Cumhurbaşkanının Reuters Mülakatı

Cumhurbaşkanının Reuters Mülakatı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Irak´ın kuzeyindeki Sincar bölgesinin Kürt PKK militanlarının üssü olmasına müsaade edemeyiz. Burada ve Suriye´nin kuzeyindeki askeri operasyonlarımız son terörist yok edilene kadar devam edecek.”

 

Reuters

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara´daki Cumhurbaşkanlığı Sarayında Reuters´a verdiği mülakatta, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad iktidarda kaldığı sürece ülkedeki ihtilafın çözülmeyeceği konusunda ısrar ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in kendisine Suriyeli lidere şahsen bağlı olmadığını söylediğini ifade etti.   

Erdoğan, “Suriye´de ileriye dönük bir çözümün adresi Esad değildir. (…) Suriye´nin Esad´dan kurtulması lazım ki bir çözüm ortaya çıksın.” dedi.     

“Esad iktidarda kaldığı sürece Suriye´de asla bir çözüm meydana getirilemez.” diyen Erdoğan, “Esad kendi halkına tanklarla, toplarla, varil bombalarıyla, kimyasal silahlarla, savaş uçaklarıyla saldırdı. Esad´ın çözümün bir vasıtası olacağını düşünüyor musunuz?” diye devam etti.     

Rusya´nın Suriye Devlet Başkanı´na verdiği desteğin azaldığını da ima eden Erdoğan, Putin´in kendisine, “Bana, ‘Erdoğan, beni yanlış anlama. Ben Esad´ın avukatı değilim.´ dedi. Putin´in bana söylediği bu.” şeklinde konuştu.     

Türkiye Cumhurbaşkanı, Suriye´de Putin´in kendileriyle paylaşamadığı gelişmeler yaşandığını söyleyerek “Fakat şu anda Putin, Trump, biz, İran, Suudi Arabistan, Katar, hepimiz Suriye´de bir çözüm oluşturmak adına aktif bir rol üstlendik. Suriye halkını bir araya getirebilir ve bir karar vermelerini sağlayabiliriz.” dedi.

İslam Devleti gibi Sünni cihatçıların Suriye´de gücü ele almasının Esad´ın tek alternatifi olabileceğini sert bir şekilde reddeden Türkiye Cumhurbaşkanı, Suriyelilerin Esad´ın iktidarından kurtulmaları halinde ileriye dönük yol alabileceklerini ifade etti.

“DAEŞ Esad´ın yerini alamayacaktır.” diyen Erdoğan, “DAEŞ İslam´ın temsilcisi değildir, Onların İslam ile bir bağlantıları yoktur ve bu hepimizin hemfikir olması gereken bir konudur.” diye devam etti.     

Erdoğan, eski ABD Başkanı Barack Obama ile bir ilerleme sağlayamamasının ardından bu konuyu Trump ve Putin ile görüştüğünü de söyledi.     

Erdoğan, “Şimdi yeni yönetim ile bu konularla ilgili görüşeceğiz ve bir sonraki adımı bizimle atmaya davet edeceğiz ki Suriye´nin kaderini Suriye halkı belirleyebilsin.” dedi.     

Erdoğan, “Esad yüz binlerce insan öldürdü, benim ülkemde üç milyon mülteci var. Lübnan´da hâlihazırda 1,5 milyon mülteci var ve Ürdün´de bir milyon kadar mülteci var. Bu insanlar anayurtlarından kaçtı.” şeklinde konuştu.     

Erdoğan sözlerini, “Neden? Bunun tek sebebi Esad. Bundan böyle Esad´lı bir çözümden söz edemeyiz yahut çabalarımız boşa gidecek, bu yüzden de Suriye halkının kendi liderini seçmesine izin vermeliyiz.” diye sürdürdü.     

Erdoğan, Esad´ın birçok alternatifi olduğundan emin olduğunu belirterek, “Bundan sonraki lider için birçok ideal ismin olduğundan hiçbir tereddüdüm ve kuşkum yok.” dedi.     

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan salı günkü mülakatta ayrıca, Türkiye´nin daha fazla bekletilmesi ve bazı üye devletlerin düşmanca zihniyetinin sürmesi halinde Avrupa Birliği´ne (AB) katılmayı yeniden gözden geçireceğini söyledi.     

Erdoğan, önde gelen insan hakları kuruluşu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin (AKPM) Türkiye´yi yeniden gözetim listesine alacağına yönelik salı günü aldığı bir karar için de “tamamen siyasi” diyerek kararı tanımadıklarını ifade etti.     

Erdoğan AB´ye girme meselesini referanduma taşımaya hazır olduğunu söyleyerek Türkiye´nin AB´nin kapısında bekletildiği 54 yılın ardından ilelebet orada beklemeyeceğini ifade etti.     

Erdoğan, “Avrupa´da işler İslamofobi açısından çok ciddi bir noktaya geldi. AB Türkiye´ye kapılarını kapatıyor ama Türkiye kimseye kapılarını kapatmıyor.” dedi.     

Erdoğan, “Eğer samimi davranmayacaklarsa başka bir yol bulmamız lazım. Neden daha fazla bekleyelim? 54 yıldan bahsediyoruz.” diye konuştu.     

Erdoğan, “İngiltere halkına sordu ve çıkış kararı aldı ve yeni bir geleceğe doğru ilerliyorlar. Aynısı Norveç´te de yapıldı ve Türkiye´de de yapılabilir.” şeklinde devam etti.     

Erdoğan, “Çok merak ediyorum acaba AB, AKPM´nin kararı karşısında nasıl hareket edecek.” diyerek giriş müzakerelerine son verilmesi çağrısı yapan AB üyesi devletleri eleştirdi.     

Erdoğan, Türkiye´nin halen müzakerelere bağlı olduğunu aktardı.     

Erdoğan, “Yapmaya hazır olmadığımız bir şey dahi yok. Ne isterlerse yapıyoruz. Ama bizi hala kapıda bekletiyorlar.” dedi.     

Aşırı sağcı lider Marine Le Pen´in Fransa´yı AB´den çıkarma tehdidinde bulunduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerine işaret eden Erdoğan, AB´nin dağılmanın eşiğinde olduğunu söyledi.     

Erdoğan, “Bir iki ülke ile AB hayatta kalamaz. Türkiye gibi başka bir inancı temsil eden bir ülkeye ihtiyacınız var; bu onları daha güçlü kılacaktır.” şeklinde konuştu.     

Erdoğan, “Fakat AB üyesi ülkeler bu gerçeği göremiyorlar ve Türkiye gibi Müslüman bir ülkeyi kabul etmeyi zor görüyorlar.” dedi.      

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak´ın kuzeyindeki Sincar bölgesinin Kürt PKK militanlarının üssü olmasına müsaade edemeyiz. Burada ve Suriye´nin kuzeyindeki askeri operasyonlarımız son terörist yok edilene kadar devam edecek.” dedi.    

“Tedbirimizi almaya mecburuz. Adımlar atmak zorundayız. Bunu ABD´li, Rus ve Kuzey Irak yerel yönetimi ile de paylaşıyoruz.” diyen Erdoğan, “Bu, daha önceden Sayın Barzani´ye bildirilmiş olan bir operasyondur.” şeklinde konuştu.     

Erdoğan, Sincar´da bulunan bazı Iraklı Kürt peşmerge güçlerinin hayatlarını kaybetmesinden üzüntü duyduğunu da söyleyerek Türkiye´nin operasyonunun kesinlikle peşmergeye karşı bir operasyon olmadığını sözlerine ekledi.     

Öte yandan Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) resmi referandum sonuçlarını açıklamasının ardından iktidardaki AK Partiye döneceğini de ifade etti.     

Erdoğan, Partinin lideri olup olmayacağına kongrede karar verileceğini söyleyerek kongrenin zamanının parti yetkililerince tayin edileceğini sözlerine ekledi.     

Erdoğan, Türkiye´nin gündeminde erken seçim olmadığını belirterek ne Anayasa Mahkemesinin ne de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin oylama sonuçlarını değerlendirme yetkisinin olduğunu sözlerine ekledi.     

Erdoğan ayrıca Başbakan Binali Yıldırım ile olası bir kabine değişikliğine ilişkin bir görüşme yapmadıklarını ifade etti.(İngiltere,Reuters-25.04.2017)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor