Çin-Avrasya Fuarı Açıldı

Çin-Avrasya Fuarı Açıldı

Dördüncü Çin-Avrasya Fuarı 1 Eylül’de Sincan Urumçi’de açıldı. Bu yılki fuarın ana teması, “dışa açılma ve iş birliği, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’nı birlikte inşa etmek”. Türkiye’deki Çin Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticare

Jinfa Zheng, Li Ming, Qi Yanling

Dördüncü Çin-Avrasya Fuarı 1 Eylül’de Sincan Urumçi’de açıldı. Bu yılki fuarın ana teması, “dışa açılma ve iş birliği, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’nı birlikte inşa etmek”. Fuar açılmadan önceki akşam Türkiye’deki Çin Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşaviri Cu Guangyao, Şinhua muhabirlerine Türkiye’nin, Orta Doğu’nun en büyük ekonomisi ve coğrafi konumunun mükemmel olduğunu, Çin ile Türkiye’nin birlikte İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’nı inşa edebileceğini söyledi.

Fuarda, Çin-Avrasya Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Forumu ve İpek Yolu Ekonomik Kuşağı Ulaştırma Zirvesi gibi 10 önemli forum ve aktivite düzenlenecek. İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’nı birlikte inşa etmek için Fuara, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve yeni Avrasya Tüneli boyunca uzanan ülkeler davet edildi ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu’nun önemli uçlarındaki ülkelerden değerli misafirler katıldı. Değerli yabancı konuklar, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’nın inşasını teşvik etmek konusunda derin ve kapsamlı bir iletişimde bulunarak anlaşma yolunu aradılar.

Cu Guangyao, Türkiye’nin, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağladığını, Türkçe konuşan ülkelerle yakın ilişkileri olduğunu, hem tarihî İpek Yolu’nun geçtiği bir yer hem de Orta Doğu ülkelerinin kara, deniz ve hava ulaşım merkezi durumunda ve Çin ile ulaşım şartlarını geliştirme avantajına sahip olduğunu ifade etti.

Cu Guangyao şunları söyledi: “Son yıllarda Türkiye, Avrupa ve Amerika’nın dış politikasının odak noktası olarak ‘dış politikayı 360 derece’ çevirdi ve yeni dünyanın siyasi ve ekonomi sistemlerini şekillendiren ülkelerden birisi olmak için uğraşıyor. Bu nedenle Türkiye, katıldığı uluslararası organizasyonlarda aktif rol oynuyor; Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) kurucu üyelerinden, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), G-20 ve vs. üye. Türkiye; Çin, Hindistan, Rusya ve Japonya gibi ülkelerle ilişkilerini geliştiriyor. Ayrıca Türkiye, Türkçe konuşan ülkelerle ilişkilerini derinleştirmeye devam ediyor. İpek Yolu boyunca uzanan ülkelerin çoğu Türkçe konuşan ülkelerden oluşuyor.”

Cu Guangyao sözlerine şunları da ekledi: “On yıldır Türk ekonomisi hızlı bir şekilde gelişiyor, gayrisafi yurt içi hasılada (GSYH) yıllık ortalama yüzde 5 oranında büyüme gerçekleşti, GSYH iki kat artarak 10 bin dolara çıktı. Türkiye, dünyanın 17. büyük ekonomisi hâline geldi.

Türk liderler, İpek Yolu’nu yeniden inşa etmenin, Türkçe konuşan ülkelerin ekonomik kalkınmasının teşvikinde ve siyasi etkisinin artmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Ekim 2013’te Başbakan Erdoğan, Marmara tünelinin açılışının, Pekin ile Londra’nın birbirine bağlanacağı ve Doğu ile Batı’nın birbirine bağlanarak “İpek Yolu’nun” uzayacağı anlamına geldiğini söylemişti.

Cu Guangyao, son yıllarda Çin-Türkiye ticari ilişkilerinin önemli ilerlemeler kaydettiğini, Türkiye’nin, Çin’in ticaret ve proje sözleşmelerinde stratejik öneme sahip bir yer hâline geldiğini belirtti. Çin Ticaret Bakanlığı istatistiklerine göre bu yılın ilk yarısında, Çin-Türkiye ticaret hacmi yüzde 1,02 artarak 11 milyar 55 milyon dolara ulaştı. 2013’te Çin, Türkiye’nin en büyük ithal kaynağı ülke ve ihracat hedefinde 11. sıradaki ülke hâline geldi ve hâlâ Türkiye için üçüncü büyük ticaret ortağı.

Turizm endüstrisinin teşvik edilmesiyle iki ülkenin hizmet ticareti ciddi anlamda ilerleme kaydetti. Çin Ticaret Bakanlığı istatistiklerine göre 2013’ün ilk yarısında Çin-Türkiye hizmet ticareti hacmi, 1 milyar 670 milyon dolara ulaşırken Türkiye’nin hizmet ihracı, 1 milyar 510 milyon doları buldu.

Cu Guangyao şu ifadeleri kullandı: “Bu yılın haziran sonuna kadar Türkiye’nin proje sözleşmelerinde toplam sözleşme hacmi,12 milyar 723 milyon doları buldu, toplam ciro 8 milyar 175 milyon dolar. Son yıllarda Türkiye ekonomisinin hızlı bir şekilde gelişmesiyle birlikte hükûmet, altyapı ve enerji gibi alanlardaki atılımını sürekli artırdı. Türkiye, proje sözleşmesi piyasasında son derece aktif, Çin’in en büyük pazarlarından biri hâline gelmesi bekleniyor. Çin şirketiyle beraber inşa edilen Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren projesinin ikinci etabı bu yılın temmuz ayında tamamlandı. Çin’in yurt dışında inşa ettiği ilk yüksek hızlı tren olarak Çin’in yüksek hızlı treninin ‘dışarıya açılması’ konusunda önemli bir etki oluşturacak.” (Çin Haber Ajansı Xinhua - 01 Eylül 2014)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor