Gazze çıkmazı

Gazze çıkmazı

İsrail, Gazze bombardımanını karadan operasyonla genişletmeye hazırlanırken halka da “boşaltın” uyarısı yaptı.

İsrail, Gazze bombardımanını karadan operasyonla genişletmeye hazırlanırken halka da “boşaltın” uyarısı yaptı. Peki bir tarafı deniz, bir tarafı İsrail olan, Mısır’a çıkan tek kapıyı Kahire’nin kısıtlı olarak açtığı Gazze Şeridi’ndeki 2.3 milyon Filistinli nereye kaçacak...

İSRAİL ordusu, ülke içinde Hamas militanlarıyla girdiği çatışmaların sonlandığını duyurmasının ardından dikkatini Gazze’ye çevirdi. Gazze Şeridi’ne hava bombardımanı, Hamas’ın sürpriz saldırıyı gerçekleştirdiği cumartesi gününden bu yana devam ediyor. İsrail ordusunun 800’den fazla noktayı vurduğu bölgede şimdiye dek 140’ı çocuk 687 kişinin hayatını kaybettiği, bombardımanda 3 bine yakın kişinin de yaralandığı açıklandı.

TANKLAR İLERLİYOR

“Ülkesinin savaşta olduğunu” belirten İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazzelilere “Bulunduğunuz yerden ayrılın” çağrısı yaparak büyük bir operasyon düzenleneceğinin sinyalini verdi. Sınıra doğru yola çıkan onlarca tankın görüntüleri yayınlanırken İsrail ordusu 300 bin yedek askeri göreve çağırdığını açıkladı. İsrail’in kısa süre içerisinde Gazze Şeridi’ne karadan bir operasyon başlatması bekleniyor. Nitekim pazar günü Amerikan basınına konuşan ABD’li yetkililer, kara harekâtının 24 ila 48 saat içinde başlayacağını tahmin ettiklerini söyledi.

KARANLIK VE SUSUZ

Peki yaklaşan operasyonun gölgesinde, bölgeyi terk etmeleri istenen Gazzeliler nereye gidecek? Son olarak İsrail Savunma Bakanı Yoav Golant’ın “tam kuşatma” emri vermesiyle, yaklaşık 2.3 milyon Gazzeli, su, elektrik ve yakıttan mahrum kalan bölgede hava bombardımanlarından kaçmaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’de cumartesiden bu yana 123 bin kişinin yerinden olduğunu açıkladı.

İsrail savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırısında Gazze’nin batısındaki Ahmet Yasin Camisi de yıkıldı. Ahmet Yasin Camisi ile İsrail’in hava saldırısında yıkılan cami sayısı 4’e yükseldi.

İKİ KURTULUŞ YOLU

Gazze’de 2001’den bu yana işleyen bir havalimanı bulunmuyor, 2007’den beri uygulanan deniz ablukası sebebiyle Akdeniz kıyısından bölgeyi terk etmek de mümkün değil. Bu durumda Filistinlilerin canlarını kurtarmak için iki seçeneği bulunuyor: BM okullarına sığınmak veya komşu ülke Mısır’a geçmek. BM şimdiye dek Gazze Şeridi’ndeki toplam 278 okula, 73 bin kişinin sığındığını açıkladı. Mısır’a çıkan Refah Sınır Kapısı’nı kullanmanın mümkün olup olmayacağı ise henüz net değil. Kahire hükümeti daha önce Ramazan gibi özel dönemlerde Gazze’den sınırı “geçici ve kısmi” olarak açmıştı. Normalde, buradan ayrılmak isteyen Filistinliler, Mısır hükümetinden “geçiş izni” almak zorunda. İsrail’in kara harekâtı başladığında Kahire’nin 2.3 milyon Gazzeli’yi mülteci olarak kabul edip etmeyeceği belirsiz.

Gazze’de işsizlik oranı yüzde 45’in üzerinde, tedarik edilen suyun yüzde 96’sı içmeye uygun değil ve bölgeye günde ortalama 13 saat elektrik verilebiliyor. İsrail geçmişte 2008, 2012, 2014 ve 2021’de olmak üzere Gazze Şeridi’ne 4 geniş çaplı saldırı düzenledi.

TANKLAR HAZIR

İsrail, ‘Demir Kılıçlar’ operasyonu için 300 bin yedek askeri göreve çağırırken, harekât için ülkenin güneyine tank ve zırhlı araçlar sevk ediliyor.

NETANYAHU: ORTADOĞU’YU DEĞİŞTİRECEĞİZ

- İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordunun kara harekâtına geri saydığı saatlerde ‘Ortadoğu’yu değiştireceklerini’ iddia etti. Kudüs’te konuşan Netanyahu, “Hamas’ın yaşayacakları zor ve korkunç olacak... Ortadoğu’yu değiştireceğiz” dedi.

41 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA

- Hamas, 2006’da seçimleri kazanmasının ardından Gazze’nin yönetimini ele geçirdi. O tarihten beri Gazze’de seçim yapılmadı. Hamas’ı “terör örgütü” sayan İsrail yönetimi, Gazze Şeridi’ne 2007’den bu yana hava, kara ve denizden abluka uyguluyor.

- 5 şehrin bulunduğu yaklaşık 350 kilometrekare alanda 2.3 milyondan fazla Filistinli yaşıyor. Gazze Şeridi, dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden. Uzunluğu yalnızca 41 kilometre.

- Bölge, beton duvar ve çift telli çitlerden oluşan bir bariyerle İsrail’den ayrılıyor. Kuzey Gazze’deki sınır kapısı Erez, bölgenin İsrail’e açılan tek noktası. Filistinliler buradan yalnızca özel izin alarak Kudüs’e veya Batı Şeria’ya gitmek üzere ayrılabiliyor.

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor