Çavuşoğlu´ndan İngiltere´ye ´sözleşme´ uyarısı

Çavuşoğlu´ndan İngiltere´ye ´sözleşme´ uyarısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere´de mahkemenin bazı bankalardaki Türk misyonlarının hesaplarını dondurma yönünde aldığı karara ilişkin, 'Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler var ve bu sözleşmeler iç hukukun üs

 

8. Büyükelçiler Konferansı kapsamında bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yaptı.

İngiliz mevkidaşıyla gerçekleştirdikleri görüşmede ikili ilişkileri ve Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun pazar günü İngiltere´ye yapacağı ziyareti değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, 'İlişkilerimizin her düzeyde mükemmel seyrettiğini söyleyebilirim. İngiltere bizim için önemli bir müttefiktir. Terörle mücadele konusunda ve Türkiye´nin karşı karşıya kaldığı bölgedeki sorunlar konusunda da tutumunu en net şekilde gösteren ülkelerin başında gelir' dedi.

Çavuşoğlu, İngiltere´nin Türkiye´nin Avrupa Birliği (AB) sürecine en güçlü desteği veren ülkelerden biri olduğunu da vurguladı.

‘TÜRKİYE´NİN UÇAK DÜŞÜRME OLAYINDAN SONRAKİ TUTUMU NETTİR´

İkili görüşmede, Türkiye- Rusya ilişkilerinin son durumunun da kısaca ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, 'Türkiye´nin uçak düşürme olayından sonraki tutumu son derece nettir. Türkiye, olayı daha fazla tırmandırmadan olgun tutumunu sergilemiştir' dedi.

‘KIBRIS´IN DESTEĞE İHTİYACI VAR´

Kıbrıs´ta devam eden müzakere sürecinin herkesi umutlandırdığını belirten Çavuşoğlu, 'Şunu biliyoruz ki bizim desteğimize, yani garantör ülkelerin, özellikle İngiltere, Yunanistan ve Türkiye´nin desteğine ihtiyaçları var. Biz Türkiye olarak en güçlü desteği vermeye her zaman devam ediyoruz' diye konuştu.

Türkiye´nin destek konusunda herkesten bir adım önde olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, 'Ama bu sefer netice almak istiyoruz. Sonuca gidilmesi gerekiyor' dedi.
İngiltere´nin Kıbrıs sorununun çözümüne verdiği destek için teşekkür eden Çavuşoğlu, 'Umarım bu son fırsat penceresi kaçırılmaz' ifadesini kullandı.

‘ESAD GİTMELİ´

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye´de bir an önce siyasi görüşmelerin başlaması gerektiğini de söyledi.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti: 'Umarım bu ayın onunda müzakereler başlar ve 6 aylık süre içinde bir sonuç elde ederiz. Suriye´de terör başta olmak üzere tüm sorunların kesin çözümü siyasi çözümdür ve Esad´ın gitmesi gerekiyor. 18 aylık bir süreçte tam yetkili bir geçiş hükümetin kurulması gerekiyor.'

İNGİLTERE´DE HESAPLARIN DONDURULMASI

Çavuşoğlu, bir Güney Kıbrıs Rum Yönetimi mahkemesinin aldığı karar nedeniyle Birleşik Krallık´ta bir Kraliyet mahkemesinin bazı bankalardaki Türk misyonlarının hesaplarını dondurma yönünde aldığı kararı da değerlendirdi.

Bir gazetecinin, 1961 ve 1963 Viyana Sözleşmeleri´ni hatırlatarak, bu kararın uluslararası sözleşmelere aykırı olup olmadığı yönündeki sorusuna Çavuşoğlu, 'Tabii ki mahkemelerin bağımsızlığına biz de inanıyoruz ve hükümetlerin de müdahale etmemesi gerekir. Ama taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler var ve bu sözleşmeler iç hukukun üstündedir. Mahkemeler de bizde olduğu gibi, buna uymak zorundadır' karşılığını verdi.

Türkiye´de de bir zihniyet değişimi sağlandığını ve mahkemelerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nin (AHİM) kararlarını dikkate almaları sayesinde AHİM´e giden dosya sayısının azaldığını ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

‘HERKESİN KAÇINMASI LAZIM´

'Sanırım burada Viyana Sözleşmesi´nin hatırlatılmasında bir aksaklık olmuş. Bürokratik bir engel olmuş. Ama tabii ki İngiliz mahkemeleri de Türkiye´deki mahkemeler de taraf olduğumuz sözleşmelere göre hareket etmelidir. Bu sorunun çözüleceğini de zaten dostumuz Philip söyledi. Diğer taraftan, Ada´da devam eden müzakere sürecini sekteye uğratacak adımlardan da mahkemelerin de herkesin de kaçınması lazım.'

Kıbrıs´ta Taşınmaz Mal Komisyonu´nun mülkiyet sorunlarını çözdüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye aleyhindeki davalar da dahil olmak üzere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine giden tüm davaların iç hukuk yoluyla önce Komisyon´da değerlendirildiğini bildirdi.

Çavuşoğlu, tüm mahkemelerin bu konuda hassas olması gerektiğini vurgulayarak, 'Burada bu sözleşmelerin hatırlatılmasıyla ilgili bir eksiklik olmuş. Ama en kısa sürede düzeltileceğine inanıyoruz. Bu hatırlatmanın da, mahkemeye müdahale gibi algılanmaması lazım' diye konuştu.

HAMMOND: OMUZ OMUZA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İngiltere´nin, nereden gelirse gelsin terörle mücadelede Türkiye ve diğer müttefikleriyle omuz omuza olmaya devam edeceğini söyledi.

Bakan Hammond, Türkiye´nin İngiltere´nin yakın bir müttefiki olduğunu belirterek, Cavuşoğlu ile yararlı bir görüşme yaptıklarını,
Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de görüşeceğini söyledi.

Philip Hammond, iki ülkenin birçok konuda özellikle de IŞİD´in şeytani ideolojisiyle mücadele etmek, Suriye´deki insani durumu iyileştirmekte, birlikte çalıştığını dile getirdi.

Terörle mücadele konusunda iki ülke arasındaki ortaklığın hem her iki ülkenin hem de bölgenin güvenliği açısından hayati önemde olduğunun altını çizen Hammond, İstanbul ve Diyarbakır´daki bombalı saldırılarda hayatını kaybedenler için taziyede bulundu.

İngiltere olarak, Türkiye´nin terörle mücadelenin ön saflarında yer aldığını bildiklerini vurgulayan Hammond, 'Bugün Çavuşoğlu´na da ifade ettiğim üzere, İngiltere, nereden gelirse gelsin terörle mücadelede Türkiye ve diğer müttefiklerle omuz omuza olmaya devam edecek' diye konuştu.

‘İNGİLTERE 1.1 MİLYAR STERLİN HARCAYACAK´

İngiltere´nin Schengen bölgesinin bir parçası olmadığını ancak Suriyeli sığınmacıların desteklenmesi konusunda AB´nin Türkiye´ye söz verdiği 3 milyar dolarlık yardım paketinde kendine düşeni yapacağını ifade eden Hammond, İngiltere´nin bölgeye insani yardım sağlanması konusunda 1.1 milyar sterlin harcadığını söyledi. Hammond, Esed rejiminin gitmesi ve anlaşmanın sağlanması sonrasında Suriye´nin yeniden inşasına 1 milyar sterlin katkıda bulunacaklarını söyledi.
İngiltere´nin Türkiye´nin AB üyeliğinin en güçlü destekçilerinden olduğunu ifade eden Hammond, AB´nin 21 yüzyıla ayak uyduracak şekilde reforme edilmesinin de gündemlerinde olduğunu kaydetti.

‘MÜDAHALE ETMEMEYE GÖYRET GÖSTERDİK´

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond bir basın mensubunun 'Güney Kıbrıs Rum Yönetimi mahkemesinin aldığı karar nedeniyle İngiltere´de bir mahkemenin Türk Büyükelçiliğindeki hesapları geçen hafta dondurulmuştu. Bu karar uluslararası hukuka aykırı değil mi? İngiliz hükümeti bu konuda hangi adımları atmayı düşünüyor?' sorusuna karşılık, ülkesindeki mahkemelerin tamamıyla hükümetten bağımsız olduğunu söyledi.

'Ancak bu durumda Dışişleri Bakanlığı olarak müdahale etmeye gayret gösterdik' diyen Hammond, dondurulmuş olan bazı hesapların Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğinin hesapları olduğu ve bu nedenle Viyana Sözleşmesi´nin koruması altında olduğu konusunda müdahalede bulunduklarını anlattı. İngiliz Bakan, 'Bu sorunu çözmek için tabii ki gerekli adımları atıyoruz. Bu, aslında endişe verici bir durum ama maalesef kontrol edebileceğimiz bir süreç değildi' ifadelerini kullandı.

 



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor