Demokrasi Düşmanlarıyla Savaşıyoruz

Demokrasi Düşmanlarıyla Savaşıyoruz

Türk Devleti, 15 Temmuz´da önlenen girişimin ciddiyeti göz önüne alındığında kamu düzeni ve güvenliği için gerekli önlemleri almak zorundadır. Doğal olarak bu önlemler, Anayasa´da belirtildiği gibi ilgili yasa ve uluslararası yüküm

Mevlüt Çavuşoğlu

15 Temmuz gecesiydi, birçokları için güzel bir yaz akşamıydı ve Türk demokrasisi için neredeyse korkunç bir kâbusa dönüşüyordu. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı olan ve kendilerini haince orduda gizlemiş olan darbeciler; Türkiye´de demokratik yollarla seçilmiş hükûmeti, Cumhurbaşkanı´nı ve anayasal düzeni devirmeye teşebbüs ettiler. Kutsal üniformalarına tam ihanet eden bu kişiler, kendilerine karşı cesurca karşı koyan sivilleri katlettiler. Bu hainlerin tankları masum demokrasi savunucularını ezdi geçti.

Teröristler, Cumhurbaşkanı´na suikast girişiminin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´ne saldırdı ve vekiller içerideyken Türkiye Büyük Millet Meclisini bombaladılar. Daha önce demokrasiyi bu tür şartlar altında savunmak adına hiç yayın yapmamış özgür medyaya şiddetle saldırdılar. Ancak Türk Devleti´nin vatandaşlarıyla birlik içinde hareket etme azmi sayesinde bu hain darbe girişimi önlenmiş ve Türkiye´nin demokratik rejimi uçurumun kenarından kurtarılmıştır.

İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü ile Avrupa Konseyinin kurucu üyesi olan demokratik evrensel değerler ve normların kalesi olan ve AB´ye üyelik için müzakere eden Türkiye, şükürler olsun ki bu çetin sınavlara karşı koymak için gerekli varlığa ve olgunluğa sahiptir. Evet, Türk demokrasisi bir savaşı kazandı o gece. Ancak hayatımızın bu acı bölümünü sona erdirmek için kazanmamız gereken bir savaş daha var.

Dostlarımıza, ortaklarımıza ve müttefiklerimize uzun zamandır Fethullah Gülen ve onun 15 Temmuz´da tecelli eden endişe verici emellerini söyleyip duruyorduk. Bütün karşı çabalara rağmen Gülen´in takipçileri yıllar içinde devletin organlarına gizlice sızmıştır. Özel sektör ve medyadaki varlıklarından bahsetmiyorum bile. Önlenen terörist darbe girişimi inşallah onların kim olduğunu herkese göstermiştir.

Türk Devleti, 15 Temmuz´da önlenen girişimin ciddiyeti göz önüne alındığında kamu düzeni ve güvenliği için gerekli önlemleri almak zorundadır. Doğal olarak bu önlemler, Anayasa´da belirtildiği gibi ilgili yasa ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde yerine getirilmiştir.

Olağanüstü hâl durumunun ilan edilme amacı, ne vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlükleri kısıtlamaktır ne de demokrasi ya da hukukun üstünlüğünden ödün vermektir. OHAL´in amacı, FETÖ terör örgütü ile mücadelede en hızlı ve etkili bir şekilde hareket etmek ve en kısa sürede normale dönmektir.

Avrupa Konseyini yükümlülüklerimizi tam bir şekilde yerine getirmek için bu süreç zarfında alınacak tedbirlerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) bazı yükümlülüklerine istisnai bir durum oluşturabileceğine dair bilgilendirdik. İhlal bazılarının iddia ettiği gibi durdurma değildir.

Avrupa Konseyinin birçok üyesi son olarak da Fransa AİHS´in izniyle bu hakkını kullanmıştır. Bu hüküm, devletlerin ulusun varlığını tehdit eden acil durumlarda insan haklarını koruması için gecikmeksizin gerekli tedbirleri almasına izin verir. OHAL, 90 gün süreyle ilan edilmiş olmasına rağmen en kısa zamanda FETÖ terör örgütüne karşı mücadelede başarı elde ederek OHAL´i 90 günden önce bitirmek istiyoruz.

Şu ana dek attığımız adımlarda açıkça gözüktüğü gibi aldığımız tedbirler siyasi rövanşçılıkla değil uluslararası yükümlülüklerin yanı sıra Anayasa ve yasalarımıza uygun olarak alınmıştır. Doğal olarak OHAL süresince alınan tedbirlere karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine ek olarak Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı da dahil olmak üzere adli çözümler mevcuttur.

AK Parti, 2002 yılında iktidara geldiğinden bu yana demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne uyan Türk yasaları, Avrupa Konseyi norm ve standartları ayrıca AİHM içtihatları ile sıkı bir şekilde uyumlu hâle getirilmeye devam edilmiştir. Bu alanlarda çeşitli reform paketleri yürürlüğe girmiştir. Hukukun üstünlüğünü, insan hakları teşviki ve korunması ile iltizam etmek her daim siyasi gündemimizin en üst önceliklerinden olmuştur.

Türkiye´nin işkence ve kötü muameleye karşı sıfır tolerans politikası uzun süre takdire şayan görülmüştür. Keza yasalarımız ve düzenleyici çerçevemiz 2004 yılında bu tür mekanizmalara örnek olarak övgüyle karşılanmıştır. Türkiye, tüm uluslararası insan hakları mekanizmaları ile yakın iş birliğini sürdürmektedir ve Birleşmiş Milletler insan hakları kurumlarını Türkiye´yi ziyaret etmesi için 2001 yılından beri davet eden ender ülkelerden birisidir.

Yurt dışında bulunan FETÖ takipçilerinin karalama kampanyasından kaynaklanan bazı iddiaların aksine yukarıda bahsettiklerim Türk Devleti´nin demokrasi ve hukukun üstünlüğü yoluyla insan haklarına saygı çerçevesinde bu acı bölümünü bir an önce sonlandırma uğraşısının kanıtlarıdır. Doğrusu demokratik bir ülke için başka bir seçenek de yoktur. 15 Temmuz gecesinden bu yana hayatın farklı kesimlerinden gelen Türk insanı, politik görüşleri her ne olursa olsun demokrasiye bağlılıklarını göstermek için kent meydanlarında toplanmaya devam ediyor.

Meclisteki siyasi partiler de demokratik değerlerimizi ve Anayasal düzenimizi birlikte savunarak ve siyasi çevrelerdeki kutuplaşma dalgalarına karşı demokratik birlikteliği güçlendirerek aynı şeyi yapıyorlar.

Uygar dünya kendi demokratik evrensel değerlerine karşı daha da büyük sorunlarla karşı karşıyadır. Aşırılık, şiddetin her şekline yayılmış ve terörizm habis hâle gelmiştir. PKK ve DAEŞ ile kararlılıkla mücadele eden Türkiye, şimdi de demokrasisine karşı terörist askeri bir darbenin üstesinden gelmeyi de başarmıştır. Ancak bizim mücadelemiz kesinlikle demokratik kurallar çerçevesindedir. Bu yüzden FETÖ ile mücadelemizde aceleci sonuçlara varmaktan kaçınılmalıdır.

Bu bağlamda Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk ve Türk dostlarının Türk demokrasisine destek göstermek için darbe karşıtı mitingler düzenlemesinden ötürü belli bahanelerle ciddi zorluklarla karşı karşıya kalması oldukça talihsiz bir durumdur. Türkiye, bu süreçten geçerken yurt dışındaki dostlarımızdan beklediğimiz dayanışma ve anlayıştır. Bunun için yapıcı diyalog için tüm kanallarımızı açık tutuyoruz.(ABD,Newsweek-08.08.2016)



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor