Erdoğan ve Putin ortak basın toplantısı: Türk-Rus ilişkileri zorlu sınavları atlattı

Erdoğan ve Putin ortak basın toplantısı: Türk-Rus ilişkileri zorlu sınavları atlattı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali´nin temelini attıktan sonra Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısında bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi?

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus devlet şirketi Rosatom tarafından inşa edilecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali´nin temel atma törenine Ankara´dan telekonferansla katıldı. 

Daha sonraysa Putin ile Erdoğan, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi´nin (ÜDİK) 7. toplantısına başkanlık etti.

Liderler toplantının ardından anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı.

Toplantıda liderlerin gündeminde S-400 teslimatından, Suriye´deki işbirliğine kadar birçok konu vardı. S-400 füze savunma sisteminin teslimat süresinin kısaltılacağını duyuran Putin, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin ekonomiye de yansıdığını vurguladı ve bugün temeli atılan Akkuyu NGS´yi örnek gösterdi.

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Rusya´yla Türkiye arasındaki ilişkilerin ´bazı kesimler tarafından zehirlenme çabalarına´ rağmen zorlu sınavları atlattığını kaydetti. Erdoğan, Akkuyu projesiyle ilgili olarak 'Akkuyu´nun temelini birlikte attık. Projenin ilk aşamasını 2023 yılına kadar tamamlamak istiyoruz. Her ne kadar 4 aşamalı ise de, temenni ederim ki çok daha hızlı gidip bunu öne çekmenin gayreti içerisinde oluruz' ifadelerini kullandı.

Erdoğan iki ülke arasındaki işbirliğinin bölgesel gerilimlerin çözümü için de olumlu katkı sunduğunu kaydederek, 'Bundan sonra da beraber çalışmayı sürdüreceğiz' mesajını verdi.

Yeni İleti
  • 20:52

    Liderlerin ortak basın toplantısı sona erdi

  • Erdoğan: Şirketler S-400 konusunda mutabakat sağlamış vaziyetteler

    Erdoğan: 'Savunma sanayiinde başka kalemlerde de işbirliğimiz olabilir. Rus şirketlerinin buna da açık olduğunu gördük. İlgili birimlerimiz gerekli çalışmaları yapıyorlar. Bizler de takip ediyoruz.'

  • 20:47

    ´S-400 üretimine ivme kazandıracağız´

    Putin: 'S-400 konusunda Türk meslektaşlarımızın ricası oldu. Üretimine ivme kazandıracağız. Bu ticari bir meseledir. Şirketler tarafından çözüme bağlanıyor.'

  • Putin: Suriye´deki tüm süreçler azami şekilde koordine edilmeli

    Suriye krizinin çözümüne ilgi gösteren ülkelerle işbirliği yapıyoruz. Önceliğimiz Suriye´nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini garanti altına almak, oradaki terör yuvalarını dağıtmaktır. Türkiye ile de bu çerçevede işbirliğini sürdüreceğiz. Kürt halkı, Suriye´nin geleceğinde yer alma hakkına sahip. Bu konudaki nihai karar Suriye halkına ait.

    Kürt halkının çokuluslu Suriye´nin bir parçası olduğu düşüncesindeyiz. Kürtler, tüm siyasi süreçlerde yer alma, Suriye´nin geleceğinde kendilerine yer bulma hakkına sahip. Ancak bu konudaki tüm süreçler ilgili tüm tarafların azami koordinasyonuyla yürütülmeli. Eğer bu sağlanmazsa, sonuç alınamaz. Bu doğrultudaki siyasi süreçte kimlerin yer alacağına ve her halkın Suriye´nin geleceğine nasıl bir yere sahip olacağına Suriye halkı bizzat karar verecek.

  • 20:42

    Putin: Skripal konusunu da görüştük

    Rus ajan Sergey Skripal vakasını Erdoğan´la kısaca konuştuk. Uluslararası değerlendirmelere göre bu vakada kullanılan maddeler dünyanın 20 ülkesinde üretilebiliyor. İngiltere´de olayın yaşandığı yere 8 kilometre mesafede bulunan ve kimyasal silah üretme çalışmalarının yapıldığı gizli Porton Down Laboratuvarı´nın başkanı Skripal´i zehirleyen gazın Rus menşeli olduğunu kanıtlayamadıklarını söyledi.

    Yetkili, bu maddenin Rusya´da üretildiğini tespit edemediklerini de kaydetti. Bu bağlamda, ilk olarak, Rusya karşıtı kampanyanın yayılma hızı şaşkınlık verici. Kaldı ki, Londra polisi tam kapsamlı bir soruşturma için en az iki aya ihtiyaçları olduğunu belirtti.

    Erdoğan´a bu konudaki pozisyonumuzu anlattım. Yarın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü´nde Skripal vakasıyla ilgili bir toplantı yapılacak. Bu toplantıda Skripal konusunda nokta koyulmasını umuyoruz. Rusya olarak Skripal soruşturmasında yer almak istiyoruz.

  • Erdoğan: S-400 anlaşmasını yaptık, o defteri kapadık

  • 20:31

    Putin: S-400´lerin teslimat süresini kısaltmaya karar verdik

    Putin´in açıklamalarından satır başları:

    Kurumlar arası anlaşmalar imzaladık. Yeni anlaşmaların hazırlanması konusunda talimatlar verdik. 

    Siyasi diyalogumuz son derece yoğun. Sadece geçen sene 8 görüşme yaptık.

    2017 yılında Türk-Rus ticaret hacmi arttı. Ticaret hacmimiz 22.1 milyara doları aştı. Gelecekte yeni ticaret platformları kurmayı planlıyoruz.

    Karma ekonomi komisyona da son derece büyük bir rol düşüyor.

    Nükleer enerjide işbirliğimiz farklı bir düzeye taşındı. Bugün ilk nükleer güç santralini kuruyoruz. Ortak hedefimiz 2023´te ilk reaktörün devreye girmesi.

    S-400´lerin teslimatını da görüştük. Türkiye´ye teslimat sürelerini azaltmaya karar verdik. 

    Soçi´deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi´nin sonuçlarını ele alarak Suriye´deki durumu konuştuk. Gerilimi azaltma bölgelerindeki durumun iyileştirilmesi için neler yapılabileceğini ele aldık. Yarın İranlı mevkidaşımız Hasan Ruhani´yle birlikte bu konuda üçlü zirve yapacağız.

    Türkiye ile ilişkilerimiz çok yapıcı ve verimli. Bu yapıcı ilişkilerin yansımalarını ekonomik işbirliğinde görüyoruz. Akkuyu NGS ve Türk Akımı gibi projelerde ilerleme kaydediyoruz. Ortak projelerimizi ve ikili ilişkilerimizi etkileyecek provokatif ve negatif unsurlar bulunmuyor.

    Türk Akımı boru hattı projesinin deniz altındaki kısmında iki hat inşa ediliyor ve kısa süre sonra projenin kara kısmı için hazırlıklar başlayacak. Bu proje, sadece Türkiye´nin değil aynı zamanda bölge ülkelerinin istemesi halinde Güneydoğu Avrupa´nın da gaz ihtiyacını karşılayabilir ve bölgenin enerji güvenliğini pekiştirebilir.

    ´VİZE REJİMİNİN KALDIRILMASINI KONUŞTUK´

    Rusya´dan Türkiye´ye turist akını son derece dinamik şekilde artıyor. Geçen yıl 4.7 milyon kişi Türkiye´de tatil yaptı ve bu yıl rakamın 6 milyon civarında olabileceğini konuştuk. Bu bağlamda, vize rejiminin kaldırılmasını istişare ettik. Vizesiz seyahatlerin hangi belgelerle yapılabileceği üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Erdoğan´la birlikte ilgili birimlerin yöneticilerinin bu konudaki önerilerini dinledik.

    ´AVRUPA İLE KUZEY AKIM 2 İÇİN MÜZAKERE YAPTIĞIMIZ SÜREDE TÜRK AKIMI´NI TAMAMLAMAK ÜZEREYİZ´

    Kuzey Akım 2 boru hattının inşası için uzun yıllardır Avrupalı partnerlerimizle görüşmeler yapıyoruz. Bu projenin kısa süre içinde tamamlanmasını umuyorum. Türk Akımı´nı bu çerçevede örnek proje olarak gösterebiliriz. Zira biz Avrupa´yla Kuzey Akım 2 için müzakerelerde bulunduğumuz süre zarfında Türkiye ile aynı ölçekteki bir projeyi tamamlamak üzereyiz.

  • 20:22

    Erdoğan: Türk-Rus ilişkileri zorlu sınavları atlattı

    Erdoğan´ın açıklamalarından satır başları:

    Saygıdeğer basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.

    Sayın Putin ve heyetini ülkemizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Değerli dostumu seçim zaferinden dolayı tebrik etmek istiyorum.

    Baş başa görüşmemizi yaparken diğer taraftan üst düzey istişari konseyin üyesi arkadaşlarımız da kendi aralarında görüşmelerini gerçekleştirdi.

    Siyasi diyalogumuz ekonomik alana da sirayet ediyor.

    Akkuyu´nun temelini birlikte attık. Projenin ilk aşamasını 2023 yılına kadar tamamlamak istiyoruz. Her ne kadar 4 aşamalı ise de, temenni ederim ki çok daha hızlı gidip bunu öne çekmenin gayreti içerisinde oluruz.

    Bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunduk. Astana sürecinde çatışmasızlık sürecini hayata geçirmiştik. Sivil can kayıplarının önüne büyük oranda geçtik. Yarın İranlı mevkidaşımızın da katılımıyla yapacağımız üçlü zirve toplantısında bu sürecin seyri hakkında görüş alışverişini farklı şekilde ele alma imkanımız olacak.

    Zeytin Dalı Harekatı´nı da istişare ettik. Operasyonun sonuçları hakkında gerekli bilgileri aktarma fırsatı buldum. Komşumuz Suriye´nin toprak bütünlüğü açısından da harekatın önemini vurguladım. Bundan sonra da beraber çalışmayı sürdüreceğiz.

    Türk-Rus işbirliğinden tüm bölge istifade etti. Kimi çevrelerin bu işbirliğini zehirleme gayretlerine de şahit olduk. Hamdolsun ilişkilerimiz bu zorlu sınavları atlattı.

  • 20:20

    Putin ile Erdoğan´ın ortak basın toplantısı liderlerin kürsüye çağrılmasıyla başladı

  • 20:17

    Bakanlıklar arası anlaşmalar imzalanıyor

     

    Rusya Doğrudan Yatırım Fonu ile Türkiye Varlık Fonu arasında ortak yatırım anlaşması imzalandı. Türkiye adına anlaşmayı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut imzaladı.

    TARAFLAR 4 BELGEYE İMZA ATTI

    7. ÜDİK toplantısının sonunda Türkiye ve Rusya arasında 1 anlaşma ile 3 mutabakat zaptı imzalandı.

    İmzalanan belgeler şöyle:

    Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu ile Türkiye Varlık Fonu arasında ortak yatırım anlaşması, Rusya Haberleşme ve Kitlesel İletişim Bakanlığı ile Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Konseyi arasında iletişim ve bilgi teknolojileri alanında mutabakat zaptı, Rusya Spor Bakanlığı ile Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında fizik kültür ve spor alanında işbirliği mutabakat zaptı, Rusya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında sosyal politikalar, kadınların, ailenin ve çocukların korunması alanında işbirliği mutabakat zaptı.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor