Ekonomi cephesi: Lend-lease usulüyle yapılan sevkiyatlar Kızıl Ordu´ya nasıl bir yardım sağladı?

Ekonomi cephesi: Lend-lease usulüyle yapılan sevkiyatlar Kızıl Ordu´ya nasıl bir yardım sağladı?

ABD ile Sovyetler Birliği hükümetleri arasında 11 Haziran 1942´de imzalanan lend-lease (borç ve kira) anlaşması, ABD´den Sovyetler Birliği´ne askeri araç, gıda, mühimmat, tıbbi malzeme ve petrol ürünleri sevkiyatlarının yolunu açmış

 

İkinci Dünya Savaşı sırasında deniz konvoyları ve nakliye uçakları, Sovyetler Birliği´ne toplamda 11.3 milyar dolarlık malzeme ve teçhizat sevkiyatı gerçekleştirdi. Kızıl Ordu´nun Nazilere karşı kazandığı zafere, Sovyetler Birliği´nin sanayi sektörünün yanı sıra Hitler´e karşı oluşturulan koalisyon müttefiklerinin yardımları da önemli katkı sağladı. 

ET KONSERVELERİ VE MÜHİMMAT

Sovyetler Birliği´nin 1938´den itibaren dış ticaretten sorumlu halk komiseri Anastas Mikoyan, lend-lease olmadan Sovyetler Birliği için savaşın 1 ile 1.5 yıl arasında uzamış olabileceğini yazmıştı. Ünlü Sovyet ekonomi uzmanı Nikolay Voznesenskiy´in değerlendirmelerine göre, savaş döneminde ABD´nin yaptığı sevkiyatların Sovyetler Birliği´nde yapılan üretimdeki payı yüzde 4´ü ile 10 arasında değişiyordu. O dönemde ABD, SSCB´ye 350 binin üzerinde kamyon sevk etti ve bu sayede Kızıl Ordu savaşın sonuna kadar kamyon sıkıntısı yaşamadı.

Bunların dışında ABD, Sovyetler Birliği´ne 11 bin 500 uçak, 12 bin zırhlı araç, 1977 lokomotif, 35 bin motosiklet, 105 savaş gemisi ve bir o kadar denizaltı, 346 bin ton patlayıcı madde, 127 bin ton barut ve daha birçok malzemeleri teslim etti. 

1943-1945 döneminde ordusunu doyuracak güce sahip olmayan SSCB´ye 1944´ün ortalarında, 665 bin ton et konserveleri dâhil olmak üzere, çok sayıda gıda ve erzak sevkiyatı gerçekleştirildi. Gıda sevkiyatları, tüm lend-lease sevkiyatlarının 4´te birini oluşturuyordu.

Tüm bunların yanında, Kızıl Ordu´nun hastanelerinde kullanılan neredeyse tüm antibiyotikler, aynı usulle sevk ediliyordu ve bu sayede askerlerin yaralanma ve enfeksiyon nedeniyle ölüm oranı belirgin bir şekilde azaldı. SSCB hava kuvvetlerine lend-lease ile 2 milyon tonun üzerinde benzin sevkiyatı gerçekleştirildi.

SEVKİYATLAR ´HAYIR İŞİ´ DEĞİLDİ

ABD´nin kısa sürelerde kendi ordusunu mobilize etmesini sağlayan lend-lease anlaşması, Amerikalılar için de oldukça karlı bir anlaşmaydı. Bu program kapsamındaki sevkiyatlar, Japonya´nın kapitülasyonuna kadar devam etti. 

Lend-lease, hayır amaçlı yapılmıyor ve insani yardım niteliği de taşımıyordu. Savaş sonrasında SSCB, askeri araçların ve silahların büyük bir kısmını iade etti. Çatışmalarda imha edilen araçlar içinse ABD tazminat talebinde bulunmadı. 

Savaş döneminde ayrıca karşı lend-lease programı çerçevesinde SSCB, ABD´ye özellikle zırh imalatında kullanılan büyük miktarda stratejik hammadde sevkiyatı gerçekleştirdi. O dönemde ABD´ye gönderilen malzemelerin toplam tutarı, SSCB´ye yapılan lend-lease sevkiyatlarının yüzde 20´sini oluşturdu.

ÖDEMELER 1973´E KADAR SÜRDÜ

SSCB, yapılan sevkiyatların karşılığı yapması gereken ödemeleri 1973´e kadar sürdürdü. O dönemde ABD´nin Varşova Paktı´na üye ülkelere getirdiği bir dizi kısıtlama nedeniyle SSCB´nin ödemeleri de donduruldu. 1990´da o zamanki ABD Başkanı George H. W. Bush ile Sovyetler Birliği´nin son lideri Mihail Gorbaov, borçların 2030´a kadar tamamen kapatılması konusunda anlaşma sağladı, ancak Sovyetler Birliği´nin dağılması nedeniyle bu süre askıda kaldı. Geriye kalan borç, Paris Kulübü ülkeleri ile özel bankaları arasında paylaştırıldı. Rusya, Paris Kulübüne tüm borçlarını 2006´ya kadar ödedi.

´MÜTTEFİKLER BİZE DEĞİL, BİZ MÜTTEFİKLERE YARDIM EDİYORDUK´

Birçok tarihçi, İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD´nin SSCB´ye yardımlarının önemini abartmaya meyilli olsa da ne söz konusu yardımın, ne de ABD´nin 1944´te Avrupa´da ikinci bir cephe açmasının savaşın bitmesinde kilit rol oynamadığı biliniyor.

Rus tarihçi Boris Yulin, 'Koalisyon savaşında tam anlamıyla tek bir yardım var, o da cephedeki aktif eylemlerdi. Müttefikler bize değil, biz müttefiklere yardım ediyorduk, başlıca çatışmalarda kendileri için biz ölüyorduk. Sevkiyatlar yüzde 100 yapılmış da olsaydı, para karşılığı değil de tamamen ücretsiz de yapılmış olsaydı, bizim müttefiklere yardım ettiğimiz gerçeğini asla değiştirmeyecekti. Keşke bize göndermiş oldukları silahlar, bunun yerine Avrupa´da Amerikalı ve İngiliz askerler tarafından kullanılsaydı' diye yazdı.


Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor