‘Erdoğan-Putin görüşmesi Türkiye-Suriye ilişkilerini yeniden başlatabilir´

‘Erdoğan-Putin görüşmesi Türkiye-Suriye ilişkilerini yeniden başlatabilir´

Türkiye´nin YPG´nin güvenli bölgeden çekilmesi için ABD´ye verdiği süre dolarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus mevkidaşı Vladimir Putin´le görüşmeye hazırlanıyor. Bu kritik görüşmeyi değerlendiren Dr. Yasin Atlıoğlu ?

Türkiye´nin YPG´nin güvenli bölgeden çekilmesi için ABD´ye verdiği süre dolarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus mevkidaşı Vladimir Putin´le görüşmeye hazırlanıyor. Bu kritik görüşmeyi değerlendiren Dr. Yasin Atlıoğlu “Soçi´de Türkiye-Suriye ilişkilerinin temeli atılabilir. Adana Mutabakatı kapsamında ilişkiler yeniden başlayabilir” diyor.

Türkiye´nin ABD ile yaptığı anlaşma kapsamında, ana omurgasını YPG´nin oluşturduğu DSG´nin Suriye´nin kuzeydoğusundaki güvenli bölgeden çekilmesi için tanıdığı süre dolarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Salı günü Rusya Federasyonu´na günübirlik ziyaret gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye hazırlanıyor. Suriye´de kritik gelişmelerin yaşandığı bu dönemde gerçekleşecek görüşmeyi, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü uzmanı Dr. Yasin Atlıoğlu, Sputnik´e değerlendirdi.

Dr. Atlıoğlu “Son 10 gündür olan gelişmelere baktığımızda, Türkiye´nin yaptığı askeri operasyonla dengeler oldukça değişti. ABD´nin ayrılması, Türkiye´nin askeri baskısı neticesinde PYD ile Şam´ın yakınlaşması ve Suriye ordusunun kuzeye doğru ilerlemesi, Türkiye´nin bundan sonra olacaklarda Rusya´ya daha fazla bağımlı hale gelmesine yol açıyor. Çünkü Amerika´yla yapılan anlaşma her ne kadar belli bölgelerde Türkiye´ye ayrıcalık tanısa da, bu anlaşmaların ne kadar uygulanabileceği veya Rusya´ya danışmadan uygulanıp uygulanamayacağını söylemek çok zor” dedi.

‘TÜRKİYE İLE SURİYE´NİN DOĞRUDAN İLİŞKİLERİ BAŞLAYACAKTIR´

Türkiye ile Suriye´nin ilişkilerinin Adana Mutabakatı çerçevesinde yeniden başlamasının olası gözüktüğünü söyleyen Atlıoğlu “Erdoğan ve Putin arasında yapılacak görüşmede sınırdaki bölgenin çizgileri daha net bir biçimde çizilecek diye düşünüyorum. Putin muhtemelen Adana Mutabakatı çerçevesinde konunun çözülmesine gayret etmeye çalışacaktır. Erdoğan da, Türkiye´nin uluslararası alanda bir yalnızlaşması söz konusu, bu yalnızlaşma içerisinde Amerika´yla yaptığı anlaşmayla mümkün olduğunca uyumlu olmaya çalışacak, bir çözüm yolu bulmaya çalışacak diye düşünüyorum. Rusya´nın tavrı, Adana Mutabakatı çerçevesinde Türkiye-Suriye arasındaki doğrudan ilişkilerin de başlaması olacak gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye´nin öncelikli meselesinin sınırındaki PYD´yi etkisizleştirmek olduğuna ve bunun için Ankara-Şam görüşmesinin zorunlu olduğuna işaret eden Dr. Atlıoğlu “Son açıklamalarında Erdoğan, Suriye´de özellikle Fırat´ın doğusunda bir terör örgütü varlığının olmaması gerektiğine ancak kendi ifade ettiği şekilde ‘rejimin´ varlığının çok da bir sorun teşkil etmeyeceğine vurgu yaptı. Dolayısıyla ağırlık noktası PYD´nin bir şekilde etkisizleştirilmesi. Artık muhtemelen bundan sonra zaten Rojava tarzı bir bağımsızlık iddiasından kimse bahsetmeyecek. Ama PYD´nin elindeki silahlar, silahlı gruplar, milisler, militanların nasıl ortadan kaldırılacağı meselesi Suriye´yle görüşülmek zorunda. Çünkü Rusya´nın Türkiye´ye vereceği sözler çok da bir anlam ifade etmiyor. Sonuçta Rusya da orada Suriye hükümetinin çağırdığı bir misafir konumunda” diye devam etti.

‘ADANA MUTABAKATI´NDAKİ TERÖRLE MÜCADELE PYD İLE GENİŞLETİLMELİ´

Adana Mutabakatı´nın genişletilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Atlıoğlu “Adana Mutabakatı söz konusu olduğunda da, Türkiye´nin yapabileceği en iyi şey Adana Mutabakatı´na, PKK´yla birlikte PYD´nin de sokmak olacaktır. Çünkü PYD PKK´nın Suriye´deki uzantısı, bu 2003 yılından beri çok net bir gerçek. Fakat bunu uluslararası bir anlaşmada da göstermek gerekiyor. Böyle bir şey yapılabilir mi bilmiyorum ama müzakere edilmesi lazım. Dolayısıyla orada bir terör varlığının engellenmesinin yolu hukuki bir metinden geçiyor. Bunu yapmadığımız takdirde, ABD´nin ya da Rusya´nın vereceği sözler çok da anlam ifade etmiyor. Bu da Şam´daki yönetimle doğrudan bir müzakerenin başlamasını zorunlu kılıyor” dedi.

‘TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİNİN TESİSİ ZAMAN ALACAK´

Dr. Atlıoğlu “Soçi´de Rusların sürpriz yapacağı da konuşuluyor ama ben pek sanmıyorum. Bence müzakereler alt düzeyde başlayacak ve ilişkiler uzun bir süreçte yeniden tesis edilecek. Neticede iki tarafın da birbirine karşı güven kaybı söz konusu. Hem Suriye hükümeti hem Türkiye birbirine güvenmiyor. İşin altını deşmeye başladığımızda her iki tarafın da kendi nedenleri var. 2011´den beri yaşanan olaylarda herkes kendini haklı görüyor, tarihsel olaylara referans verip olayları başka tarafa taşıyabiliyorlar. Ancak reel politikte tarihsel olaylarla hareket edilmez, devletler çıkarlarına bakarlar. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti arasında şu an bu sorunları çözmek için bir işbirliği gerekiyormuş gibi gözüküyor. Bu müzakereler ne kadar zor olsa da, uzun sürse de bir şekilde başlanmak zorunda. Zaman içerisinde de çözülebildiği kadar sorunlar çözülmeli. Bunun dışında bir yol, alternatif gözükmüyor önümüzde” diye ekledi.

Yazıda ifade edilen görüş ve düşünceler, Sputnik´in görüşlerini yansıtmayabilir.

 



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor