´Erdoğan ve Putin Batı´ya karşı mesaj verecek´

´Erdoğan ve Putin Batı´ya karşı mesaj verecek´

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in yarın Rusya´nın Saint Petersburg´da yapacakları görüşmede, iki liderin de Batı´ya karşı bir mesaj verecekleri belirtildi.

 

Sputnik´e konuşan, Ankara Politikalar Merkezi Başkanı ve emekli büyükelçi Ünal Çeviköz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin´in yarın Rusya´nın Saint Petersburg´da yapacakları görüşmede iki ülke ilişkilerinin hızlı bir şekilde düzelmeye başladığını hissettirecek açıklamalar yapacağını, iki liderin bu yolla Batı´ya karşı bir mesaj vereceklerini söyledi.

Çeviköz, 'Rusya, Batı´yla ilişkilerinin şu anda pek parlak olmadığı bir dönemden geçiyor özellikle Ukrayna meselesinden dolayı. Türkiye de son 15 Temmuz kalkışma girişiminden dolayı Batı tarafından beklediği desteği alamamanın vermiş olduğu hayal kırıklığı içinde. Dolayısıyla iki taraf da Batı´dan pek umduklarını bulamadıkları ortamda birbirleriyle yakınlaşmayı Batı´ya karşı dolaylı mesaj şeklinde vermeye çalışacaklardır diye düşünüyorum' dedi.

Çeviköz, Erdoğan´ın Rusya ziyaretinden bir gün önce Sputnik´in internet sitesine, Türkiye´de getirilen erişim engelinin kaldırılmasında da Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin rolü olduğunu ifade etti.

´NORMALLEŞME SÜRECİ SPUTNİK´E ERİŞİM ENGELİNİN KALDIRILMASINDA ROL OYNAMIŞ OLABİLİR´

Çeviköz, Erdoğan´ın Rusya ziyaretinden bir gün önce Sputnik´in internet sitesine 14 Nisan´dan bu yana süren erişim engelinin kaldırılmasıyla ilgili ise 'Sputnik elbette Rusya açısından bakıldığında ve Rusya´dan Türkiye´ye bakış açısından da önemli bir haber kaynağı. Zannediyorum izleyicileri de oldukça yüksek olan bir haber kaynağı. Dolayısıyla Türkiye-Rusya arasındaki normalleşme süreci, Sayın Cumhurbaşkanı´nın Rusya´ya yapacağı ziyaret ve şu sırada bütün dünya kamuoyunun da en fazla ilgisini çeken bu ikili görüşme Sputnik üzerinden çok geniş bir izleyici kitlesine ulaştırılmış olacaktır. Herhalde onun rolü olmuş olabilir. Bir de tabii medya üzerindeki baskıların da yavaş yavaş kalkması bekleniyor. Çünkü Türkiye´de 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasında en önemli rolü medya oynamıştı. Dolayısıyla Türkiye artık medyanın önemini kavramış olmalı. İster yerli ister yabancı olsun medya organlarına herhalde daha olumlu, daha yapıcı bir bakış yerleşecektir diye düşünüyorum' diye konuştu.

´İKİ TARAF DA BATI´DAN PEK UMDUKLARINI BULAMADIKLARI ORTAMDA BİRBİRLERİYLE YAKINLAŞACAK´

 

Erdoğan´ın Rusya ziyaretiyle ilgili Sputnik´e değerlendirmelerde bulunan emekli büyükelçi Çeviköz, iki liderin uluslararası topluma önemli mesajlar vereceğini ifade ederek 'Uluslararası topluma verilecek mesajlar açısından her iki tarafın da bu ziyareti önemli bir şekilde değerlendireceğini düşünüyorum. Mutlaka hem Putin hem de Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin şu anda çok hızlı bir şekilde tekrardan düzelmeye ve normalleşmeye başladığını hissettirecek mesajlar vereceklerdir. Bu, şu açıdan önemli; Rusya, Batı´yla ilişkilerinin şu anda pek parlak olmadığı bir dönemden geçiyor özellikle Ukrayna meselesinden dolayı. Türkiye de son 15 Temmuz kalkışma girişiminden dolayı Batı tarafından beklediği desteği alamamanın vermiş olduğu hayal kırıklığı içinde. Dolayısıyla iki taraf da Batı´dan pek umduklarını bulamadıkları ortamda birbirleriyle yakınlaşmayı Batı´ya karşı dolaylı mesaj şeklinde vermeye çalışacaklardır diye düşünüyorum' diye konuştu.

´TÜRK AKIMI TEKRAR GÜNDEME ALINACAKTIR´

İkili ilişkiler alanında iki ülke arasında uçak krizinden bu yana durmuş olan ticari, ekonomik, sosyal, kültürel bütün ilişkilerin yeniden canlandırılmasının beklendiğini, bu konular arasında enerjinin öne çıktığını vurgulayan Çeviköz, şöyle konuştu:

'Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye ile enerji dosyasını tekrardan açmak istediklerini, özellikle Türk Akımı konusunu yeniden gündeme almak istediklerini hep söylemişti. Bu, hem normalleşme süreci başlamadan ve Sayın Cumhurbaşkanı mektup göndermeden evvel söylenmiş bir ifadeydi. Hem de mektup geldikten sonra normalleşme başlayınca tekrardan ‘Türk Akımı konusunu gündeme almak isteriz´ diye bir ifadesi oldu Putin´in. Dolayısıyla öncelikle enerji konusu ikili ilişkiler içerisinde değerlendirilecektir' dedi.

´TÜRKİYE TAHKİM BAŞVURUSUNU ÇEKERSE RUSYA DOĞALGAZDA İNDİRİME GİDEBİLİR´

Türkiye´nin Rusya´dan aldığı doğalgazın fiyatının yüksek olması sebebiyle Rusya´yla yapılan müzakerelerin sonuç vermemesi nedeniyle konuyu uluslararası tahkime götürdüğünü anımsatan Çeviköz, 'Benzer bir durum İran´la da olmuştu, sonunda tahkim Türkiye´nin lehine karar verince İran tahkimin kararı doğrultusunda fiyatları indirmek zorunda kalmıştı. Rusya, muhtemelen psikolojik olarak böyle bir tahkim kararını istemeyecektir. Onun için belki acaba Türkiye tahkim başvurusunu geri çeker mi diye bir arayış içine girebilir. Eğer Türkiye tahkim başvurusu geri çekerse o zaman belki Rusya fiyatlarda makul bir indirime gidebilir' diye konuştu.

´NÜKLEER KONUSU DA GÜNDEME GELECEK´

Türkiye´de Rusya tarafından inşa edilen nükleer santral konusunun da görüşmede gündeme geleceğini ifade eden Çeviköz, 'Bir de tabii uzun zamandan beri durgunlaşmış olan bir Akkuyu projesi var. Bu aslında ilişkilerin bozulmasıyla doğrudan ilişkili değil. Zira Rusya´nın kendi finansal yatırım sıkıntıları nedeniyle Akkuyu´nun ilerlemesi durmuştu. Belki Türkiye, Akkuyu´nun inşaatının yeniden başlaması ve Rusya´nın Türkiye´ye olan yatırımlarını yeniden canlandırması talebinde bulunabilir' dedi.

´RUSYA, TÜRKİYE´DEN SURİYE MUHALEFETİ ÜZERİNDEKİ İKNA GÜCÜNÜ KULLANMASINI İSTEYEBİLİR´

Türkiye ile Rusya arasında Suriye konusunda halen çok ciddi görüş farklılıkları olduğunu dile getiren Çeviköz, 'Ama Rusya, Türkiye´nin Suriye muhalefeti üzerinde etkisi olduğunu biliyor, bu da doğru bir tespit. Belki Rusya, Cenevre görüşmelerinin sağlıklı bir sonuca ulaşması için muhalefetin Cenevre görüşmelerine katılması için Türkiye´nin ikna gücünü kullanmasını isteyebilir. Bunun dışında Türkiye´nin de Suriye konusunda farklı düşünceleri var. Sayın Cumhurbaşkanı Suriye konusunda Rusya´dan beklentileri olduğunu dile getirecektir' dedi.

´TÜRKİYE, ‘ESAD DERHAL AYRILMALI´ POLİTİKASINI DEĞİŞTİREBİLİR´ 

Çeviköz, Türkiye´nin Rusya ile normalleşme sürecinin ardından Suriye politikasında köklü değişikliğe gidebileceği yorumlarıyla ilgili ise şöyle konuştu:

'Radikal ve köklü değişiklikten herkesin ne anladığı farklı. Ben Türkiye´nin Suriye´ye ilişkin politikasının genel çerçevesinin değişeceği kanaatinde değilim. Bu da; Türkiye, Esad´ın görevden ayrılmasını ve Esad´sız bir Suriye´nin inşa edilmesini istiyor, bunda da çok ısrarlı. Ancak bunun zamanlaması konusunda Türkiye ve uluslararası toplum arasında görüş farklılığı var. Örneğin Rusya prensip olarak geleceğin Suriye´sinde Esad´ın yerinin olmayacağını kabul etmekle birlikte öncelikli olarak IŞİD´le mücadele devam ederken böyle bir boşluk yaratılması ya da yönetimin bu şekilde değiştirilmesini uygun bulmuyor. Dolayısıyla bunun zamanlaması konusunda Türkiye ile Rusya arasında bir konuşma olabilir. Türkiye, Esad´ın derhal görevden ayrılması yerine bunun biraz daha zamanının uzatılması ve IŞİD´le mücadelenin sonucunun daha başarılı bir şekilde görülmeye başlamasından sonra Suriye´de demokratikleşme sürecinde Esad´ın yavaş yavaş bir şekilde bir formül bulunarak uzaklaşmasını kabul edebilir. Bunun için belki Türkiye ‘Esad derhal ayrılmalıdır´ şeklindeki çıkışlarını biraz daha yumuşatıp sessizleştirebilir. Buna eğer köklü bir değişiklik dersek o zaman evet, köklü bir değişiklik olarak görülebilir.'

´TÜRKİYE´NİN EKSENİ DEĞİŞMEZ´

Türkiye´nin darbe girişiminin ardından Batı´dan beklediği desteği bulamaması ve Rusya ile de normalleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte Batı´dan uzaklaşacağı ve ‘ekseninin değişeceği´ yorumları da yapılıyor. Bu yorumların gerçekçi olmadığını düşünen Çeviköz, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Uzun vadede bunu denemek isteyen çevreler olacaktır. Ancak bunu denemek isteyip de Türkiye´nin eksenini değiştirmek isteyen çevrelerin bu sonucu elde etmelerini pek mümkün görmüyorum. Doğru, Türkiye´nin Batı´yla olan ilişkileri çok ciddi bir şekilde önemli bir dönemeçten geçiyor. Bunun da nedeni malum, 15 Temmuz kalkışma girişiminden dolayı Batı, Türkiye´ye beklediği desteği vermedi gibi bir algı var, bu da çok ciddi bir hayal kırıklığı yarattı. Özellikle Fethullah Gülen´in ABD´de yaşıyor olması, ABD´den Fethullah Gülen´in istenmesi ve bu sürecin öyle çabuk çözüme ulaşmayacağının anlaşılması, Türkiye-ABD ilişkilerini etkileyecek. Türkiye-ABD ilişkileri de Türkiye-NATO ilişkilerinin en önemli boyutunu oluşturur. Dolayısıyla Türkiye´nin Batı´yla ilişkileri ve NATO´yla ilişkileri de bundan etkilenecek. Türkiye´de başka gelişmeler de var. Örneğin hukukun üstünlüğü, hukuk devleti olma süreciyle ilgili özellikle AB´de bazı değerlendirmeler var, idam tartışmaları var. Bütün bunlar AB´nin Türkiye´ye bakışını da etkiliyor. Dolayısıyla Türkiye-AB ilişkileri de şu sırada bazı tökezlemelere de uğrayabilir. Bütün bunlara baktığımızda o zaman Türkiye Batı´dan uzaklaşıyor mu, acaba eksenini değiştiriyor mu, Rusya´yla bir ittifak arayışına girer mi diye bir düşünce ortaya çıkıyor doğal olarak. Ben bunun geçici olduğu kanaatindeyim. Türkiye´nin eksenini değiştirmesini gerektiren herhangi bir köklü neden olduğunu görmüyorum. Kaldı ki Rusya´nın da açıkçası bir NATO üyesini bu şekilde kendisine çekmek için uğraşacağını ve bunun karşısında da bütün NATO´nun tepkisini çekecek şekilde bir gelişmeyi göze alacağını ben zannetmiyorum'



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor