Erdoğan: ‘Mülteciler İçin Vatandaşlık Sürecini Başlattık´

Erdoğan: ‘Mülteciler İçin Vatandaşlık Sürecini Başlattık´

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 71. Genel Kurul çalışmaları için bulunduğu New York´ta temaslarını sürdürüyor.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 71. Genel Kurul çalışmaları için bulunduğu New York´ta temaslarını sürdürüyor.

Erdoğan, Başkan Barack Obama´nın öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Mülteci Zirvesi´nde, Türkiye´de, şiddetli tartışmaların yaşanmasına yol açan mültecilere Türk vatandaşlığı verilmesi konusunu yeniden gündeme getirdi. Erdoğan, mülteciler konusunda düzenlenen zirvede, “Türkiye´deki mülteciler için vatandaşlık sürecini başlattık” dedi.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve eşinin liderler onuruna verdiği resepsiyona katıldı. Erdoğan ayrıca, 2030 yılına kadar dünyada yoksulluğu ortadan kaldırıp refahı artırmak için geçtiğimiz yıl Genel Kurul´da kabul edilen, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri´nin birinci yıldönümü nedeniyle düzenlene etkinliğe katıldı.

Genel Kurul çalışmalarının üst düzey toplantılarının açılış törenine de katılan Erdoğan, bir süre Genel Kurul sıralarında liderlerin konuşmalarını dinledi. Genel Kurul´a hitaben bir konuşma yapan Erdoğan, temasları çerçevesinde bazı liderle ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Obama´nın ev sahipliğinde düzenlenen ‘Mülteciler Zirvesi´ne´ katıldı

ABD Başkanı Barack Obama´nın ev sahipliğinde düzenlenen ‘Mülteciler´ konulu zirve için aile fotoğrafı çekimine katıldı. Birleşmiş Milletler´de, mülteciler konulu liderler zirvesi toplantısına da katılan Erdoğan, burada bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında mülteciler konusunda küresel krizin yaşandığı hassas bir dönemde bu zirveyi düzenlediği için ABD Başkan Barack Obama´ya, teşekkür etti.

Yeryüzündeki mülteci sayısının her yıl yeni rekorlar kırdığını belirten Erdoğan, “Suriye´de 6 yıla yakın zamandır devam eden iç savaşta bugüne kadar 600 bin kişi öldürülmüş durumda. Yaşadığı yerleri terk edenlerin sayısı 12 milyon, ülkeyi terk etmek zorunda kalanların sayısı 5 milyonu bulmuş durumda. Ülkesinden ayrılan Suriyeliler´in yaklaşık 3 milyonunu ülkemizde misafir ediyoruz. Burada ifade ettiğim rakamların insan olduğunu unutmayalım. Şayet kendi ailemizden, kendi çevremizden empati yaparak bunca insanın yaşadığı dramı anlamaya çalışmazsak, sorunun çözümünü hızlandıramayız” dedi.

Liderlerin ve uluslararası toplumun, mültecilerle ilgili çok kötü bir sınav verdiğini öne süren Erdoğan, “Cansız bedeni kıyılarımıza vuran Aylan bebeğin o acı görüntüleri hafızalarımızdan silinmemiş olmalı. Aynı şekilde Halep´teki bombalanan evinin yıkıntılarından çıkartılan ve bindiği ambulansta tüm masumiyetiyle oturan her tarafı kan toz içerisinde Ümran bebeğin görüntüsünü de herhalde unutmadık” diye konuştu.

Erdoğan, Avrupa ülkelerine gitmek için ölümüne yolculuğu göze alan bir mültecinin kucağında çocuğuyla birlikte umuda koşarken ayağına takılan çelmenin de unutulmaması gerektiğini belirtti. Bu hüzünlü sahnelerin mültecilerin yaşadığı dramlardan küçük birer örnek olduğunu vurguladı.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti, “ Uluslararası toplum bu süreçte insani ve vicdani değerlere sahip çıkamayarak maalesef çok kötü bir sınav verdi. Bebeklerin, kadınların, sivillerin öldüğü, öldürüldüğü bir dünyada kimse masum kalamaz. Geçen her gün, her saat bu insani ve ahlaki yıkımın daha da arttığını biliyoruz. Zaten çok geç kaldığımız bu krizleri durdurmak için hemen, derhal ve kararlı bir tavırla harekete geçmeliyiz. Aksi takdirde imkânımız olduğu halde zulümleri önlemek için neden geç kaldığımızı gelecek nesillere ve tarihe anlatamayız, izah edemeyiz ” diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye´nin bugüne kadar sığınmacılar için faturalı olarak harcadığı paranın 12 milyar doları aştığını, bu tutar kadar da sivil toplum kuruluşları tarafından harcama yapıldığını belirtti. Dünya´dan mülteciler için alınan yardımın ise sadece 512 milyon dolarla sınırlı kaldığına işaret etti.

Erdoğan, mültecilerin kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak için Türkiye´nin elinden gelen çabayı gösterdiğini söyledi. Türkiye´de çok sert tartışmalara yol açan mültecilere vatandaşlık verilmesi konusunu da ise Erdoğan, “Mültecilerin, şehirlerimizde yaşamalarına ve çalışmalarına da izin veriyoruz ve şu anda da onlar için vatandaşlık süreçlerini de başlatmış vaziyetteyiz. Tabii ki bu bir sosyal risk problemi de meydana getiriyor. Biz bu riski aldık ve bundan asla pişman değiliz. Bugüne kadar 15 bine yakın Suriyeliyi gerekli mesleki eğitimden geçirerek çalışma hayatına dahil ettik” diye konuştu.

Türkiye´de 835 bin civarında okul çağında olan Suriyeli çocuğun bulunduğu belirten Erdoğan, kamu imkânları ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla bunlardan 310 bininin okula gönderildiğini belirtti.

Hedeflerinin, bir tane çocuğun bile eğitim hayatından, okuldan mahrum kalmaması olduğunu ifade eden Erdoğan, bunun için tüm ülkeleri ve ilgili sivil toplum örgütlerini Türkiye´nin bu çabalarına katkıda bulunmaya davet etti.

Liderlerle ikili temaslar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili temasları kapsamında, İngiltere Başbakanı Theresa May´le bir araya geldi. Bu görüşmenin ardından, Erdoğan, Pakistan Başbakanı Namaz Şerif´i kabul edip bir düre görüştü. Erdoğan, daha sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüştü, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile BM Genel Merkezi´nde ikili bir görüşme gerçekleşti. Erdoğan, akşam ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama´nın, Birleşmiş Milletler 71. Genel Kuruluna katılan liderler onuruna verdiği resepsiyona katıldı. Erdoğan, resepsiyon sonrasında New York´ta sürdürdüğü resmi temaları süresince konakladığı, Penninsula Oteli´ne döndü.

Joe Biden ile görüşecek

Erdoğan´ın, New York´ta sürdürdüğü resmi temaslarının ikinci gününde yoğun temas trafiği sürecek. Erdoğan, bugün sabah ABD Başkan yardımcısı Joe Biden´la bir araya gelecek.

İkilinin başta Fethullah Gülen´in Türkiye´ye iadesi konusunda süreç olmak üzere, Suriye´ de ateşkes, mültecilerin durumu, Türkiye´nin gündeme getirdiği güvenli bölge ve uçuş yasağının ele alınacağı belirtiliyor. Erdoğan ve Biden´ın, IŞİD ile mücadele kapsamında karşılıklı görüş alışverişinde bulunacakları belirtiliyor.

Yoğun temas trafiği sürecek

Erdoğan, bugün ayrıca Japonya Başbakanı, Şinzo Abe, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Naif bin Abdülaziz Al-Suud´la bir araya gelecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri´nin Waldorf Astoria otelinde vereceği resepsiyona katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Coca Cola firmasının Türk CEO´su Muhtar Kent ile görüşecek ve Dünya Ekonomik Formu Kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab´ı kabul edecek.

Erdoğan, DEİK ve Başbakanlık Yatırım Destek Ajansının akşam yemeğinde Amerikalı yatırımcılarla bir araya gelecek.



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor