bir partinin ne dediği önemli değil. Şu anda tüm müttefiklerimiz Türkiye´yi tebrik ediyor. DAEŞ´le etkili mücadeleye katıldığımız için Türkiye´ye teşekkür ediyor' diye konuştu.





Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor