Chronos ile yanardağların patlama anı ön görülebilir mi?

Chronos ile yanardağların patlama anı ön görülebilir mi?

Aslında burası volkanik bir patlamanın mekaniğinin ve zamanlamasının bir modelini geliştirmek için çalışan Chronos Projesi araştırmacıları için mükemmel bir çalışma sahası.

 

Doğanın en güçlü dışa vurumlarından biri olan volkanik patlamalar sınırları değiştiriyor, insanlık tarihini yeniden yazar. Bir patlama anında yanardağın olası davranışını bilmek ya da gelişimini ön görebilmek ise hayat kurtarır. Vesuvius volkanının kenarında, Napoli´ye yakın bir yerde Avrupa Birliği destekli Chronos Projesi araştırmacıları tam olarak bu iş için çalışıyor. Volkanların saat mekanizmasını anlamak için testler yapılıyor.

Napoli koyu, dünyanın yanardağ patlaması konusunda potansiyel olarak en tehlikeli bölgesi. Kent, Campi Flegrei (Phlegraean Sahası), Ischia Adası ve Alman yazar Goethe´nin “cennet ortasında yükselen bir cehennem dağı” olarak nitelendirdiği Vezüv Yanardağı´nın oluşturduğu bir volkanik sistemin ortasında yer alıyor.

Aslında burası volkanik bir patlamanın mekaniğinin ve zamanlamasının bir modelini geliştirmek için çalışan Chronos Projesi araştırmacıları için mükemmel bir çalışma sahası.

Çalışmalarını volkan bilimci Mauro Di Vito anlatıyor:

“Yanardağlar hakkında az bildiğimiz konuların başında iç aksamları geliyor. İç aksam, magmanın evriminin tamamlandığı, dışarı çıkmaya hazırlandığı alan… Bu bölge hakkında bilgi sahibi olmak için bir nevi tomografisini çekiyorduk, tıpkı vücudumuzda olduğu gibi x ışınları kullanıyorduk, şimdi ise taşlar üzerine çalışıyoruz.”

Avrupa Birliği Projesi´nin kalbini volkanik taşlar oluşturuyor. Volkanik patlama zamanlamasının gizemini araştıran Chonos Projesi´nde görevli bilim insanları, gelişmiş teorik modelleri ve benzersiz laboratuvar tekniklerini birleştiren yeni bir yöntem kullanıyorlar.

Kaya bilimci Diego Perugini “Taşlar suç mahallindeki deliller gibidir. Patlamanın zamanını gösteriyorlar. Chronos´un amacı, bir volkanik sistemi sakinlik durumundan, faaliyet durumuna getiren zaman çizelgesini ortaya çıkarmak” sözleriyle volkanik bir taşı incelemenin önemini anlattı.

Aktif bir yanardağın içerisinde araştırma yapmak imkansız olduğundan, araştırmacılar ilk volkanik taşları inceliyor ardındansa magmadan örnekler alıyor.

Kaya bilimci Diego Perugini kahve yapımıyla yanardağları gözlemleme stillerini benzetiyor: “Model şu şekilde işliyor: Yeraltı magma odasına sıcak magma varınca, kahve ile süt karıştırdığınızda bir fincan Cappucino´da gördüğümüze benzer bir karıştırma işlemi tetikleniyor. Süt ve kahveyi ne kadar karıştırırsanız, homojenlik o kadar yüksek olur. Bu bilgi sayesinde kayaların içinde, bu karıştırma işleminin başlangıcından ve patlamanın başlangıcından ne kadar zaman geçtiğini anlayabiliriz.”

Bu yolla Perugia Üniversitesi´nde volkanik taşları kıran eriten ve örnekler alan, dünyanın ilk magma mikseri üretildi. Her bir volkanik sistem mineral yapılanma bakımından farklı olduğundan her volkan da kendi parmak izini taşıyor.

Volkan bilimci, Daniele Morgavi: “Taşı erime noktasına getiriyoruz. Ardındansa viskometre kullanarak magmanın fiziksel özelliklerini inceliyoruz ve yüksek derecelerde viskozite yani akmazlık (ağda) oranına bakıyoruz” dedi.

Bir zamanlar katılaşmış olan karıştırılmış magma, daha sonra yeni özelliklerini bulmak için derinlemesine analiz ediliyor. Farklı aşamalardaki testlerin tekrarlanması, yapısal ve kimyasal değişikliklerin kronolojisini elde etmeyi sağlıyor. Chronos oldukça önemli bilgileri açığa çıkarıyor ve bu modelin güvenilirliğini artırıyor.”

Volkan bilimci, Daniele Morgavi önemli bir noktanın altını çiziyor: “Asıl merak uyandıran gelişme ise, karıştırma işleminin başlamasından patlamanın başlangıcına kadar geçen sürenin 20 ya da 30 dakika civarında olması. Gezegende son 200 yılda gerçekleşen volkanik patlamalar üzerine yaptığımız istatistiksel analiz, bu karıştırma işleminin vakaların yüzde 99´unda gerçekleştiğini gösteriyor.”

Volkanik patlamalar dünyanın ön görülmesi en güç doğal afetlerinin başında geliyor. Yanardağların zaman çizelgelerinin patlama öncesi sinyallerle bağlantısını çözebilmek volkanik faaliyetlerin insanlık üzerindeki potansiyel etkisini azaltmaya yardımcı olacak.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor