Dünyanın gözü Türkiye'nin attığı adımlarda... Alman basını adını koydu: Büyük buluşma

Dünyanın gözü Türkiye

Rusya'nın Ukrayna tarım ürünlerinin dünya piyasalarına ulaşmasını sağlayan tahıl anlaşmasını üçüncü kez uzatmayacağını açıklamasının yankıları sürüyor.

Rusya'nın Ukrayna tarım ürünlerinin dünya piyasalarına ulaşmasını sağlayan tahıl anlaşmasını üçüncü kez uzatmayacağını açıklamasının yankıları sürüyor. Dünya genelinde milyonlarca kişinin tahıla ulaşmasını sağlayacak anlaşmanın yeniden devreye girebilmesi için gözler Türkiye'de. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin tarihinin belli olması dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaparken, bakan Fidan'ın Moskova'daki temaslarına geniş yer ayıran Alman basını 4 Eylül'deki zirve için 'büyük buluşma' yorumunda bulundu.

Merakla beklenen Erdoğan - Putin zirvesi için geri sayıma geçildi.

Zirvenin yeri ve zamanı belli oldu. İki liderin Soçi'de 4 Eylül'de bir araya geleceği açıklandı.

Daha önce tahıl girişimin hayata geçmesinde kritik bir rol oynayan Erdoğan'ın Putin ile bir araya gelecek olması anlaşmanın yeniden hayata geçirilebileceği umutlarını alevlendirdi.

Uluslararası Haber ajanslarının sıcağı sıcağına abonelerine servis ettiği bu gelişme Dünya basınında da geniş yer buldu.

'Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Karadeniz tahıl ihracatını görüşmek üzere 4 Eylül'de Rusya'nın Soçi kentinde mevkidaşı Vladimir Putin ile bir araya gelecek' diyen İngiliz Telegraph gazetesi Kremlin'in Karadeniz planının henüz bir neticeye ulaşmadığını aktardı.

Haberde 'İki lider, Ukrayna'daki savaşın sonuçlarının yanı sıra Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatına izin veren anlaşmayı da görüşecek' denildi.

Al Jazeere görüşmedeki öncelikli konunun tahıl krizinin aşılması olduğunu yazdı.

Türkiye'nin tahıl anlaşmasının imzalanmasındaki kritik rolünü hatırlatan Katar merkezli haber platformu 'Anlaşma Rusya'nın Temmuz ayında çekilmesinin ardından sona erdi. Ankara o zamandan beri Moskova'yı anlaşmaya geri dönmeye ikna etmeye çalışıyor' dedi.

Tahıl Koridoru anlaşması, Türkiye ve BM arabuluculuğunda 27 Temmuz 2022’de imzalanmıştı. Anlaşma gereği Ukrayna’nın Odessa, Çernomorsk ve Yuzhne limanlarından gelen ürünler İstanbul Boğazı’nda; BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna’dan heyetlerin bizzat gemiye çıkarak yaptığı denetimlere tabi tutuluyordu... (Fotoğraf: AFP)

Alman NTV 'Ankara'daki hükümet çevrelerine göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 4 Eylül'de Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde bir araya gelecek' dedi ve haberinde şu bilgiye yer verdi;

'Görüşmenin asıl odak noktası Ukrayna'dan tahıl ihracatının gelecekte nasıl düzenleneceği sorusu olacak.'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın halihazırda Moskova'da olduğunu hatırlatan France 24 haberinde 'Türkiye Dışişleri Bakanı, tahıl anlaşmasının yeniden canlandırılmasının 'küresel gıda güvenliği' açısından 'kritik' olduğunu söyledi' ifadesine yer verdi.

Fidan'ın ziyaretinin Erdoğan - Putin zirvesi öncesi bir hazırlık mahiyetinde olduğunu belirten Fransız yayın organı 'Fidan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki tatil kenti Soçi'de önümüzdeki hafta yapılması beklenen zirveye hazırlık yapmak üzere Moskova'daydı' dedi.

İsrail merkezli Ynet 'Erdoğan ve Putin tahıl anlaşmasını görüşmek üzere Rusya'da buluşacak' başlığını attı.

Frankfurter Rundschau (FR) gazetesi ise 'Ukrayna savaşında yeni müzakereler mi?' sorusunu sordu.

'Rusya ve Türkiye büyük buluşmaya hazırlanıyor' diyen Alman gazete haberinde 'Her iki ülkenin gündeminin başında Rusya'nın temmuz ayında feshettiği tahıl anlaşması yer alıyor. Tahıl anlaşmasının yeniden başlaması, özellikle yoksul ülkelerde rahatlamaya yol açacak' ifadelerine yer verdi.

G20 zirvesinin 9-10 Eylül'de gerçekleşeceğini hatırlatan FR, 'G20 zirvesinde Putin'le yapılan görüşmelerde alınacak olumlu bir sonuç, Erdoğan'ın uluslararası sahnedeki elini güçlendirebilir' dedi.

İlk başta 120 gün süreyle yapılan anlaşma önce 19 Kasım 2022’de, ardından 19 Mart 2023’te uzatılmıştı. İlk imzanın atılmasından beri geçen 355 günde 1004 gemi toplam 1144 sefer yaptı. İstanbul Boğazı’ndan 32.8 milyon ton tahıl taşındı.

'Erdoğan ve Putin 4 Eylül'de Rusya'da buluşacak' başlığını atan Yunan Proto Thema 'Tahıl anlaşması Temmuz ayında Rusya'nın çekilmesiyle sona erdi. Erdoğan'ın amacı Putin'i anlaşmaya geri döndürmek' dedi.

Fidan'ın Moskova ziyaretini mercek altına alan Kathimerini Rus bakan Lavrov'un 'Rus tahılının Türkiye'ye düşük fiyatla teslim edilmesi planı tartışılıyor' sözünü öne çıkardı.

Al Arabiya bu gelişmeyi 'Erdoğan ve Putin, tahıl anlaşmasını görüşmek üzere 4 Eylül'de Rusya'da buluşacak' başlığı ile okurlarına sundu. Tagesschau görüşmenin en önemli gündem maddesinin tahıl girişimi olduğunu yazdı.

Hindistan merkezli Wion 'Türkiye, Ukrayna tahıl anlaşmasını canlandırmanın 'kritik' ihtiyacının altını çiziyor' dedi.

İŞTE RUSYA'NIN KARADENİZ PLANI

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile plan resmen dünyaya ilan edildi.

Moskova, plan kapsamında Rusya'nın Katar'ın mali desteğiyle Türkiye'ye indirimli fiyatla bir milyon ton tahıl göndereceğini, bu tahılın Türkiye'de işlenerek en çok ihtiyaç sahibi ülkelere gönderileceğini duyurdu.

Aynı açıklamada Lavrov ve Türk mevkidaşı Hakan Fidan'ın yapacakları görüşmede konuyu masaya yatıracakları bilgisine de yer verildi.

Rus Haber ajansı TASS ise, Ankara'nın Moskova'ya tahıl anlaşmasının orijinal biçimiyle devam etmesini teklif edeceğini yazdı.

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor