Fransa´dan skandal karar... Ermenistan´ın bile tanımadığı Dağlık Karabağ´ı tanıdı

Fransa´dan skandal karar... Ermenistan´ın bile tanımadığı Dağlık Karabağ´ı tanıdı

Ermenistan Azerbaycan karşısında aldığı tarihi yenilgiden sonra yıllardır işgal ettiği toprakları teker teker terk etmeye başladı. Gelen son dakika haberine göre, Azerbaycan ordusu Ağdam´dan sonra 27 yıldır işgal altında tutulan Kelbec

 

Ermenistan Azerbaycan karşısında aldığı tarihi yenilgiden sonra yıllardır işgal ettiği toprakları teker teker terk etmeye başladı. Gelen son dakika haberine göre, Azerbaycan ordusu Ağdam´dan sonra 27 yıldır işgal altında tutulan Kelbecer´e girdi. Ermeniler terk ettikleri topraklarda bulunan her şeyi yakıp yıkarken işgal altında tuttuğu topraklara yüzlerce mayın yerleştirdiği ortaya çıktı... Fransa ise Dağlık Karabağ için skandal bir karara imza attı. Fransa Senatosu, yapılan oylama ile Fransız hükümetinden ´Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´nin´ tanınmasını öngören teklifi 305 oyla kabul etti. Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı´ndan da karara ilişkin tepki geldi.

Azerbaycan´ın 44 günde Ermenistan´ı yenmesiyle sonuçlanan Dağlık Karabağ savaşının ardında siyaset sahnesinde inanılmaz anlar yaşanmaya devam ediyor.

Çatışmaların başından beri Ermenistan´ı açık şekilde destekleyen Fransa ise tarihi hezimetin ardından skandal bir karara imza attı. Fransız Senatosu, sözde ´Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni´ tanıdı!

Senatoda sembolik değere sahip karar, 1 'hayır' oyuna karşı 305 'evet' oyuyla kabul edildi. 30 Senatör ise 'çekimser' oy kullandı.

Kararda, Fransa´nın Ermenilere insani yardımda bulunması ve Dağlık Karabağ´da işlenen 'savaş suçlarına' ilişkin uluslararası soruşturma açılmasını talep etmesi gerektiği belirtildi. Ermenilere ait dini ve kültürel mirasın koruması gerektiği ifade edilen kararda, Dağlık Karabağ´da yerlerinden edilenlerin evlerine geri dönebilmesine yardım edilmesi gerektiği kaydedildi.

Kararda, Fransız hükümetine sözde 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni' tanıma çağrısında da bulunuldu. Sözde 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni' tanıyan karar kabul edildi ancak Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasında, Dağlık Karabağ´ın statüsünü belirten unsur bulunmuyor.

Ayrıca Birleşmiş Milletler´e (BM) göre, Dağlık Karabağ, Azerbaycan toprağı olarak kabul ediliyor. Fransa, AGİT Minsk Grubu Eş Başkanı ülkelerden biri olarak Dağlık Karabağ sorununda tarafsızlığını yitirmekle ve Ermenistan´a destek vermekle eleştiriliyor.

Azerbaycan´dan Fransız Senatosunun sözde ´Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni´ tanıyan kararına tepki geldi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Fransız Senatosunun sözde 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni' tanıyan kararının 'taraflı' ve 'provokasyon' olduğunu açıkladı.

Senatoda onaylanan kararın yasal gücü olmadığı kaydedilen açıklamada, 'Arabuluculuk rolünü üstlenen bir ülke tarafından böyle bir kararın kabul edilmesi, bu ülkenin tarafsızlığı konusunda ciddi şüphe uyandırıyor. Bu karar, Azerbaycan toplumunda adil bir arabulucu olan Fransa´nın itibarını da baltalıyor.' değerlendirmesi yapıldı. Fransa´daki Ermenilerin Dağlık Karabağ meselesini seçim öncesi kullandığı vurgulanan açıklamada, Fransa hükümetinin Azerbaycan´ın toprak bütünlüğünü desteklediği anımsatıldı.

Açıklamada, 'Fransız Senatosu, önyargılı kararlar kabul etmesi yerine bölgede barış, istikrar ve gelişime hizmet edecek faaliyetlerle meşgul olarak hem Fransa´nın çıkarına hem de bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına yardımcı olur.' ifadeleri kullanıldı.

Hafta sonu Ermenistan için yardım toplayan bir derneğe destek ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 'Uluslararası hukuka göre Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan toprağıdır. Egemen devletin talebi olmadıkça da müdahale etme hakkınız yoktur' demişti.

Azerbaycan´ın Dağlık Karabağ´ı Ermenistan işgalinden kurtarması ile birlikte Fransa´daki Ermeni lobisi harekete geçti. Sağcı ve muhafazakarların çoğunlukta olduğu Fransa Senatosu, Ermeni lobisinin de etkisiyle bugün tavsiye niteliğindeki karar taslağını oyladı. Fransız Senatosu 1´e karşı 305 'evet' oyu ile 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´nin' tanınmasını öngören teklifi kabul etti. Senatörlerden 30´u ise çekimser kaldı.

Senato, 'Fransa hükümetini Dağlık Karabağ Cumhuriyeti´ni tanımaya' ve 'anlaşmazlığın müzakere edilmiş ve kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulması amacıyla mümkün olan her şeyi yapmaya davet ediyor, böylece 1994 yılında tanımlanan sınırların yeniden tesis edilmesini istiyoruz' diyerek bu müzakerelerin Minsk Grubu tarafından yapılması gerektiğini ifade etti.

 

/resimler/2020-11/26/1130411158723.jpg

 

Azerbaycan ordusu 44 gün süren çatışmaların ardından hem cephede hem de diplomasi masasında Ermenistan karşısında kazandığı zaferin ardından işgal altındaki topraklarına geri dönüyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Azerbaycan ile Ermenistan arasında Rusya´nın ara buluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşması gereği, Azerbaycan ordusunun Kelbecer´e girdiği duyuruldu.

Azerbaycan ordusu Ermenistan´ın teslim ettiği Kelbecer´e yerleşiyor. Rusya´nın ara buluculuğuyla Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan anlaşma gereği, Ermenistan´ın boşalttığı Kelbecer´e Azerbaycan ordusunun asker sevki devam ediyor. Azerbaycan ordusuna ait askeri araç konvoyunun sevkiyatı sabahın erken saatlerine kadar devam ettiği gözlemlendi.

Milli Savunma Bakanlığı da Kelbercer için açıklama yaptı. MSB´nin açıklamasında 'Kahraman Azerbaycan Ordusu, Karabağ´da elde ettiği büyük zafer sonrası yapılan anlaşma kapsamında Ağdam´dan sonra Kelbecer´e girdi. Kelbecer 27 yıl sonra gerçek sahipleriyle buluşuyor. Şanlı Ayyıldızımız şimdi de Ezan sesleriyle birlikte Kelbecer´de dalgalanacak.' ifadeleri kullanıldı.

Azerbaycan ordusu Kelbecer´e girdiğinde ise Ermenistan´ın ardında bıraktığı korkunç gerçekle karşılaştı.

 

/resimler/2020-11/26/1130560377733.jpg

 

Ermenistan´ın işgal ettiği Azeri topraklarından çıkmadan önce yüzlerce mayın döşediği ortaya çıktı.

Açıklamada, ordunun geçeceği dağlık güzergahın mayınlardan temizlendiği kaydedildi.

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül´de başlattığı operasyonda 5 kent merkezi 4 kasaba ve 286 köyün kurtarılması üzerine Ermenistan yenilgiyi kabul etmiş, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya imza atmıştı.

Ermenistan 15 Kasım´da vermesi gereken Kelbecer´i zamanında boşaltamadığı için Azerbaycan´dan 10 günlük ek süre alarak, işgal ettiği bölgeyi 25 Kasım´da vermeyi taahhüt etmişti.

Ateşkes gereği 20 Kasım´da Ağdam´dan çekilen Ermenistan, Laçın´ı da 1 Aralık´a kadar Azerbaycan´a geri verecek. Azerbaycan´ın batısında, Ermenistan sınırında, Dağlık Karabağ´ın kuzey batısındaki Kelbecer, 1993´te Ermenistan tarafından işgal edilmişti.

 

/resimler/2020-11/26/1131116628044.jpg

 

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Rusya´nın ara bulucuğunda yapılan anlaşma gereği, 27 yıldır işgal altında tuttukları Kelbecer´i terk eden Ermeniler evleri ve ormanlık alanları yakıyor.

Rus medyasında ve sosyal medyada yayılan görüntülerde, Kelbecer´in farklı bölgelerinde yaşayan Ermenilerin çıkmadan önce evleri ateşe verdiği ve tahrip ettiği görülüyor.

Kelbecerlilerin 27 yıl önce neredeyse hiçbir eşyasını götüremeden terk ettiği evlerden sağlam kalanlar, bir süredir orada yaşayan Ermenilerce kapı, pencere ve banyo aksesuarlarına kadar sökülüyor, daha sonra ise ateşe veriliyor. Ermeniler sadece evleri değil, etraftaki ağaçları da yakıyor.

 

/resimler/2020-11/26/1131264128336.jpg

 

AFP ve AP gibi haber ajansları tarafından servis edilen fotoğraflarda ise Ermeni askerlerin neşeli halleri şaşkınlık yarattı.

Kelbecer´i terk etmeye hazırlanan Ermeni askerler bölgede görev yapmaya başlayan Rus barış gücü askerleriyle hatıra fotoğrafları çektirdi, poz verirken ise sanki hiçbir şey olmamış gibi etrafa gülücükler saçtı.

Azerbaycan´ın batısında, Ermenistan sınırında, Dağlık Karabağ´ın kuzey batısındaki Kelbecer 1993´te işgal edilmişti.

Kelbecer ilindeki kent merkezi ve 128 köyde yaşayan yaklaşık 60 bin Azerbaycanlı evlerini terk etmek zorunda kalarak ülkenin farklı bölgelerine yerleşmişti.

Ermenistan, işgalden önce Ermeni nüfusun bulunmadığı Kelbecer´e farklı bölgelerden Ermenileri getirerek yasa dışı şekilde iskan ettirmişti.

Ermenistan işgalinden kurtarılan Ağdam´da Azerbaycan ordusu, eşyalarını alabilmek için onlardan yardım isteyen Ermeni sivillere eşyalarını almalarında ve köyü terk etmelerinde yardım etti.

 



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor