Dünyanın en güçlü radyo anteni, Güneş Sistemi´nin dışından gelen yeni sinyaller keşfetti: Evrende yalnız olmayabiliriz

Dünyanın en güçlü radyo anteni, Güneş Sistemi´nin dışından gelen yeni sinyaller keşfetti: Evrende yalnız olmayabiliriz

Avustralyalı bilim insanları, ilk kez dünyanın en güçlü radyo anteni olan LOFAR´ı kullanarak, Güneş Sistemi´nin dışında yer alan gezegenlerden gelen sinyalleri tespit etti. Araştırmacılar, bu öte gezegenlerin Dünya´ya benzeyen sıcakl

 

Avustralyalı bilim insanları, ilk kez dünyanın en güçlü radyo anteni olan LOFAR´ı kullanarak, Güneş Sistemi´nin dışında yer alan gezegenlerden gelen sinyalleri tespit etti. Araştırmacılar, bu öte gezegenlerin Dünya´ya benzeyen sıcaklıklara ve sıvı suya sahip olduğunu düşündüklerini belirterek, 'Evrende yalnız olmayabiliriz' açıklamasını yaptı.

İLK KEZ KULLANILDI

Avustralya´daki Queensland Üniversitesi´nden bilim insanları, Güneş sisteminin ötesindeki gezegenleri, yani dış gezegenleri bulmak için ilk kez radyo anteni kullandı.

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ RADYO ANTENİ

Dünyanın en güçlü radyo anteni olan Hollanda´daki Düşük Frekans Dizisi´ni (LOFAR) kullanan ekip, 19 uzak kırmızı cüce yıldızdan gelen radyo sinyallerini keşfetti. Bunlardan dördünün gezegenlerin yörüngelerinde olduğunu gösteren sinyaller yaydığı tespit edildi.

/resimler/2021-10/13/1002194764511.jpg

Queensland Üniversitesi´nden astrofizikçi Dr. Benjamin Pope, bulgunun yaşanabilir olabilecek öte gezegenleri incelemek için 'yeni fırsatlar' açtığını söyledi.

Nature Astronomy adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında Pope, gökyüzünü ikinci dünya savaşı sırasında askeri radarlarla incelemeye başlayanların Avustralya´nın bilimsel araştırma ajansı CSIRO´daki personel olduğunu söyledi. Ardından CSIRO, The Dish olarak bilinen Parkes Gözlemevi´ni geliştirdi.

/resimler/2021-10/13/1002586484099.jpg

Pope, 'Lofar, beş ilE 10 yıl içinde gelişmesini beklediğimiz teknolojinin küçük bir versiyonu' dedi.

Bununla birlikte bilim insanları, radyo sinyallerini kullanarak uzayı incelemeye devam ettiklerini belirtti. Polarize güneş gözlüklerinin üretimini sağlayan teknolojiyi kullanan uzmanlar, kırmızı cücelere odaklanmak için kara delikler ve nötron yıldızları gibi diğer gök cisimlerini nasıl eleyeceklerini buldu.

/resimler/2021-10/13/1004040282475.jpg

'DIŞ GEZEGENLERDEN GELDİĞİNE EMİNİZ'

Çalışmanın baş yazarı Joseph Callingham, ekibin sinyallerin yıldızlar ve görünmeyen yörüngedeki gezegenler arasındaki manyetik bağlantıdan geldiğinden emin olduğunu söyledi.

Pope ise daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “LOFAR´ın gücü ve polarize gözlükler giymek gibi teknikler sayesinde artık gökyüzünde yeni bir penceremiz var. Bu, gelecek için bir olasılıklar alanı açıyor” dedi.

/resimler/2021-10/13/1004385126890.jpg

YAŞAMA ELVERİŞLİ OLABİLİRLER

Diğer taraftan, bilim insanları kırmızı cücelerin yörüngelerinde dönen gezegenlerin genellikle Dünya benzeri sıcaklıklara sahip olduğunu söyleyerek, şu açıklamayı yaptı:

'Yani, yaşam için elverişli gezegenler arıyoruz. Bu, yalnızca taşınmamız için bir B gezegenini bulmakla ilgili değil. Evrende başka bir yerde yaşam olup olmadığını bulmakla ilgili. Bu derin bir keşif olur” dedi.

Dış gezegenleri araştıran Pope, kırmızı cücelerin yörüngesinde dönen birçok gezegenin radyasyonla aşınmış olabileceğini söyledi. Ancak, bu gezegenlerin bazılarının Goldilocks bölgesinde olabileceğini sözlerine ekledi.

/resimler/2021-10/13/1005075771041.jpg

GOLDİLOCKS BÖLGESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Bir yıldızın yörüngesinde yer alan gezegenlerin yüzeyinde sıvı su bulunması için belii bir alanın çok sıcak ve çok soğuk olmaması gerekiyor. Bu bölgeye Goldilocks adı veriliyor. Bu tür gezegenlerin potasiyel olarak yaşama elverişli olduğu düşünülüyor.

'EVRENDE YALNIZ DEĞİLİZ'

“Evrende yalnız olduğumuzu düşünmüyorum. Ancak, dünya dışı zeka arayışı ile herhangi bir biyolojik imzanın kanıtı arayışı arasında ayrım yapmaya dikkat etmeliyiz. Dışarıda hayat olduğunu düşünüyorum. Bununla ilgili gerçekçi bir ihtimal olduğunu düşünmeseydim bu işi yapmazdım. Bunun cevabını er geç bulacağız” dedi.

 

 

 



ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Erzincanlı Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ERSİAD) ev sahipliğinde "Türkiye Yüzyılında Erzincanlı İş İnsanlarının Misyonu" konulu programın Konuğu İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan oldu.

Türkiye

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, önceki gün Atina’da katıldığı bir etkinlikte Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulundu.

Dünya

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın havacılık tarihinde görüş ötesi hava-hava füzesi kullanarak jet motorlu bir hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı olması dünya basınında yankı buldu.

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bir telefon görüşmesi yaparak, ailesiyle birlikte ülkesini terk etmesini talep etti.

Dünya

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

Sakarya'da çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Yükleniyor