Çin´in Ruble Çözümü Ve Dolar Sistemi

Çin´in Ruble Çözümü Ve Dolar Sistemi

Mesele, Rusya ve Çin arasındaki ticarette para birimine dair risklerin azaltılmasıyla ilgili değil. Kendi para birimleri üzerinden ve doları baypas ederek yaptıkları ticaret daha şimdiden önemli bir hal aldı; keza ABD 2014 yılında Rusya´ya

 

William Engdahl *

 

Çin Halklar Bankası kısa süre önce Rus rublesi ve Çin Yuan´ından işlemler için bir ödemeye karşılık ödeme (PVP) sistemini açıkladı. Amacı; ticaretteki döviz kuru risklerini azaltmaktı. Tek makul risk, ABD dolarından ve ABD Hazinesi´nin Rusya-Çin arasında değer ve hacim açısından giderek daha önemli bir hal alan ticaretine zarar vermek üzere mali savaş başlatma potansiyelinden gelecektir. Aralık ayı itibariyle, 2016 yılına göre yüzde 30 artışla 80 milyar dolara ulaşmalı. Bununla birlikte, Çin ve Rusya´nın bunun ötesinde gözden kaçan bir teknik hamlesi de söz konusu. 

Çin Döviz Ticaret Sistemi (CFETS) websitesine koyduğu resmi açıklama, CFETS´in Çin´in Kemer ve Yol Girişimi temelinde diğer döviz kurlarıyla Yuan´ın etkileşimi için benzer PVP sistemleri getirmeyi planladığını özellikle vurguluyor. 

Bu da, 2016 yılı Nisan ayında yayımladığım bir makalede ele aldığım şeyi teyit ediyor: Çin´in Kemer ve Yol Girişimi´nin (BRI) ardındaki büyük hedef, küresel güç dengesini Rusya´dan Avrasya ülkeleri lehine ve Avrasya Ekonomik Birliği´nden Çin ve Asya´nın geneline doğru değiştirebilecek bir entegral altın-temelli döviz kuru bileşenidir. 

Daha önceleri Yeni Ekonomik İpek Yolu olarak tanımlanan BRI, Orta Asya, Moğolistan, Pakistan, Kazakistan ve elbette Rusya Federasyonu dahil Avrasya ülkelerini geçip İran´a ve potansiyel olarak Türkiye ve Doğu Afrika´ya dek varan yüksek hızlı tren yolu bağlantılarından oluşan devasa bir ağdır. Halihazırda 67 kadar ülke, bu iddialı projeye katılmaktadır veya katılma talebinde bulunmuştur. Projenin toplam maliyeti trilyonlarca dolar olabilir ve küresel ticareti değiştirecektir. HSBC´nin tahminlerine göre, bugün küresel GSYİH´nın yaklaşık üçte birini oluşturan ülkeleri kapsayan BRI altyapı projesi, yıllık olarak ilave 2,5 trilyon dolar değerinde bir yeni ticaret doğuracaktır. Bu, dünya ekonomisi için pek matah bir rakam olmasa da, çok büyük bir oyun değiştirici. 

Bir dolar rezervi para birimi inşa etmek 

Mevcut teori ve rezerv para birimi teorisine dair akademik sunumlar, en azından benim için sıkıcı. Bununla birlikte, Çin ve Rusya´nın bu doğrudan para birimini ayarlamaya dönük adımı en azından Washington´un Hazinesi ve Wall Street bankalarının 1944 yılında Bretton Woods´da ABD dolar sistemini ortaya atmalarından beri yaşanan en dinamik oyun değiştirici gelişmelerden biri. 

Mesele, Rusya ve Çin arasındaki ticarette para birimine dair risklerin azaltılmasıyla ilgili değil. Kendi para birimleri üzerinden ve doları baypas ederek yaptıkları ticaret daha şimdiden önemli bir hal aldı; keza ABD 2014 yılında Rusya´ya yaptırım uyguladı – bu, Obama yönetimindeki hazinenin yaptığı en çılgınca hareketti. Mesele, dolardan bağımsız olarak devasa bir yeni alternatif rezerv para birimi bölgesi veya bölgeleri yaratmak. 

Time-Life yayıncısı Henry Luce´nin 1941 yılında ortaya attığı “Amerikan Yüzyılı” egemenliği, savaşın sonunda ortaya çıkmaya başladı. 1945 yılında, bombalar Avrupa ve Japonya üzerine yağmayı durdurduğunda, Başkan Harry Truman, İngiltere´ye, bir rakip olarak Britanya İmparatorluğu´na artık yer olmadığını net bir şekilde belirtti, ABD Ödünç Verme kredilerini iptal etti ve iflas etmiş olan Britanya´nın borçlarını Washington´a geri ödemesini ve pound sterlin üzerinden gerçekleşen dünya ticaretinin çarpıcı bir şekilde azaltılmasını talep etti. O dönemde söz konusu ticaret, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde ellisini oluşturuyordu. Britanya, imparatorluklarını yeniden inşa etme umutlarını Miletler Topluluğu ve onun sterlin tercihli ticaret bölgesi üzerine inşa etti.

Yazının devamı için :  http://asam.org.tr/cinin-ruble-cozumu-ve-dolar-sistemi/



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor