Fransa skandal kararından geri adım attı!

Fransa skandal kararından geri adım attı!

Azerbaycan, Fransa´ya skandal Dağlık Karabağ kararından sonra nota verdi. Fransa cephesindense geri adım geldi. Azerbaycan, Fransa Senatosu´nun dün Dağlık Karabağ´ın sözde Ermeni yönetimini tanıyan kararıyla ilgili Fransız büyükelçiyi

 

Azerbaycan, Fransa´ya skandal Dağlık Karabağ kararından sonra nota verdi. Fransa cephesindense geri adım geldi. Azerbaycan, Fransa Senatosu´nun dün Dağlık Karabağ´ın sözde Ermeni yönetimini tanıyan kararıyla ilgili Fransız büyükelçiyi Dışişleri Bakanlığı´na çağırdı. Fransız Dışişleri Bakanlığı, Senato´nun kararının aksine, ülkenin sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´nin bağımsızlığını tanımadığını açıkladı. İşte bölgeden son gelişmeler...

Azerbaycan´ın 44 günde Ermenistan´ı yenmesiyle sonuçlanan Dağlık Karabağ savaşının ardında siyaset sahnesinde inanılmaz anlar yaşanmaya devam ediyor.

Çatışmaların başından beri Ermenistan´ı açık şekilde destekleyen Fransa ise tarihi hezimetin ardından skandal bir karara imza attı. Fransız Senatosu, sözde ´Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni´ tanıdı!

Fransa Senatosu´nun aldığı skandal Karabağ karar sonrası Azerbaycan´ın nota verdiği Fransa, geri adım attı. Fransız Dışişleri Bakanlığı, Senato tarafından alınan kararın aksine, ülkenin Dağlık Karabağ´ın bağımsızlığını tanımadığını açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll, yaptığı yazılı açıklamada, Senato´da önceki gün kabul edilen kararda, hükümete Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni tanıma çağrısı yapıldığını hatırlattı.

Fransa´nın 'sözde ´Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni tanımadığını' belirten Agnes von der Mühll, Fransa´nın AGİT Minsk Grubu Eş Başkanı olarak sorumluluğunun, Dağlık Karabağ sorununun müzakere yoluyla çözülmesi için çalışma olduğunu kaydetti.

Mühll, bugün önceliğin Dağlık Karabağ´da yerlerinden edilenlerin evlerine geri dönebilmesi olması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Baptiste Lemoyne´nin bugüne kadar hiçbir ülkenin Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni tanımadığını belirttiğini ifade eden Agnes von der Mühll, ülkesinin Güney Kafkasya´daki durumu istikrara kavuşturmak için çalışmalarını sürdüreceğini dile getirdi.

Mühll, ülkesinin AGİT Minsk Grubu çerçevesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalanmasından sonraki müzakere sürecine, 'yabancı savaşçılar'ın bölgeden ayrılmasına ve kültürel ile tarihi mirasın korunmasına katkıda bulunacağını belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mühll, Fransa´nın Dağlık Karabağ bölgesine insani yardımda bulunduğunu da aktardı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasında, Dağlık Karabağ´ın statüsünü belirten bir unsur bulunmuyor. Ayrıca Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Dağlık Karabağ Azerbaycan toprağı olarak kabul ediliyor. Fransa, AGİT Minsk Grubu Eş Başkanı ülkelerden biri olarak Dağlık Karabağ sorununda tarafsızlığını yitirmekle ve Ermenistan´a destek vermekle eleştiriliyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Fransa´nın Bakü Büyükelçisi Zacharie Gross, Bakanlığa çağrıldı ve kendisine Azerbaycan´ın protesto notası verildi. Bakanlık yetkilileri, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı, Helsinki Nihai Senedi, BM Güvenlik Konseyinin 1993 tarihli ilgili kararlarına ve uluslararası hukuk norm ve ilkelerine aykırı olan Fransa Senatosunun kararına karşı verilen notayla ilgili Büyükelçi Gross´u bilgilendirdi.

 

/resimler/2020-11/27/1224497443126.jpg

 

Ermenistan Meclisi´nde Azerbaycan karşısında kaybedilen savaşın tartışması yaşandı. Milletvekili Amazasp Danielyan konuşma yaptığı sırada Mikael Melkumyan sert tepki verince tartışma büyüdü.

Ermenistan Meclisi´nde Azerbaycan karşısında kaybedilen savaş hakkında iki milletvekili arasında tartışma yaşandı. Milletvekili Amazasp Danielyan konuşma yaptığı sırada Mikael Melkumyan sert tepki verdi. Tartışma büyüyünce milletvekilleri güvenlikler tarafından sakinleştirildi.

Ermenistan´da hala istifa etmeyen ve Azerbaycan karşısında alınan tarihi hezimetin hesabını veremeyen Başkaban Paşinyan konusundaki öfke de giderek büyümeye devam ediyor.

 

/resimler/2020-11/27/1225149318583.jpg

 

10 Kasım´da yapılan anlaşmayı bir türlü sindiremeyen, medya organlarının da yanlış yönlendirmesiyle savaşı kazanmakta olduklarını zanneden öfkeli Ermeniler, Başbakan Nikol Paşinyan´ın istifasını istiyor. Protestoların sürdüğü başkent Erivan´da, bir grup Ermeni, Nikol Paşinyan´a ait konvoyun önünü kesti.

Ermeni kaynaklarına göre, Paşinyan´ı istifaya davet eden protestocular arasında, Dağlık Karabağ´da hayatını kaybeden ve cenazelerine ulaşılamayan askerlerin aileleri de vardı.

Azerbaycan Ağdam ve Kelbecer´in ardından 1 Aralık tarihinde de Laçin´i Ermenistan´dan teslim alacak ve böylece işgal sona ermiş olacak. 44 gün süren Dağlık Karabağ savaşında ağır kayıplar veren Ermenistan ordusunun kaç askerinin öldüğü gizemini korurken, son gelen rakamlar şok etkisi yarattı.

Halen çok sayıda askerin kayıp olduğu biliniyor, Ermenistan 8 bin askerin ölümünü konuşmaya başladı. CNN, Al Jazeera ve The Guardian gibi prestijli medya kuruluşlarına muhabirlik yapan Neil Hauer, rakamın 10 bin bile olabileceğinin konuşulduğunu aktarıyor.

 

/resimler/2020-11/27/1225292912687.jpg

 

Silahların susmasıyla Rus barış güçleri, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Azerbaycan ve Ermenistan orduları Dağlık Karabağ´daki ölü ve kayıpları arıyor. Misyonun ilk haftasında 2 binden fazla cesede ulaşıldı.

Öte yandan Ermenistan askerleri savaşı kaybetmelerine rağmen provokasyonlarına devam ediyor. Kelbecer´den çekilen Ermenistan askerleri sınır hattında büyük bir provokasyona girişti, kontrol noktalarına sözde Dağlık Karabağ bayrakları astı.

Savaş sırasında Dağlık Karabağ´dan kaçanlar ise Rusya´nın kontrolünde geri dönüyor. Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konashenkov, ateşkes anlaşmasından bugüne kadar 15 bin Ermeninin Hankendi´ye taşındığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca Hankendi´de hayatın yeniden normale döndüğünü bildiriyor. Resmi açıklamaya göre, şehirdeki toplu taşıma yeniden başladı, elektrik ve su temini sağlandı.

Paşinyan dün ise bölgeye yerleşen Rus barış güçlerinin beş yıldan fazla Dağlık Karabağ´da kalabileceğini söylemişti: 'Karabağ sorunu uzun süredir devam eden bir çatışma olduğu için Rus barış güçlerinin kalışının 5 yılla sınırlı kalacağını düşünmüyorum.'

Fransa, geçen hafta Dağlık Karabağ´a uluslararası barış gücü konuşlandırılmasını gündeme getirmişti. Halihazırda 23 ayrı noktada 1960 Rus barış gücü askeri bölgede.

Rusya lideri Vladimir Putin, hafta içinde yaptığı açıklamada, Ermenistan´ın yenilgi anlaşmasını reddetmesi halinde bunun ‘intihar´ olacağını söylemişti. Dağlık Karabağ´ı Ermenistan dahil kimsenin tanımadığını hatırlatan Putin, 'Karabağ´ın nihai statüsü belirlenmedi. Bugün var olan statükonun devam etmesi konusunda anlaştık. Bundan sonra ne olacağına gelecekteki liderler, gelecekte bu süreçte yer alacaklar karar verecek' demişti.

 

/resimler/2020-11/27/1225453695396.jpg

 

 



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor