D. Mehmet Doğan: Gazze’de batı destekli aleni soykırım ve İran’a yeni rol.

D. Mehmet Doğan: Gazze’de batı destekli aleni soykırım ve İran’a yeni rol.

Türkiye’de İran imajı Ömer Seyfeddin’in “Pembe incili kaftan” hikâyesi süzgecinden geçerek oluşur. Edebiyat tarihimizde hiçbir metin bu kadar bir ülkenin imajını belirlememiştir.

Muhsin Çelebi’nin bürokrasiye bulaşmamış, el etek öpmemiş bir şahsiyet olarak İran elçiliği teklifi ile karşı karşıya kalması, bir zaruret sonucudur. Daha Yavuz Sultan Selim’in sillesini yememiş şımarık Şah İsmail’in karşısına hiçbir şekilde eğilmeyen, borç para ile aldığı pembe incili kaftanı şahın huzurunda altına serdikten ayrılırken geri almaktan imtina eden bir Osmanlı kahramanı…

İran asırlar boyunca Osmanlı karşısında batının ümidi olmuştur. Papalık ve diğer Avrupa devletleri Erdebil’i, İsfahan’ı komşu kapısı yapmıştır.

Humeyni’nin İslâm inkılâbına kadar İran’ın Türkiye’deki imajı asla müsbet değildir. Bilinir ki, Şah Rıza Türkiye’nin doğu ve güney doğusunda bir takım gizli teşekküllerle karıştırıcı bir rol oynamaktadır. Türkiye batı sistemi içinde görünür, fakat onu frenleyecek unsur olarak İran seçilmiş olmalıdır.

ABD, 1970’lerde Afganistan’dan başlayarak bir dizi “yeşil kuşak” müdahalesinde bulunmuştur. İlki Sovyetler Birliği’ne karşı Afganistan’da silahlı anti komünist bir harekat başlatmasıdır. Bunda radikallik dozu yüksek teşkilatlar kullanılmıştır. Muhtemelen Sovyetler Birliği’nin ancak böyle Afganistan’a hâkim olamayacağı düşünülmüştür. İkincisi “İran İslâm inkılâbı”dır. Eskiden olsa idi bu hususta çok şiddetli itirazlarla karşılaşabilirdik, fakat İran’ın son yıllarda takip ettiği şiî yayılmacı siyaset bu itirazları ancak İran’ın kadrolu elemanları seviyesine indirmiştir.

İran’da şahın darbe ile devrilmesi, çok güçlü Komünist Parti’nin sonunu da getirmiştir. İran radikal şiiliğe bırakılmıştır. Afganistan radikal sünnî, İran radikal şiî. Böylece geçiş imkânı ortadan kaldırılmıştır. Aynı seriden Türkiye’de 12 eylül 1980 darbesi yapılmıştır Türkiye radikal “laik” olarak İran’la bağdaşmaz bir konum kazanmıştır.

İran inkılâbından sonra bir müddet bütün İslâm dünyasına yakın duran bir hava estirilmiştir. Sünniler buna ikna edilmeye çalışılmıştır. Fakat zamanla bu hava dağılmış ve İran tabii zeminine, Fars ve şiî muhtevasına dönmüştür.

Olaylara bakarak bu dönüşümün uzun vadede ABD ile koordineli şekilde gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Irak ABD tarafından işgal edilmiş, asırlardır sünnilerin yönetiminde olan ülke, şiilerin kontrolüne geçmiştir. Bu demektir ki komşu şii İran’ın eli Irak’tadır. İkinci hamle Suriye olayları sırasında İran güçlerinin bu ülkede etkili bir konuma yükselmesidir. Suriye’den sonra Lübnan’da Hizbullah’ın İran paralelinde olduğu unutulmamalıdır. Yani, İran’dan Akdeniz’e kadar uzanan bir şii-iranî hattı çekilmiştir.

İran, devrimden sonra Kudüs’ü mesele edinen bir ülke olarak öne çıkmıştır. Devrim muhafızları içinde “Kudüs gücü” teşkil edilmiştir. Filistin’e birçok şekilde destek olmuş, hatta gerektiğinde Kudüs’ü kurtarmak için askerî hareket yapacağı izlenimini uyandırmıştır.

Son Gazze olaylarında İran’ın ve uzantılarının siyasetleri bu sahte ilginin sonunu getirmiştir.

Lübnan’daki Hizbullah, Filistin için savaşmayacağını açıklamıştır. İran ise Gazze’de çoluk çocuk katliama tabi tutulurken bunu defalarca yapmıştır. O şahin İran gitmiş, yerine Amerikan güvercini gelmiştir. Büyük çoğunluğu sünnî olan İslâm dünyasını şiî İranla gemlemek siyaseti böylece görünürleşmiştir.

Burada her zaman olduğu gibi Batı için asıl mesele İsrail’in güvenliğidir. Irak çökmüştür, Suriye çökmüştür. Türkiye’nin bu ülkelerde nüfuzu artmıştır. Ve Türkiye Kudüs davasına sahip çıkmaya devam etmektedir. Bunun sahte bir tavır olmadığından şüphe yoktur. Bu tavır Türkiye’nin klasik İsrail siyasetinin reddi anlamına gelmektedir.

Türkiye İsrail’le eşit ilişkiler kurmaktan yanadır, fakat İsrail hiçbir ülke ile eşit ilişki kurmak anlayışında değildir. Bu yüzden Türkiye İsrail ilişkileri 28 şubat atatürkçü teslimiyetçiliğinden sonra bir daha yoluna girmemiştir.

Türkiye Filistin meselesine makul sebeplerle yakın durmaktadır, elbette bunun hissi temelleri de vardır, çünkü yüzlerce yıllık tarih vardır. Filistin Osmanlıdan koparılmış ve bu orada İsrail devleti kurmak için yapılmıştır. Şimdi bunun üzerinden hayli zaman geçmiştir. Artık Türkiye geri çekilmek mecburiyetinde kalan/bırakılan bir ülke olmaktan çıkmıştır. İsrail için bölgede tek gerçek tehdit merkezi Türkiye’dir. Türkiye İsrail’in güvenliğini tehdit eden bir ülke olduğu için bunca tiyatro oynanmaktadır. Önce Suriye’de denize de açılan bir Kürt devleti tiyatrosu sahnelenmiş, Türkiye bu oyunu bozmuştur. Artık bunun imkânı kalmamıştır. Oradaki terör iltisaklı kuruluşların böyle bir rol oynayacak kapasitede olmadığı açığa çıkmıştır.

Bu durumda ABD’nin bu rolü İran’a teklif ettiğine inanmamızı gerektiren birçok emare ortaya çıkmıştır. İsrail’i Türkiye’den koruma görevi İran’a verilmiş olabilir. Mükafatı da İran’dan Akdeniz’e uzanan bir nüfuz sahasıdır. Bu aynı zamanda Türkiye’nin güneyden kuşatılmasıdır. Bütün bunlar Rusya’nın Ukrayna’da içine düştüğü durumdan sonra uygulanabilir hale gelmiş olmalıdır.

Şu sıralar İran Türkiye’nin Kudüs ve Gazze siyasetinden hoşnut değildir. Bunu çeşitli şekillerde dışa vurmaktadır Bölgede İsrail’e karşı Türkiye tarafından yürütülen rasyonel siyaset en çok İran rejimini rahatsız etmektedir.

Bütün bunlar bölgenin siyasetinde büyük değişikliklerin işareti olarak okunabilir. Türkiye’yi tecrit, İran’ı öne çıkarma ve İsrail’i güvenlik mevzularında rahatlatma!

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor