Dünyanın en büyük inşaat gemisi, Türk Akımı için Karadeniz´e dönüyor

Dünyanın en büyük inşaat gemisi, Türk Akımı için Karadeniz´e dönüyor

Türk Akımı´nın birinci hattının tamamını, ikinci hattının ise Rusya-Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgeleri sınırına kadar olan 224 kilometrelik kısmını inşa etmiş olan Pioneering Spirit, 8 Haziran Cuma günü Rotterdam Limanı´ndan Ka

 

Dünyanın en büyük inşaat gemisi olan, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı´nın derin sulardaki kısmını döşemek üzere 40 milletten 562 kişinin görev yaptığı Pioneering Spirit, Türk Akımı´nı oluşturan hatlardan ikincisini tamamlamak üzere 8 Haziran Cuma günü Rotterdam Limanı´ndan Karadeniz´e doğru yola çıktı. Söz konusu bilgi, Moskova´da gazetecilerle bir araya gelen Türk Akımı Sözcüsü Aslı Esen´den geldi. 

Esen´in aktardığı bilgiye göre, daha önce Türk Akımı´nın birinci hattının tamamını, ikinci hattının ise Rusya-Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgeleri sınırına kadar olan 224 kilometrelik kısmını inşa etmiş olan gemi, Türk Akımı için şimdi yeniden Karadeniz´e dönüyor. Boru döşeme faaliyetine kaldığı yerden devam edecek olan Pioneering Spirit, ikinci hattı da Kıyıköy sahiline ulaştırmayı hedefliyor.

Derin sulardaki boru döşeme çalışmalarına 2017 yılı Haziran ayının sonunda başlayan gemi, Karadeniz´de Rusya´dan Türkiye´ye doğru, derinliğin 2 bin 200 metrelere ulaştığı deniz tabanından ilerlerken, günde ortalama 4-5 kilometre boru hattı inşa edebiliyor.

Bu çalışmanın ardından, Türk Akımı´nın inşaatının 2018 yılı sonu itibariyle tamamlanması öngörülüyor.

ANAPA KENTİNDEKİ KARA ÇIKIŞ TESİSİNİN İNŞASI TAMAMLANMAK ÜZERE 

Öte yandan, toplantıda açık denizde döşenen boru hatlarından Türkiye´ye doğalgaz sağlayacak olan ilk hat Türkiye kıyısına ulaştığı ve Kıyıköy´ün birkaç kilometre açığında beklediği bilgisine yer verildi.

BOTAŞ tarafından yapılacak ve Türkiye şebekesine Lüleburgaz´da bağlanacak olan kara hatlarından ilki içinse ÇED süreci tamamlandı. Kara hatlarından Avrupa´ya ilerleyecek ikincisi için Gazprom ve BOTAŞ ortak şirketinin kurulmasına ilişkin protokoller geçen hafta imzalandı.

Karadeniz kıyısındaki Krasnodar bölgesinde yer alan Anapa kentindeki kara çıkışı tesisinin inşaatı artık neredeyse tamamlandı. Tesisin yıl sonuna dek işletime girmeye hazır olacak.

Kara çıkışı tesisinin çevresindeki geçici inşaat alanlarının yeniden yeşillendirilmesine ise yaz aylarında başlanacak. Ayrıca Russkaya Kompresör İstasyonu da işletime hazır vaziyette bekliyor.

KARADA DÖŞENECEK BORULAR KIYIKÖY´E TAŞINIYOR 

Esen´in aktardığına göre, projenin Kıyıköy kısmında da önemli ilerleme var. Kıyıköy´de alım terminalinin inşaat sahasında hazırlıklar tamamlandı ve karada döşenecek borular Kıyıköy´e aktarılmaya başlandı. Ayrıca kıyı geçişini yapacak olan Boskalis şirketi inşaat öncesi etütlerini tamamladı ve inşaata başlamaya neredeyse hazır hale geldi.

‘TÜRKİYE GEÇTİĞİMİZ YIL DOĞALGAZ İHTİYACININ YÜZDE 55´İNİ RUSYA´DAN KARŞILADI´

Moskova´daki toplantıda söz alan bir diğer isim, Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivaç ise Türk Akımı projesinin önemini rakamlarla anlattı. Rusya´nın başkentinde Türk gazetecilerle bir araya gelen Grivaç 'Türkiye halen Rus doğalgazının en büyük alıcılarından biri. Ülke, Almanya´dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Rusya, Türkiye´ye 29 milyar metreküp doğalgaz tedarik etti. Yani Türkiye´nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 55´ini Rusya karşıladı. Bildiğiniz gibi Rus doğalgazı Türkiye´ye Batı Hattı ve Mavi Akım olmak üzere iki hattan geliyor. Yine geçtiğimiz yıl bu iki hattın kapasitelerinin yüzde 90´ından fazlası kullanıldı' ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE İÇİN HEM ENERJİ GÜVENLİĞİ HEM DE EKONOMİK GETİRİ SAĞLAYACAK´ 

Grivaç 'Rusya için uzun vadeli sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek bir enerji güvenliği meselesi. Türkiye de bu sözleşmelerin muhatapları arasında başı çekiyor.

Türk Akımı boru hattı saydığım bu transit risklerine çare olacak. İlk hat Türkiye´nin enerji güvenliğini sağlarken ikinci hat da Güney ve Güneydoğu Avrupa için aynı işlevi görecek. Gelecekte Türkiye´nin doğalgaz ihtiyacı artarsa bunu karşılayabilecek kapasite yaratmanın yanı sıra, Türkiye´ye ekonomik getiri sağlayacak' diye ekledi.



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Yükleniyor