Çin-Türkmenistan enerji ortaklığı

Çin-Türkmenistan enerji ortaklığı

2009 yılında tamamlanan Çin-Orta Asya Doğalgaz Hattı, Türkmenistan`ın Amudarya Nehri`nin sağ kıyısında yer alan doğalgaz yatağından, Xinjiang`ın Horgos bölgesine geçerek Çin`e ulaşıyor. 8 bin km uzunluğundaki hat, dünyanın en uzun d

Çin Devlet Radyosu

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Orta Asya turunun ilk durağı Türkmenistan`da, kitlesel bir topluluğun katıldığı, bayram havasında bir törenle karşılandı. Kızlı erkekli, geleneksel kıyafetlere bürünmüş cıvıl cıvıl Türkmen gençlerin oluşturduğu tam 100 bin kişilik kalabalık, Xi Jinping`in geçtiği yollar boyunca dizilip, ellerinde bayraklar ve çiçeklerle onu selamladılar. İmzalanan anlaşmalar da her iki ülke açısından önemliydi.

Çin ve Türkmenistan 'uzun vadeli, istikrarlı ve güvenilir' enerji ortağı olmak ve 2016 yılına kadar Çin`e yıllık 65 milyar metreküp doğalgaz sağlamak konusunda anlaştıklarını ilan ettiler.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ile Aşkabat`ta 'Çin-Türkmenistan Stratejik Ortaklık İlişkilerinin Kurulmasıyla İlgili Ortak Deklarasyonu'nu imzaladı, iki ülke arasında stratejik ortaklık kurulduğu duyuruldu. Xi, Berdimuhammedov ile gazetecilerin karşısına geçti ve 'İki ülke uzun vadeli, istikrarlı ve güvenilir bir enerji ortağı olacak' dedi. Çin Cumhurbaşkanı, doğalgaz işbirliğini 'stratejik ve ileriye dönük' biçiminde nitelendirdi.

Çin, Türkmenistan`ın stratejik ortaklık ilişkileri kurduğu ilk ülke. Devlet Başkanı Berdimuhammedov şöyle konuştu:

'Bugün, Türkmenistan - Çin ilişkileri için önemli bir gün. İki ülke aralarındaki bağları artırmak ve ortaklık ilişkisini stratejik seviyeye yükseltmek için ortak bir bildiri imzaladı. Bunun anlamı şudur: Dünyada ve bölgede koşullar ne yönde değişirse değişsin, Türkmenistan - Çin ilişkilerini geliştirmek her zaman iki milletin önceliği olacaktır!'

Enerji üretiminde ortak projeler

Çin Ulusal Petrol ve Doğal Gaz Şirketi CNPC, Çin`e yılda 25 milyar metreküp daha doğal gaz sağlanmasıyla ilgili olarak Türkmenistan Doğal Gaz Şirketi`yle anlaşma imzaladı. 2016 yılına kadar gaz sevkiyatını yıllık 65 milyar metreküp hedefine çıkarmak için gaz boru hattının C Hattının yapımına hız verilecek, D hattının inşasına da başlanacak. Doğal gaz projelerinin güvenliğini sağlamak için bir işbirliği mekanizması da kurulacak.

Ayrıca, Amuderya Nehri`nin sağ kıyısındaki doğalgaz yataklarında ortak projeler başlatıldı. Çin Ulusal Petrol ve Doğal Gaz Şirketi CNPC`nin bölgede inşa ettiği, 'Kalkınma' doğal gaz havzasının birinci bölümü hizmete girdi. Güney Türkmenistan`da bulunan havzada üç yeni gaz işleme tesisinin açılışına Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Türkmen meslektaşı Gurbanguli Berdimuhammedov birlikte katıldılar.

10 milyar metreküp kapasiteli üç işletme

Petrol açısından da zengin olan Türkmenistan, dünyanın dördüncü en büyük doğal gaz rezervlerine sahip. Kalkınma havzası ise dünyanın ikinci büyük gaz alanı. Bölgede açılışı yapılan her bir tesisin yıllık üretimi 10 milyar metreküp olacak. Kanıtlanmış rezervleri ise 4 ile 6 trilyon metreküp arasında değişiyor.

Çin Ulusal Petrol ve Doğal Gaz Şirketi CNPC ile Türkmenistan Doğal Gaz Şirketi`nin ortaklaşa işlettikleri tesis, ürününü tamamen Çin`e gönderecek ve diğer iki tesisten de bir miktar gaz Çin`e gönderilecek.

Çin`in Türkmenistan`dan şimdiki doğal gaz ithalatı yılda yaklaşık 40 milyar metreküp. Yeni anlaşmayla buna 25 milyar metreküp daha eklendi. Ek ithalat, Kalkınma`dan gelecek.

İki ülke arasındaki işbirliğinin hem Orta Asya`da hem dünyada enerji güvenliğini sağlamak açısından önemli olduğu belirtiliyor. Çin`le yapılan enerji işbirliğinin ve Çin yatırımlarının, Türkmenistan`da 18 bin iş yarattığını da belirtelim.

Cumhurbaşkanı Xi, iki ülkenin altyapı, telekomünikasyon ve ileri teknoloji gibi alanlarında ilişkileri daha da geliştirerek, işbirliğini 'daha kapsamlı ve dengeli' hale getireceklerini belirtti.

Doğalgazda birbirinin en büyük ortağı

Beijing ile Aşkabat arasındaki diplomatik ilişki 1992 yılında kuruldu. Son yıllarda iki ülke arasındaki işbirliği durmadan gelişti. İkili ticaret hacmi 2012 yılında, bir önceki yıla göre nerdeyse iki katına çıkarak 10 milyar 370 milyon dolara ulaştı. Çin, Türkmenistan`ın en büyük ticaret ortağı.

Çin ve Türkmenistan birbirinin en büyük doğalgaz işbirliği ortağı. Türkmenistan Çin`in en büyük doğal gaz tedarikçisi ve Çin de Türkmenistan`ın en büyük yurtdışı doğalgaz alıcısı.

Asya Doğalgaz Hattı ya da 'Enerji İpek Yolu'

2009 yılında tamamlanan Çin-Orta Asya Doğalgaz Hattı, Türkmenistan`ın Amudarya Nehri`nin sağ kıyısında yer alan doğalgaz yatağından, Xinjiang`ın Horgos bölgesine geçerek Çin`e ulaşıyor. 8 bin km uzunluğundaki hat, dünyanın en uzun doğal gaz boru hattı. Çin`in batı bölgesini besleyen hayati enerji kaynaklarını getiren Asya Doğalgaz Hattı, 'Enerji İpek Yolu' olarak da adlandırılıyor. Çin`de 400 milyon kişinin Türkmenistan`dan gelen doğal gazdan yararlandığı tahmin ediliyor.

'Türkmenistan`ın önemli rolü'

Shanghai Doğu Çin Normal Üniversitesi Rusya Çalışmaları Merkezi Müdür Yardımcısı Yang Cheng, Çin`in enerji ithalatı çeşitlendirilmesinde Türkmenistan`ın önemli bir rol oynadığını söyledi. Yang ayrıca, kömür tüketimi nedeniyle Çin`de ciddi boyutlara yükselen hava kirliliği sorununun çözümüne de Türkmenistan ile yapılan anlaşmanın yardımcı olacağını belirtti.

Türkmenistan ile yapılan 25 milyar metreküplük yeni sözleşme hariç Çin`in doğal gaz ithalat sözleşmelerinin toplam miktarı 3 Eylül itibariyle 119 milyar 600 milyon metreküp. Çin`in yıllık doğal gaz tüketiminin 2018 yılında 327 milyar 900 milyon metreküp olacağı tahmin ediliyor.

'Jeopolitik açıdan son derece önemli'

Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü Orta Asya Bölümü`nden Araştırmacı Shi Ze, ekonomileri doğal kaynağa dayalı Orta Asya ülkelerinin, ihracat pazarı olarak gördükleri Çin`den yüksek beklentileri olduğunu söyledi. Shi, 'Orta Asya ülkelerinin, ekonomilerini geliştirmek için Çin`in yatırımlarına ihtiyacı var' dedi .

Shi, ekonomideki işbirliği potansiyelinin ötesinde Orta Asya`nın konumunun jeopolitik açıdan son derece önemli olduğunu vurguladı. Sadece Çin değil, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya ve Avrupa Birliği (AB) de tüm bölge ile ilişkilerini geliştirmek için arayış içindeydi.

Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü`nden uzman Wang Lijiu, Türkmenistan dahil olmak üzere Orta Asya ülkeleriyle güvenlik alanında geliştirilecek işbirliğinin, Batı Çin`in istikrarı için büyük önem taşıdığını söyledi.

Bu arada kültürel ilişkiler de gelişiyor. Çin`in enki Türkmenistan Büyükelçisi Wu Hongbin Çin`e gelip özellikle ileri teknoloji alanında eğitim gören Türkmen öğrenci sayısında son yıllarda artış yaşandığını belirtti.

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor