Çin ile Afrika ülkeleri 'ortak geleceğe' sahip

Çin ile Afrika ülkeleri

Çin, Afrika ülkelerinin yeni yatırım kaynaklarından biri haline gelirken, Afrika da Çin`in önemli ithalat ülkeleri arasında yer almanın yanında, ikinci büyük müteahhitlik piyasası ve yatırım yaptığı dördüncü büyük ülke konumuna y

Çin Devlet Radyosu

2013 Çin-Afrika Ekonomik ve Ticari İşbirliği Beyaz Kitabı, Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından yayımlandı. Kitapta, Çin`in art arda dört yıldır Afrika ülkelerinin en büyük ticaret ortağı hâline geldiği belirtildi. Kitaba göre Çin, Afrika ülkelerinin yeni yatırım kaynaklarından biri haline gelirken, Afrika da Çin`in önemli ithalat ülkeleri arasında yer almanın yanında, ikinci büyük müteahhitlik piyasası ve yatırım yaptığı dördüncü büyük ülke konumuna yerleşti.

'Ekonomiler, birbirini tamamlayıcı nitelikte'

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Jinzao, Çin ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğine işaret etti. Li, Çin`in Afrika ülkeleriyle birlikte kapsamlı, çok yönlü ve derin işbirliğini amaçlayan bir 'ortak gelecek' kuracağını söyledi.

2013 Çin-Afrika Ekonomik ve Ticari İşbirliği Beyaz Kitabı, 2010 yılından beri Çin ile Afrika ülkeleri arasındaki işbirliği konusunda yayımlanan ikinci beyaz kitap.

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Jinzao, yaptığı açıklamada, 2012 yılında dünya ekonomisi olumsuz bir istikamette ilerlerken, Çin ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2011`e göre yüzde 19 oranında arttığını ve 198 milyar 500 milyon dolara ulaştığını hatırlattı. Li, bunun sebeplerini şöyle açıkladı:

'Afrika açısından, kıta ülkelerinden Çin mallarına büyük bir talep var. İkinci olarak, Afrika ülkelerinin siyasi açıdan mevcut durumları istikrarlı. Çin açısından ise dışa açılma ve reform politikasının uygulanmasından beri geçen onlarca yılda Çin işletmeleri, ticari yatırımlar açısından uluslararası işbirliğine katılma ve yatırım gücü kazandı. Bunun yanı sıra, Çin ile Afrika ülkeleri, ekonomi alanında birbirini tamamlayıcı nitelikte. Gelişmişlik düzeyleri arasındaki fark, ticaret ve yatırım alanlarında işbirliği olasılığını yarattı.'

'Tedbirler, pürüzsüz şekilde hayata geçti'

Geçen yıl Çin-Afrika İşbirliği Forumu kapsamında 5`incisi düzenlenen bakanlar toplantısında, Çin hükümeti iki taraf arasındaki somut işbirliğini geliştirmek için beş alanda yeni önlemler alacağını bildirmişti. Bu önlemler arasında, finansal işbirliği ve Afrika`nın entegrasyon sürecine destek verilmesi de yer almıştı.

Çin Ticaret Bakanlığı Batı Asya ve Afrika Genel Müdürü Zhong Manying, söz konusu önlemlerin sorunsuz bir şekilde uygulamaya geçirildiğine dikkat çekti. Zhong, bu konuda şunları söyledi:

'Finansal açıdan, Afrika ülkelerine 20 milyar dolarlık destek vermeye söz vermiştik. Şimdi, bazı Afrika ülkeleriyle avantajlı kredi sözleşmeleri imzaladık. Bu krediler, kıta ülkelerinde altyapı tesisleri inşası, sanayi, tarım, ulaşım ve telekomünikasyon alanlarındaki projelerde kullanılacak. Bu konudaki çalışmalarımız sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Yatırım alanındaki önlemlerimiz, ticaret ve yatırım alanlarında kolaylık sağlanmasının dışında, sağlık, eğitim, kültür ve çevre koruma gibi konuları kapsıyor. Bununla ilgili çalışmalar da pürüzsüz bir şekilde sürdürülüyor.'

'Ortak gelecek' kavramı Xi Jinping`e ait

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Jinzao, basın toplantısında 'Çin-Afrika ortak geleceği'ne defalarca vurgu yaptı. 'Çin-Afrika ortak geleceği', ilk kez Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından bu yılın başında Afrika ziyareti sırasında ortaya koyulmuştu.

Xi Jinping`in, cumhurbaşkanlığı görevine geçtikten sonraki ilk dış ziyaretini Afrika`ya yapmayı seçmesinin, Çin`in iki taraf arasında işbirliğinin derinleştirilmesindeki kararlılığını gösterdiğini kaydeden Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Jinzao, sözlerine şöyle devam etti:

'Afrika, Çin`in önemli dış piyasalarından ve yatırım piyasalarından olmanın yanında, Çin`e kaynak sağlayan bölgelerden biri. Afrika`nın gelişmesinde Çin`in sahip olduğu deneyim, teknoloji, sermaye ve insan kaynağına ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle, Çin ile Afrika`nın geleceği ortak. Birbirinden ayrılamayan Çin ile Afrika ülkeleri, eşit ve `kazan-kazandır` ilkesi temelinde somut işbirliği istiyor.' (Çin Devlet Radyosu)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Yükleniyor