Erdoğan`ı Hırpalamaya Son Verilsin

Erdoğan`ı Hırpalamaya Son Verilsin

Askerî müdahaleler tarihi en başta şunu öğretmiştir: Müdahaleler kolayca başlatılır ama güçlükle sona erdirilir. Bu yüzden Türkiye Cumhurbaşkanı pek çok şeyle itham edilse de Batı`nın gayet bilinçli olarak uzak durduğu bir Suriye m


Michael Bröning

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürt Politikası Nedeniyle Eleştirilerle Karşı Karşıya. Ama Erdoğan`a Kızmak Kendini Beğenmişliktir ve Bunun İnanılır Bir Yanı Yoktur.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu pazartesi günü, Kuzey Irak`tan gelecek peşmerge savaşçılarına Türk topraklarından Kobani`ye geçiş izni vermeye hazır olduklarını söyledi ancak şimdiye dek detaylar henüz açıklığa kavuşmadı. Suriyeli Kürt birlikler için bir koridor açılmasını ise Türkiye hâlen reddediyor.

Dünyayı öyle kolayca iyi ve kötü diye ikiye ayırabilmek çok güzel olmalı. Türkiye`ye isnat edilen hareketsizliğin eleştirilmesi yalnızca kendini beğenmişlik değil, ayrıca kendini de kısmen temize çıkarmaktır. Muhakkak ki Türkiye, İD politikasındaki kararsızlıktan dolayı suçlanabilir.Türkiye gerçi İD`yi hiçbir zaman silah vererek desteklemedi ama uzunca bir süre cihatçıların ülke sınırından geçmelerine seyirci kaldı.

Ancak eleştirmenlerin gözden kaçırdıkları bir husus da cihatçıların önemli bir kısmının öncelikle Avrupa`dan yola çıktıkları ülkelerin sınırlarını -muhtemelen resmî mercilerin sessiz kalarak göz yumdukları üzere- geçmek zorunda olmaları.

İşte bu noktada -şimdi öfkeyle ayağa kalkan Batılı devletlerden farklı olarak- Türkiye görmezden gelmekle suçlanamaz. Erdoğan, 2011 güzünden itibaren Esad rejimini kınıyor. Batılı dışişleri bakanları çaresizlik içinde beklerken; uçuşa yasak bölge, insani yardım koridoru ve güvenli bölge talep eden Türkiye olmuştu. Bilindiği üzere bunlar sonuçsuz kaldı, çünkü Batı`da kimse bu konulara girmek istemiyordu.

Suriye Muhalefeti Varlığını Türkiye Sayesinde Sürdürüyor.

Elbette ki öteden beri Erdoğan`ın pozisyonu, fedakârlıktan başka her şeydir. Suriye şehirlerinde protesto sloganları henüz dinmeden Ankara, Suriye muhalefetinin yükselişini desteklemeye başladı. Bu, Türkiye`nin jeostratejik konseptine uygun bir görüntü çiziyor. Buradan çıkan sonuç ise bugün organize görünen Suriye muhalefetinin ancak Türkiye`nin Esad karşıtı güçlerin bir araya gelmesine yönelik çabaları sayesinde varlığını sürdürdüğüdür. Suriye Ulusal Koalisyonunun nihayetinde İstanbul`da toplanması tesadüf değil. Onlar Ankara`nın merhametine muhtaç kuklalar değil, karşılarında Batılı devletlerin de kendilerini yükümlü hissettiği muhalif güçlerdir.

İnsani yardım söz konusu olduğunda da Türkiye ortadan kaybolmadı. Tam aksine, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre Türkiye`ye sığınan iç savaş mağdurlarının sayısı 1 milyon sınırını çoktan aşmış bulunuyor. Batılı devletlerin, mültecilerin kabul edilmesi konusundaki pazarlıkçı yanını bilenler, bu noktada da ciddi olarak Türkiye`nin başarısızlığından söz edemezler.

Peki, Ankara gerçekten de kolayca yapabileceği bir yardımı Kobani`den veya başka yerlerden inatla esirgemedi mi? İşte burada Batılı hükûmetlerin dikkatli olması gerek. Onlar muhakkak ki Türkiye`nin çok rahatlıkla Orta Doğu`da bir tür Kuzey İttifakına dönüşebileceğini düşünüyor. Kuzey İttifakı 2001`de Afganistan`da, İD`yi durdurmak için de elzem olduğu anlaşılan kara birliklerini harekete geçirmişti. Gel gelelim Batılı devletlerin kendi orduları için bile bir BM iznini gündem dışı tuttukları bir dönemde, ahlâki bir çığlığa ancak şartlı olarak inanılabilir.

Ankara ise bir askerî operasyonu kesin olarak reddetmiyor. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 'Türkiye`nin önüne net bir strateji konduğu takdirde her şeye hazır olduğunu' bir kez daha açık açık ortaya koydu. Somutlaştırmak gerekirse bu Kuzey Suriye`de uçuşa yasak bir bölgenin oluşturulması ve Esad olmaksızın bölgenin sükûnete kavuşturulması anlamına geliyor. Belli ki Ankara ve Washington`u birbirinden ayıran tartışmanın ana konusu budur.

Bu noktada, fiilen Suriye diktatörüyle kendi barışını yapanların Türk taleplerini eleştirmesi söz konusu. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı çıkarlarını ve stratejik hedeflerini net olarak formüle etmekle suçlanmamalıdır.

Askerî müdahaleler tarihi en başta şunu öğretmiştir: Müdahaleler kolayca başlatılır ama güçlükle sona erdirilir. Bu yüzden Türkiye Cumhurbaşkanı çok şeyle itham edilse de Batı`nın gayet bilinçli olarak uzak durduğu bir Suriye macerasına tepetaklak yuvarlanmaktan kaçınmakla suçlanamaz. (Almanya, Der Spiegel-22 Ekim 2014)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor