Dizüstü bilgisayarınıza el konulursa...

Dizüstü bilgisayarınıza el konulursa...

Çantalar, dizüstü bilgisayarlar, USB bellekleri, cep bilgisayarları - bunların hepsi incelemeye tabi. Eğer yetkililer dizüstü bilgisayarınıza el koyarsa, sabit sürücüsündeki her şeyi kopyalayacaklardır. Daha sonra bu kopya ABD ordusunun Fo

Tara McKelvey - BBC muhabiri

Çantalar, dizüstü bilgisayarlar, USB bellekleri, cep bilgisayarları - bunların hepsi incelemeye tabi. Eğer yetkililer dizüstü bilgisayarınıza el koyarsa, sabit sürücüsündeki her şeyi kopyalayacaklardır. Daha sonra bu kopya ABD ordusunun Fort Belvoir, Maryland`deki suç soruşturma birimine gönderilecektir.

New York`taki bir federal yargıç, yetkililerin hiçbir hukuki gerekçe göstermeden, seyahat eden kimselerin suç işlediğinden şüphelenerek veya herhangi başka bir şekilde, yolcuların dizüstü bilgisayarlarına el koyabileceğine hükmetti.

Geçen bir yıl boyunca, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu`nun (NSA) izleme programı ve internette gizlilik hakkına yönelik risklerle ilgili haberler izledik.

Eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından açıklanan tıklayın belgeler, küresel çaptaki elektronik casusluk programını gözler önüne serdi.

Fakat artık yetkililer, çok daha geleneksel bir yolla sizin hakkınızda bilgi edinebilir; sınırda eşyalarınıza el koyarak. Eskiden, yetkililerin günlüğünüzü okumanızdan çekinirdiniz. Şimdi ise dizüstü bilgisayarınızın sabit sürücüsüne girebilirler.

ABD`nin geleneği

Federal yargıç, 2001`deki El Kaide saldırılarından sonra yürürlüğe sokulan sınırda el koyma uygulamasını onayladı.

Eğer ABD`li yetkililer isterse, sınırda bilgisayarınıza el koyabilir ve herhangi bir suç faaliyeti, yabancı istihbarat ilişkisi veya terör bağlantısıyla ilgili kanıtlar arayabilir.

Siyasi aktivistler, akademisyenler ve gazeteciler, sınırı geçerken dizüstü bilgisayarlarına el konulabilecek olmasından endişeli. Birçoğu ise bu tehdide karşı, seyahat ederken verilerine nasıl koruyacaklarını öğrenmek için, gizlilik uzmanları tarafından yürütülen seminerlere katılmakta.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı`ndan bir yetkili şöyle diyor: 'Kanunun verdiği izinle sınır ve liman girişlerinde yapılan elektronik medya taraması, ciddi zarara yol açabilecek bilgileri tespit etmek için hayati önemdedir.'

Washington merkezli düşünce kuruluşu Heritage Foundation misafir araştırmacısı Paul Rosenzweig, bunun şaşırtıcı olmadığını düşünüyor: 'ABD kurulduğundan beri, ülkeye girişte kişisel gizlilik hakkı hiç tanınmadı.'

Rosenzweig, 'Eğer ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza memuru kötü günündeyse, sizin çantanızdakilerin tümünü yere serebilir. Amerika`nın sınırlarını korumanın esası budur.'

Çantalar, dizüstü bilgisayarlar, USB bellekleri, cep bilgisayarları - bunların hepsi incelemeye tabi. Eğer yetkililer dizüstü bilgisayarınıza el koyarsa, sabit sürücüsündeki her şeyi kopyalayacaklardır. Daha sonra bu kopya ABD ordusunun Fort Belvoir, Maryland`deki suç soruşturma birimine gönderilecektir.

ABD ordusunun belgelerini sızdırdığı gerekçesiyle hapis yatan Chelsea (Bradley) Manning`in hukuki savunması için bağış toplayan aktivist David House`un bilgisayarına el konulduktan sonra yapılan bu oldu.

House`un eşyalarına, Kasım 2010`da Meksika tatilinden döndüğü sırada el konuldu. Amerikan Yurttaşlık Hakları Birliği tarafından açıklanan ABD Ordusu Suç Soruşturma Komutanlığı raporuna göre, yetkililer daha sonra, dizüstü bilgisayarındaki dosya ve fotoğrafları bir 'adli inceleme aygıtına' kopyaladı.

Rosenzweig, dizüstü bilgisayarınız incelenirken yetkililerin soruşturmayla ilgisi olmayan dosyaları dikkate almayacağını ve resmi politikanın 'suçla ilgili olmayan tüm dosyaların boşaltılması' olduğunu dile getiriyor.

Şöyle diyor Rosenzweig: 'Eğer bir pizza tarifi veya sevgilinize notlar bulurlarsa, bunları görmezden geleceklerdir. Buna inanıp inanmamak, devlete olan güveninize göre, size kalmış.'

Daha sonra dizüstü bilgisayarınızı geri alıyorsunuz ama hemencecik değil. Georgia Teknoloji Enstitüsü`nden Peter Swire, bunun günler veya haftalar alabileceğini söylüyor.

Şifreleme seçeneği

Diğer ülkelerde de benzer uygulamalar var. İngiliz yetkililer, Ağustos 2013`te Heathrow Havalimanı`nda Brezilya vatandaşı tıklayın David Miranda`nın bilgisayarına terörle mücadele yasaları uyarınca el koydu.

Miranda, Snowden belgelerine dayanarak Amerikan izleme programıyla ilgili ortaya çıkanları dizi halinde yayınlayan gazeteci Glenn Greenwald`un partneri.

Her şeye rağmen, yetkililer sıkça yolcuların dizüstü bilgisayarlarıyla ilgilenmiyor.

Örneğin, ABD İç Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, Ekim 2008-Ağustos 2009 arasında 220 milyon kişi ABD`ye giriş çıkış yaptı. Bu süre zarfında yaklaşık bin yolcu bilgisayarında tarama yaptı.

Olasılık düşük olabilir ama yine de endişe verici. Verilerini güvende tutmak isteyenler, sabit disklerini şifreleyebilirler.

Rosenzweig bu yolu seçenlerden: 'Bütün özel bilgileri, muhtemelen Federal Soruşturma Bürosu`nun kırma kapasitesinin üzerinde olarak kadar güçlü bir programla şifreliyorum. Hiçbir yere yazmadığım şifreyi söylemeye zorlanamayacağımı düşünüyorum.'

Başka bir yol ise dizüstü bilgisayarınızı `temiz` tutup, her şeyi evinizde bıraktığınız dış sabit sürücüye depolamak. Böylece, en azından sınırdayken, gözünü üzerinize diken yetkililer karşısında güvende olabilirsiniz.



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor