Cumhurbaşkanı´nın Kuna Mülakatı

Cumhurbaşkanı´nın Kuna Mülakatı

Erdoğan: “Türkiye ve Kuveyt iki kardeş ve dost ülke olup aralarındaki ekonomik ilişkiler siyasi ilişkilerdeki gibi hızlı bir gelişme kaydetmektedir.”

Kuveyt Haber Ajansı(KUNA) 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün (pazartesi) ülkesinin bölgede en istikrarlı, en güvenli ve en gelişmiş ülkesi sayılan Kuveyt ile ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmeye büyük önem verdiğini vurguladı.    

Kuveyt´e salı günü yapacağı resmi ziyaretten önce Kuveyt Haber Ajansına (KUNA) verdiği özel mülakatta Erdoğan, “Türkiye ve Kuveyt iki kardeş ve dost ülke olup aralarındaki ekonomik ilişkiler siyasi ilişkilerdeki gibi hızlı bir gelişme kaydetmektedir.” dedi.     

Erdoğan, Kuveyt´in yeni uluslararası havalimanı projesinin temel atma törenine katılmasını kendisi için -Türk şirketlerinin dünya çapında ulaştığı seviyeyi vurgulaması bakımından- bir övünç kaynağı olarak değerlendirdi. Söz konusu havalimanının inşası Türkiye´nin önde gelen şirketlerinden biri olan Limak tarafından tamamlanacak.    

Türkiye Cumhurbaşkanı, Kuveyt´in 2035 yılı kalkınma planı çerçevesinde gerçekleştirmeye çalıştığı altyapı projelerinin yapımında Türk şirketlerinin daha çok katılması emelinde olduğunu ifade ederek ülkenin Emiri el Şeyh Sabah el Ahmet el Cabir el Sabah´a ve Kuveyt hükümetine Türk şirketlerinin daimi bir şekilde gördüğü destekten dolayı teşekkür ve minnetlerini tevcih etti.    

Erdoğan iki ülkenin yatırım, ticaret, savunma sanayii, turizm ve diğer alanlarda büyük bir potansiyele sahip olduğuna işaret ederek karşılıklı yatırımların artması emelinde olduğunu, Türkiye´nin stratejik iş birliği alanlarından sayılan savunma sanayii alanında Kuveyt ile karşılıklı tecrübe alışverişine hazır olduğunu ifade etti.    

Bu konuda Erdoğan gelecek aylarda hükümet başkanları seviyesinde gerçekleştirilecek olan Ortak İşbirliği Konseyi toplantısında bu ve diğer alanların ayrıntılı bir şekilde ele alınmasının beklendiğini açıkladı. Erdoğan ayrıca iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerini istenen seviyeye yükseltmek için yakında Ortak Ekonomi Konseyi toplantılarının ve İş Forumunun gerçekleştirilmesinin gerekliliğini vurguladı.    

Türkiye Cumhurbaşkanı, iki ülke arasında cari yılın ilk çeyreğindeki karşılıklı ticaret hacminin geçen yıla göre yüzde 17 oranında bir artış kaydederek 152 milyon dolara ulaştığına dikkat çekti.    

Erdoğan, Ankara ile Kuveyt arasındaki karşılıklı ticaret hacminin geçen yıl 1,287 milyar dolar olduğunu; Türkiye´nin Kuveyt´e yaptığı ihracat tutarının 431 milyon dolar, Kuveyt´ten yapılan ithalatın ise 856 milyon dolar olduğunu belirtti. Erdoğan, iki ülkenin potansiyelini nazarı dikkate alarak aralarındaki ticareti artırmak için daha fazla çaba sarf etmek gerektiğini sözlerine ekledi.    

Erdoğan günden güne artan bir şekilde Kuveytli kardeşlerinin Türkiye´ye gelişinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek ülkesinin geçen yıl yaklaşık 180 bin, bu yılın ilk çeyreğinde de 30 bin Kuveytliyi konuk ettiğine işaret etti. Türkiye Cumhurbaşkanı, Kuveyt Emiri el Şeyh Sabah el Ahmet el Cabir el Sabah´ın geçen mart ayında Ankara´ya yaptığı resmi ziyarette iki ülkenin imzaladığı turizm alanındaki iş birliği anlaşmasının bu alana yeni bir ivme kazandıracağını düşünüyor.    

Erdoğan, Kuveyt´in gayrimenkul yatırımlarında Körfez ülkeleri arasında ilk sıraya yerleştiğini, Kuveytlilerin Türkiye´de şimdiye kadar altı binden fazla gayrimenkule sahip olduklarını, bu alandaki yatırımların gelecek dönemde büyük bir artış göstereceğine inandığını ifade etti.    

Kuveyt´in 2002 yılından beri yatırım açısından bir cazibe merkezi haline gelen Türkiye´de yaptığı doğrudan yatırımların hacmi hakkında Erdoğan, bu yatırımların 1,7 milyar dolar civarında olduğunu ve halihazırda Türkiye´de 280 Kuveyt şirketinin faaliyet gösterdiğini söyledi.    

Türkiye Cumhurbaşkanı ülkesinin 2003-2016 döneminde uygun yatırım atmosferi sayesinde 176,6 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekebildiğini, bu yatırımlardan 12,3 milyar dolarlık kısmının geçen sene tahakkuk ettiğini ifade ederek Kuveytli kardeşlerini Türkiye´deki yatırımlarını artırmaya davet etti.    

Buna karşılık Erdoğan, Kuveyt´te faaliyette bulunan Türk sermayeli yedi şirket olduğuna işaret ederek Türk müteahhitlik şirketlerinin Kuveyt´te 30 dev projeyi hayata geçirdiklerine, bunların değerinin yaklaşık 6,5 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.    

Erdoğan, Türk şirketlerinin gelecek dönemde elde ettiği güvenle birlikte Kuveyt´in kalkınmasında daha büyük bir paya sahip olacaklarına inandığını ifade ederek Türk iş adamlarının genelde Körfez bölgesine, özellikle de Kuveyt´e önem verdiklerini vurguladı. Ülkesinin Körfez ülkeleriyle olan ilişkileri hakkında Türkiye Cumhurbaşkanı, Türk dış siyasetinin önceliklerinden birinin Körfez İşbirliği Konseyine üye olan ülkelerle ekonomi, ticaret, turizm, askeriye ve savunma sanayii gibi bütün alanlardaki ilişkilerini güçlendirmek ve derinleştirmek olduğunu vurguladı. Erdoğan ister ikili ister çok taraflı ilişkilerde olsun sarf edilen büyük gayretlere işaret etti.    

Erdoğan, Ankara ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerin, ikili ilişkiler seviyesinde ülkelerin hükümetleriyle beraber inşa edilen iş birliği mekanizması sayesinde sağlam bir zemine oturduğunu açıklayarak bundan sonra bu gibi mekanizmaların bütün Körfez ülkeleriyle birlikte kurulması için yeni iş birliği projelerinin ortaya konulması ve ilişkilerin çeşitlendirilmesi aşamasına geçileceğini ifade etti.    

Bu bağlamda Erdoğan, Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında yüksek düzeyli stratejik diyalog mekanizmasının bulunduğuna işaret ederek “Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleriyle olan ilişki zeminini eksiksiz bir şekilde inşa ediyoruz.” dedi. Türkiye Cumhurbaşkanı, Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında geçen 13 Ekim´de Riyad´da gerçekleştirilen son toplantıda, serbest ticaret anlaşması konusunda görüşmelerin yeniden başlaması kararı alındığını ekleyerek bu görüşmelerden hem Türkiye hem de Körfez ülkelerinin büyük fayda sağlayacağı olumlu neticelerle çıkılacağı emelinde olduğunu ifade etti. Erdoğan ülkesinin görüş açısı ile Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin görüş açılarının bölgesel ve uluslararası problemler ve bölgenin ciddi zorluklarla karşı karşıya bulunduğu bir dönemde Türkiye´nin Körfez ülkeleriyle olan iş birliğine ve istişareye verdiği önem hususunda mutabık olduğunu sözlerine ekledi. Erdoğan aynı önemin Körfez ülkeleri tarafından da verilmesinden memnun olduğunu ifade etti. 

Erdoğan, Türkiye´yi ve Körfez ülkelerini, çeşitli sorunların yaşandığı coğrafi bir bölgenin istikrar adası gibi nitelendirerek istedikleri tek şeyin, bu bölgeye barışı, istikrarı ve güveni getirmek ve halkların savaşlardan uzak yaşaması olduğunu söyledi.    

Erdoğan şöyle devam etti: “İnsanların birlikte, barış ve istikrar içerisinde, iç savaş olmadan; ırkı, inancı sebebiyle baskıya maruz kalmadan yaşadıklarını görmek istiyoruz. İyi biliyoruz ki Körfez ülkeleri de bu konuda bize katılacaktır.” Türkiye Cumhurbaşkanı, Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki iş birliğinin, bölgesel barış ve istikrarla ilintili olduğuna dair tam bir kanaate sahip olduğunu vurgulayarak bölgenin bu zor günleri atlatacağı konusunda iyimser olduğunu ifade etti.     

Erdoğan şöyle dedi: “Her ne zaman ekonomik kalkınmayı el ele vererek birlikte gerçekleştirirsek dış oyuncuların olumsuz tesirlerinden kendimizi o zaman kurtarmış ve böylece istikrarımızı garantilemiş oluruz.”    

Türkiye Cumhurbaşkanı ile Kuveyt Emiri arasında geçen mart ayında Ankara´da yapılan son resmi toplantıda anlaşma ve mutabakat zaptlarının imzalandığına şahit olduk. Bunlardan üçü, Suriyeli sığınmacıları barındırmak için Türk şehirlerini desteklemeyi kapsıyordu. Diğer anlaşmalar ise askeri, turistik ve dini alanları kapsıyordu.    

Türkiye Cumhurbaşkanı, Kuveyt´e ilk resmi ziyaretini -başbakan iken yaptığı 2005 ve 2011 yılındaki iki ziyaretinden sonra- Nisan 2015´te yapmıştı.(Kuveyt Haber Ajansı(KUNA) -08.05.2017)



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor