Erdoğan... En Yüksek Hedef

Erdoğan... En Yüksek Hedef

Türkiye’yi on yıldan uzun bir süredir yöneten ve bu hafta 4.000 destekçisinin alkışlarının kulakları çınlattığı bir ortamda partisinin cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul eden Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin sadece en dominant f

Daniel Dombey

Türkiye Başbakanı’nın Cumhurbaşkanı Olma Arayışının Ülkenin Yönetim Sistemine, Yavaşlayan Ekonomisine ve Orta Doğu’ya Etkileri Olacaktır.

Türkiye’yi on yıldan uzun bir süredir yöneten ve bu hafta 4.000 destekçisinin alkışlarının kulakları çınlattığı bir ortamda partisinin cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul eden Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin sadece en dominant figürü değil; güç ve nüfuz açısından bakıldığında da yakın zamanda ülkede başbakanlık yapmış kişileri çok geride bırakıyor.

Ağustos ayında yapılacak Türkiye’nin ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başbakanlıktan cumhurbaşkanlığına yükselmeyi hedefleyen 60 yaşındaki Erdoğan, ülkenin süregelen siyasi sistemini silkeliyor ve üzerine kendi geleceğini kuruyor.

Aday kabul konuşmasına bir duayla başlayan ve Kuran’ın ilk suresini okuyarak bitiren Erdoğan, “Halk tarafından seçilen, yetkilerini halka karşı değil, halk için kullanacak bir cumhurbaşkanı başa geçecek.” dedi.

Bu seçimlerin, laik ordu ile elitlerin egemenliğini sürdüren “vesayet” döneminin sonunu getireceğini söyleyen Erdoğan, ordu tarafından yazılan askerî Anayasa’yı değiştireceğini ve cumhurbaşkanının yetkilerini de artıracağını yineledi.

Erdoğan ile konuşan herkes, cumhurbaşkanının seçileceği konusunda ne kadar kendine güvendiğini görüyor; anket sonuçları da seçimleri kazanacağını gösteriyor. Sonuçta Başbakan, bugüne kadar peş peşe sekiz seçim kazandı.

AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik, “Erdoğan diğer başbakanlardan farklı bir başbakandı ve cumhurbaşkanı olarak da öncekilerden farklı olacaktır. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmesi, yarı başkanlık sistemine geçildiği anlamına geliyor. Erdoğan’ın karizmatik ve baskın kişiliği nedeniyle daha fazla göz önünde olacağı aşikâr.” dedi.

Erdoğan, boyun eğmez bir karaktere sahip ve önüne hedefler koydu: Türkiye’yi dünyanın en büyük ekonomilerinden biri hâline getirmek, dindar bir nesil yetiştirmek, bölgede ve dünyada lider olmak…

Başbakan Erdoğan’ın “faiz lobisine” karşı başlattığı kampanyanın ardından Merkez Bankası, faiz oranlarını enflasyonun çok altında rakamlara indirmeye başladı.

Bütün bunlara karşı cumhurbaşkanlığı yarışı sadece siyasi partiler arasında bir yarış değil, Türkiye’nin nasıl bir cumhurbaşkanı istediğine dair bir karar. İki ana muhalefet partisi adına aday olan 70 yaşındaki eski bir akademisyen ve diplomat Ekmeleddin İhsanoğlu statükoyu temsil ediyor. Erdoğan ise kendisini her fırsatta 'yeni Türkiye' olarak lanse ediyor.

Daha mayıs ayına kadar seçmenlerin üçte ikisi, cumhurbaşkanlığının sembolik bir makam olmasını tercih ediyordu ancak son yapılan anketler Erdoğan’ın seçimlerin ilk turunda zafere ulaşabileceğini gösteriyor.

Erdoğan’a zafer kazandırabilecek kürtlerin yaşadığı Güneydoğu Bölgesi’nde Erdoğan, Ankara ve İstanbul’dan farklı algılanıyor.

Diyarbakır’da bir restoran işletmecisi olan Süleyman, son otuz yılda 400 bin kişinin hayatını kaybettiği çatışmaları kastederek, “Geçmişte buralarda durum çok kötüydü. Akşam 17.00’den sonra sokakta kimseyi göremezdiniz. Sebepsiz yere dayak yiyebilir, sebepsiz yere işkence görebilirdiniz. Şimdi her şey değişti bu yüzden Erdoğan bizim için iyi.” açıklamasında bulundu.

Eğer Erdoğan, ağustos ayında ciddi bir zafer kazanırsa bu onun yönetim tarzı için bu zamana kadarki en büyük halk onayı olmuş olacak ve bu, 1923’te Cumhuriyeti kuran Atatürk’ten bu yana Türk tarihindeki en önemli figür olmasını tescil edecek bir başarının göstergesi olacak. Böyle bir zafer, hükûmet üzerindeki tam kontrolün sağlanması açısından belirsizlik oluştursa da Başbakan daha önce birtakım engellemeler karşısında sindirilemeyeceğini defalarca gösterdi. Böyle bir durumda Türkiye tarihi Recep Tayyip Erdoğan’ın hikâyesi ile çok daha fazla iç içe geçmiş olacak. (İngiltere`de yayınlanan Financial Times, 02 Temmuz 2014)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor