Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bu milli meseledir, hepimiz onurlu, dik duruşu göstereceğiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bu milli meseledir, hepimiz onurlu, dik duruşu göstereceğiz

TBMM´deki bütçe görüşmelerinde konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD´nin yaptırım kararına ilişkin 'Bu milli meseledir, hepimiz onurlu, dik duruşu göstereceğiz' dedi.

 

TBMM´deki bütçe görüşmelerinde konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD´nin yaptırım kararına ilişkin 'Bu milli meseledir, hepimiz onurlu, dik duruşu göstereceğiz' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının bütçesi üzerinde konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye´nin, dünyanın böylesine kökten değiştiği bir ortamda olaylara seyirci kalmadığını, girişimci ve aktif bir dış politika izlediğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, 'Bugün Türkiye olmadan veya Türkiye´ye rağmen Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kafkaslar, Afganistan ve Irak gibi dosyalarda adım atılamıyorsa, bu Türkiye´nin aktif dış politikanın sonucudur' dedi.

'Biz herkesin bizi sevmesini beklemiyoruz ama herkesin Türkiye´nin haklarına saygı duymasını bekliyoruz. Artık Türkiye küresel bir aktördür, herkes buna saygı duymasını öğrenecek' ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

'Eğer biz gelişmelere sessiz kalırsak, seyirci kalırsak, başkalarının kurguladığı oyunların peşinden gitmek zorunda kalırız. Türkiye olarak gerektiğinde oyun kurucuyuz ama yeri geldiği zaman da ülkemizin menfaatlerine karşı oyun kuranların oyunlarını bozuyoruz. Güçlü olmak ve kendi hikayemizi yazmak zorundayız.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´nin getirdiği dinamizmle saha ile masayı uyum içinde kullanmayı öğrendik. Diplomasi, bizim her zaman önceliğimiz. Sorunları müzakereyle ve kazan-kazan ilkesi çerçevesinde çözme arzumuz her zaman vardır ancak diplomasinin yetersiz kaldığı yerde sahada boy, mevcudiyet göstererek, tekrar diplomasiyi ve barışçıl çözümü zorluyoruz.

Masada kalabilmek için sahada mevcudiyet göstermiyoruz, masanın çalışmadığı yerde sahada da gücümüzü göstererek tekrar herkesin masaya dönmesini sağlıyoruz ve buna da mecburuz. Aksi halde sorunlar daha da büyür, bizim de çözemeyeceğimiz noktalara gelir.'

´Kardeş kanı dökülmesini de engellemiş olduk´

Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Suriye´de sınırların hemen ötesinde bir terör devleti kurulmasın diye müzakere ve diyalog yolunun çok zorlandığını belirtti.

Müzakere ve diyalogdan anlamayanlar olduğunu gördüklerinde sahaya indiklerini ve teröristleri sınırın diğer tarafından temizlediklerini dile getiren Çavuşoğlu, 'Kendi göbeğimizi kendimiz kestik' ifadesini kullandı.

Libya´da da başından itibaren siyasi çözümden yana rol üstlendiklerini dile getiren Çavuşoğlu, 'Fakat Libya´da istikrar istemeyenler ve diyalogdan anlamayanlar savaşı devam ettirmek istedi ve o zaman da yüce Meclisimizin verdiği yetkiyle sahaya indik ve tekrar herkesi siyasi çözüm masasına geri getirdik. Bu, Türkiye´nin sayesinde oldu. Bu sayede kardeş kanı dökülmesini de engellemiş olduk' diye konuştu.

Doğu Akdeniz´de başından beri diyaloğun ve hakça paylaşımın savunulduğunu söyleyen Çavuşoğlu, 'KKTC ve biz ´herkes kazansın´ dedik. Karşılığında hep tek taraflı politikaları gördük ve yine sahada bayrak gösterdik. Diyalog ve hakça paylaşım çağrımızı sahada attığımız adımlarla destekledik. Ülkemizin ve Kıbrıs Türkü´nün hakkını sonuna kadar korumaya devam edeceğiz' dedi.

´Biz 1974 ruhu ile hareket ediyoruz, Ecevit´in, Alparslan Türkeş´in ruhu ile hareket ediyoruz´

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay´ın, Kıbrıs´ta 1974 ruhundan bahsettiğini anımsatan Çavuşoğlu, 'Biz tüm bu adımları atarken, samimiyetle söylüyorum, 1974 ruhuyla hareket ediyoruz. Biz rahmetli Ecevit´in, rahmetli Necmettin Erbakan´ın, rahmetli Alparslan Türkeş´in ruhuyla hareket ediyoruz ve o ruhu yaşatıyoruz' karşılığını verdi.

Çavuşoğlu, ancak kapalı Maraş´ın açılmasının CHP mensupları tarafından sorgulandığını dile getirdi.

´Bölgesel barışın temellerini atıyoruz´

Yukarı Karabağ´da 30 yıldır diplomasi ve müzakere dediklerini, olmayınca Azerbaycan´ın sahaya indiğini belirten Çavuşoğlu, 'Hakkı olanı ve meşru olanı aldı. Aksi takdirde kim bilir nice 30 yıl beklemek zorunda kalacaktı. Şimdi bölgesel barışın temellerini hep birlikte atıyoruz' ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz´ün Karabağ ile ilgili değerlendirmelerine değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

'Azerbaycan´a verdiğimiz desteği maalesef sorguladınız, hem de Ermenistan´ın diliyle, Türkiye´yi eleştirenlerin diliyle. Bunu hiç yakıştıramadım. Hele hele eski bir mensubumuza hiç yakıştıramadım. ´Suriye´den onu götürüyor, bunu götürüyor..´ Burada biz her zaman can Azerbaycan´ın yanında tüm imkanlarımızla olmak durumdaydık ve olduk. Azerbaycan´ın da zaten kendi topraklarını alacak gücü vardı. Fakat Rusya ile imzaladığımız gözlem merkezleriyle ilgili anlaşmaların gizli olduğunu size kim söyledi? Rusya ile iki protokol imzaladık ve her ikisinde de taslağı önce Azerbaycan´a gönderdik, olur verdikten sonra imzaladık. Bu süreçte Azerbaycan´a destek verirken, aynı zamanda Boraltan utancından, o mahcubiyetten de ülkemizi kurtardık.'

´Rusya ile adımlar atıyoruz, hemen eksen kayması yaşıyorsunuz diyorsunuz´

Muhalefetin, Rusya ile ortak adımlar attıklarında 'Eksen değiştirdiniz', Gürcistan veya Ukrayna´nın NATO üyeliğini desteklediklerinde ise Batıcı olmakla suçladığını ifade eden Çavuşoğlu, bunun dengesini çok iyi bildiklerini belirtti. Çavuşoğlu, 'Rusya´yla anlaşamadığımız noktalar var. Kırım, Ukrayna, Gürcistan, Suriye, Libya´da anlaşamadığımız noktalar var. Bazen farklı noktalarda olmanın avantajını da yaşıyoruz. Siyasi, ekonomik, enerji, turizm gibi ortak çıkarları var iki ülkenin. Bu konularda yapıcı ve tutarlı eleştiriler bekliyoruz' diye konuştu.

Bazı müttefiklerin, 'Türkiye´yi NATO´dan çıkaralım' dediğini aktaran Çavuşoğlu, 'Ben NATO´nun en güçlü ülkelerinden biriyim. En çok katkı sağlayan ülkelerinden bir tanesiyim. Biz neden NATO´dan çıkalım? Biz hiç kimsenin çıkmasını istemeyiz ama ´NATO´nun beyin ölümü gerçekleşti´ diyen varsa, oradaki gücümüzden rahatsız olan varsa, çıkmak istiyorsa onlar çıksın' sözlerini sarf etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB´nin Türkiye´ye çifte standart uyguladığını da dile getirerek, şöyle devam etti:

'Bizim de yaptığımız sitemler var. Siz de bizi eleştirebilirsiniz. Bizim de eksikliklerimiz var bu süreçte, özeleştiri yapıyoruz. Ama bunlar var diye tüm Avrupa ülkeleriyle bağlarımızı koparmak gerçekçi mi? Değil. Ticari ilişkiler var, enerji var, göç var, başka konular var, vize serbestisi var. İlişkilerimizi geliştirerek sorunları aşmak ya da sorunları aşarak ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Hakkımız olan yerlerde gerekli gördüğümüz adımları bu doğrultuda atmak bizim görevimiz. Doğu Akdeniz´deki hak ve menfaatlerimizden bize yaptırım gelecek diye veya AB eleştirecek diye vazgeçmemiz söz konusu olamaz'

 



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor