Erdoğan: AYM yerindelik denetimi yapamaz

Erdoğan: AYM yerindelik denetimi yapamaz

Anayasa Mahkemesi´nin (AYM) gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül´le ilgili gerekçeli kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik deneti

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara´ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko ile ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan, iki ülke ilişkileri ve bölgesel sorunların yanı sıra Anayasa Mahkemesi´nin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül´le ilgili gerekçeli kararına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

RUSYA´YI ELEŞTİRDİ

Kırım konusunda Rusya´yı eleştiren Erdoğan, 'Açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim. Türkiye Kırım´ın gayriresmi ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır' dedi.

Erdoğan, 'Suriye´ye girerken, ´Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye´deyiz´ diyen Rusya, acaba Ukrayna´ya girerken, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna´ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleştirecekler? ´Güçlüyüm, öyleyse haklıyım´ mantığıdır bu. Burada haklılık söz konusu değil' diye konuştu.

´GEREKÇELİ KARARI OKUYAMADIM´

Anayasa Mahkemesi´nin (AYM) gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki gerekçeli kararını değerlendirmesi istenen Erdoğan, 'Gerekçeli kararı misafirlerim nedeniyle okuyamadım. 33 sayfalık bir gerekçeli karar açıklamış olduklarını duydum. Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar. Ben Anayasa´nın 104. Maddesinin bana yüklemiş olduğu sorumluluğun gereğini yerine getirmekteyim. Anayasayı gözetmek benim de şüphesiz aslı görevlerimden birisidir. Bu çerçevede görüşlerimi açıkladım. Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz, yapmamalıdır. Anayasa Mahkemesi, bu olayda kendini birincil mahkemenin yerine koymuştur. Yargıtay gibi de bu noktada inceleme yapması doğru değildir' dedi.

DÖRT AY GEÇTİ HENÜZ BİR ŞEY YOK´

Türkiye-AB zirvesine de değinen Erdoğan, 'Öncelikle bildiğiniz gibi verilecek destek Türkiye bütçesine değildir. Sadece mültecilere yapılacak yatırımlara ve harcamalaradır. Şu ana kadarki yatırım 10 milyar doları bulmuştur. Buna da yönelik değildir. Buna yönelik olsa AB yeni projeler istemez. Proje üzerinden yardımdan bahsediliyor. Bu yıl içinde 3 milyar euronun geleceğinden bahsediliyordu. Dört ay geçti henüz birşey yok. Bakalım kalan sekiz ay içinde gerçekten bu para gelecek mi? Cumhurbaşkanı olarak çok açık konuşuyorum, bu desteği bu yardımı görmeden destek geldi demem' diye konuştu.

POROŞENKO: SAVÇENKO İÇİN DEĞİŞİM YAPMAYA HAZIRIM

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko da, Ukraynalı pilot ve milletvekili Savçenko için cumhurbaşkanı olarak anayasal hakkını kullanarak Moskova yönetimi ile değişim yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Kendisinin talimatı üzerine Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin´in, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile temaslarda bulunduğunu belirten Poroşenko, şöyle devam etti:

'Bu temaslar sonucunda bazı konularda kararlar alınmıştı ancak Rusya´nın tavırlarından dolayı bu olamadı. Savçenko, Ukrayna´nın pilotu ve bu üniformayı giyen her Ukrayna vatandaşının yapması gereken neyse onu yapıyordu. Maalesef Ukrayna´nın Dombass bölgesinden kaçırılarak hapse atıldı ve hiçbir ilgisi olmadığı bir suçtan dolayı mahkemeye verildi. Bugün ilk kez söylemek isterim ki, cumhurbaşkanı olarak anayasal hakkımı kullanarak, Savçenko´nun vatanına dönmesi için değişim bile olsa yapmaya hazırım. Ama şunu da ifade etmek isterim, geçen 2 yıl boyunca değişimle ilgili hiçbir öneri gelmedi.'

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor