Davutoğlu: Düşünün artık Türk ve Alman hükümetleri aynı masada

Davutoğlu: Düşünün artık Türk ve Alman hükümetleri aynı masada

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Düşünün, artık Türk ve Alman hükümetleri aynı masanın etrafında ortak Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştiriyor ve her iki ülkenin Başbakanı´nın eş başkanlığında sorunlarını orada doğrudan çözü

 

Davutoğlu, ‘Yeni Türkiye Yolunda´ isimli ulusa sesleniş konuşmasında, ocak ayının iç ve dış temaslarla dolu dolu ve ekonomik meselelerin ağırlık kazandığı bir ay olduğunu söyledi.

Türkiye´nin istikrarlı yükselişi hakkında geçen hafta çıktığı seyahat boyunca uluslararası ekonomi otoritelerinden övgüler aldığının altını çizen Davutoğlu, İngiltere, İsviçre, Davos ve Berlin´deki temaslarını hatırlattı. Davutoğlu, buralardaki temaslarında Türk ekonomisinin yatırımcılara sunduğu fırsatları bütün boyutlarıyla anlatma imkânı bulduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron´la başta Suriye olmak üzere önemli konuları ele aldıkları bir görüşme yaptıklarını belirten Davutoğlu, İngiltere ile mevcut gelişmeler karşısında kaygılarının müşterek olduğunu gördüklerini ifade etti.

Davutoğlu, Cameron´la görüşmesinde dünya tarihinde ilk defa gerçekleşecek ‘İnsani Zirve´ için mayıs ayında kendisini Türkiye´ye davet ettiğini aktardı.

‘İSTANBUL KÜRESEL BAŞKENTLERDEN BİRİ OLACAK´
Hem Londra´da hem Davos´ta Türkiye´ye dönük çok büyük bir güven hissi olduğunu görmenin kendisini memnun ettiğini belirten Davutoğlu, özellikle İstanbul´un ileriki dönemde en önemli küresel başkentlerden biri olacağı yolundaki beklentilerin kendilerine ifade edildiğini söyledi.

‘TÜRKİYE´NİN YALNIZLAŞTIĞINI İDDİA EDENLER CİDDİ DERSLER ÇIKARMALI´

Davutoğlu, Türkiye ve Almanya Hükümetleri arasında ilk defa gerçekleştirilen Hükümetler Arası İstişare Toplantısı´nın da iki ülke ilişkileri adına önemli bir adım olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:
'Düşünün, artık Türk ve Alman Hükümetleri aynı masanın etrafında ortak Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştiriyor ve her iki ülkenin Başbakanı´nın eş başkanlığında sorunlarını orada doğrudan çözüyor. İşte bizim getirdiğimiz, geliştirdiğimiz vizyonun yansıması bu. Türkiye´nin yalnızlaştığını iddia edenlerin bu tablodan ciddi dersler çıkarması gerekiyor.

Önümüzdeki dönemde Meclis´ten geçireceğimiz yasalarla vatandaşlarımızın Avrupa Birliğine vizesiz seyahati için yapılacak çalışmalar tamamlanmış olacak. Sayın Merkel ile ikili görüşmelerde uluslararası ve bölgesel konuları ele aldık ve birçok konuda mutabık olduğumuzu bir kez daha gördük. Bir haftalık bir süreyi kaplayan bütün bu ziyaretlerimizin Türkiye´nin geleceği adına çok yönlü kazanımlar getireceğine inanıyorum. Küresel ekonomide durgunluğun yaşandığı böyle bir dönemde, yabancı yatırımcılar için Türkiye´nin ne kadar cazip bir ülke olduğunu anlattık.'

‘KÜRTLERİN OLMADIĞI MASA EKSİK OLACAKTIR ANCAK…´

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Kürtlerin olmadığı bir masa eksik olacaktır ancak biz PYD´nin masaya oturmasına karşı çıkıyoruz, bunun için de çok haklı gerekçelerimiz var. Bir terör örgütünün muhalif hareketlerin arasına katılarak bu müzakerelere katılması, bizim açımızdan kabul edilebilir değildir' dedi.

‘NATO İÇİNDEKİ İŞBİRLİĞİNİ TEKRAR DEĞERLENDİRDİK´

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden´ı bir yıl aradan sonra tekrar İstanbul´da misafir ettiklerini anımsatan Davutoğlu, Biden ile Suriye ve Irak´ta yaşanan gelişmeler ile Kıbrıs meselesi başta olmak üzere birçok konuyu görüştüklerini söyledi.

NATO içindeki dayanışma ve işbirliğini de bütün boyutlarıyla tekrar değerlendirdiklerini ifade eden Davutoğlu, görüşmede başta PKK ve IŞİD´e karşı olmak üzere işbirliği ve dayanışmanın güçlendirilmesi için alınabilecek tedbirlerin de ele alındığını belirtti.

‘YPG´YE MÜSAMMAHA GÖSTERMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL´

Suriye´nin geleceğinde terör örgütlerinin bulunmadığının bir kez daha ortak olarak vurgulandığını ifade eden Davutoğlu, 'Ne DEAŞ´ın ne de PKK´nın bir uzantısı olan PYD ve onun silahlı kanadı YPG´ye müsamaha göstermemiz asla söz konusu değil. Bu çerçevede ABD ile gerek PKK, gerek DEAŞ terörüne karşı işbirliğimizi güçlü şekilde sürdüreceğimizi bir kere daha teyit ettik. Ayrıca, iki NATO müttefiki olarak ittifak sınırlarının güvenliğinin sağlanması yönündeki ortak irademizin örtüştüğünü de gördük. Bizler DEAŞ, PKK, El Kaide, El Nusra, DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı hiçbir ayrım gözetmeden kararlılıkla mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Her zaman ifade ettiğimiz gibi bizim için iyi terörist-kötü terörist ayrımı yoktur ve olmayacaktır. Herkesin de kimden gelirse gelsin teröre karşı bu net tavır içinde olmasını bekliyoruz' diye konuştu.
Davutoğlu, Suriye´deki durumu içinden çıkılmaz hale getirme çabasında olan ülkeler bulunduğunu öne sürerek, bu yanlış tavırlara karşı Türkiye´nin, Suriye´de yaşanan dramın bir an önce son bulması içen elinden gelen çabayı göstermeye devam ettiğini söyledi.

‘ÇOK HAKLI GEREKÇELERİMİZ VAR´

Suriye için kurulacak masanın sağlıklı bir şekilde oluşturulmasını önemsediklerini belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Bu net duruşumuza rağmen belli çevreler maksatlı bir şekilde bizim Suriye´de Kürtlere yönelik ön yargılı bir tutum içinde olduğumuzu söylemeye devam ediyor, bu sözleri gerçeği yansıtmıyor. Biz Suriye´de Kürtlerin masada olmadığı bir çözümü ilkesel olarak zaten kabul etmiyoruz. Sadece Kürtlerin değil Türkmenlerin, Arapların, Sünnilerin, Nusayrilerin, Hristiyanların olmadığı bir masa tam bir Suriye masası olmaz. Bütün etnik ve mezhebi kökenlerin bir masa etrafında buluşması şarttır. Bunun için hep söyledik, Kürtlerin olmadığı bir masa eksik olacaktır ancak biz PYD´nin masaya oturmasına karşı çıkıyoruz, bunun için de çok haklı gerekçelerimiz var. Bir terör örgütünün muhalif hareketlerin arasına katılarak bu müzakerelere katılması, bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. PYD´yi illa ki masanın kenarına oturtmak isteyen birileri varsa, PYD´ye o masada yakışan yer insanlık onuru adına mücadele eden muhaliflerin yanı değil Suriye halkına büyük acılar yaşatan rejimin yanıdır çünkü onlar hep rejimle işbirliği yapageldiler. Gitsinler katil Esad rejiminin yanına otursunlar, onlara yakışan budur.'

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor