Gabriel: Müslim´in iadesi talebinde hukuk devletine uyulacak

Gabriel: Müslim´in iadesi talebinde hukuk devletine uyulacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya´yı ziyaret ederek mevkidaşı Sigmar Gabriel ile görüştü. Çavuşoğlu ortak basın toplantısında BM Güvenlik Konseyi kararının terörle mücadeleyi kapsamadığını söyledi. Gabriel, Salih M

 

Çavuşoğlu, son iki ayda Almanya´ya gerçekleştirdiği üçüncü ziyarette Berlin´de mevkidaşı Sigmar Gabriel ile biraraya geldi. 

Çavuşoğlu-Gabriel görüşmesinde, Çekya´da gözaltına alınıp serbest bırakılmasının ardından Almanya´nın başkenti Berlin´de Zeytin Dalı Harakatı´na karşı bir protestoya katılan PYD´nin eski eşbaşkanı Salih Müslim de gündeme geldi. Ankara Berlin´den Salih Müslim´in tutuklanması ve iade edilmesi talebinde bulunmuştu.

Ortak basın toplantısında bu konudaki soruyu yanıtlayan Gabriel, Türk Dışişleri Bakanlığı´ndan kendilerine iletilen iade talebinin Adalet Bakanlığı tarafından hukuk devleti ilkeleri uyarınca değerlendirileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Suriye için aldığı ateşkes kararına da değinen Çavuşoğlu, ´özellikle Doğu Guta´da ihlallerin olduğunu, rejimin ihlalinin kesinlikle durdurulması gerektiğini´ ifade etti.

BMGK kararının terörle mücadeleyi kapsamadığını dile getiren Çavuşoğlu, ´´Türkiye, Afrin´de YPG/PKK terör örgütüyle mücadele ediyor. Almanya da PKK´yı terör örgütü olarak kabul ediyor´´ diye konuştu. 

Suriye´nin toprak ve sınır bütünlüğünün önemi konusunda Almanya ile görüşlerinin ortak olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı ile Yemen, Libya ve Irak´ın yeniden inşası gibi konuları da birlikte değerlendireceklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, bir soru üzerine, bazı terör saldırıları ve siyasi nedenlerden dolayı Almanya´dan Türkiye´ye gelen turist sayısının geçen yıl ve 2016´da az olduğunu, ancak bu sene rezervasyonlarına bakıldığında geçen yıla göre yüzde 80´lik artış görüldüğünü ifade etti. 

Türkiye´nin terör saldırılarına karşı aldığı tedbirler neticesinde herhangi bir Avrupa kentinden daha az güvenli olmadığını savunan Çavuşoğlu, Alman vatandaşlarının, turist olarak Türkiye´yi tercih etmediği son iki yılda, gerek konfor gerek aldıkları hizmet ve doğal güzellikler açısından Türkiye´yi çok özlediklerini dile getirdi. 

Çavuşoğlu, Türkiye´ye seyahat uyarısının Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından gözden geçirilmesini talep ederek ´´Almanya´nın Türkiye´ye yönelik son seyahat uyarısı Türkiye´nin gerçeklerini ve ikili ilişkilerin seviyesini yansıtmıyor, bu uyarının gözden geçirilmesini rica ediyoruz´´ dedi.

Gabriel ise Türkiye´ye yönelik seyahat uyarısının güvenlik durumu ve OHAL dikkate alınarak yapıldığını belirtti.

Çavuşoğlu ile Gabriel görüşmenin bir kısmında Alman hükümetinin konukevi Villa Borsig etrafında yürüyüşe çıktı. Bu sırada kendilerini görüntüleyen fotomuhabirlerinden biri ayağı kayarak düştü. İki bakan hemen gazeteciye ellerini uzattı. Çavuşoğlu tutup gazeteciyi kaldırdı. 
 
Alman mevkidaşına ´Sigmar´ ya da ´dostum´ diye hitap eden Çavuşoğlu, son aylarda kendisiyle Gabriel arasında başlayan diyalog ve yakın işbirliğinin ilişkilere yansıdığını gördüklerini ve bundan mutluluk duyduklarını söyledi. 

Almanya´da hükümet kurulma kararı çıkmasından memnuniyet dile getiren Çavuşoğlu, bu kararın sadece, Avrupa´daki önemli rolü herkes tarafından kabul edilen Almanya için değil tüm Avrupa için önemli bir haber olduğunu belirtti.

BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ 

Görüşmeyle ilgili ´´Yakaladığımız ivmeyi daha nasıl hızlandırabileceğimizi, oluşturduğumuz pozitif ortam ve ilişkilerimizi nasıl güçlendirebileceğimizi, yeni hükümetin kurulmasıyla beraber yeni sayfaları beraber nasıl açabileceğimizi konuşacağız. İki ülke arasındaki ikili mekanizmaların işletilmesi konusunda takvimi de gözden geçireceğiz´´ mesajı veren Çavuşoğlu, ´´Almanya ile Türkiye´nin bölgesel konularda iş birliği çok önemli´´ diyerek şöyle devam etti:

´BALKANLAR´DA RAKİP DEĞİLİZ´

´´Balkanların istikrarı, ekonomik kalkınması hepimiz için önemli. Burada biz birbirimizi rakip görmüyoruz, tersine burada birlikte çok katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Bizim bölgemizde Avrupa´yı sonuçlarıyla doğrudan etkileyen sorunların çözümü konusunda da Almanya ile yakın işbirliği içinde olduk. Bundan sonraki süreçte de birlikte çalışmamıza devam etmekte fayda var.´



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor