Görüş Ayrlılığı Ankara-Tahran İlişkilerine Engel Değil

Görüş Ayrlılığı Ankara-Tahran İlişkilerine Engel Değil

“Belki bugüne kadar Suriye konusunda farklı görüşlerimiz oldu ancak başta Suriye sorunu olmak üzere bölge meselelerinin görüşüldüğü New York temaslarında, bu krizin barışçıl çözüm yolları incelendi. Bu konuda ne tür bir iş birli

IRNA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Tahran ile Ankara arasındaki görüş ayrılıklarının, ikili ilişkilere engel olmadığını vurgulayarak İran ve Türkiye’nin, bu görüş ayrılıklarının bir soruna dönüşmesini engellemeleri gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile birlikte BM Genel Kurul toplantısına katılan ve İranlı heyetle yapılan görüşmenin ardından Türkiye’ye dönen Gümrükçü, bugün IRNA muhabirlerinin Suriye sorunu ve İran-Türkiye ilişkileriyle ilgili sorularını yanıtladı.

Gümrükçü özellikle de New York’ta, iki ülke Cumhurbaşkanları ve Dışişleri Bakanlarının görüşmelerinin ardından İran ile Türkiye ilişkilerinin geleceğiyle ilgili olarak, “Türkiye ve İran, bölgenin iki köklü komşu ülkesidir ve iki ülke de iyi ilişkiler tesis etmek için siyasi kararlılığa sahiptir. Şartlar ne olursa olsun iki ülke, birbirleriyle görüşme ve müzakere yapma yollarını arar. Bazen iki ülke ilişkileri sorunlarla karşılaşabilir ancak her iki ülkenin de genel bakışı ve siyasi iradesi, ilişkilerin komşuluk iyi niyetine dayalı sürdürülmesi yönündedir. Bu konu, Mahmut Ahmedinejat’ın cumhurbaşkanlığı döneminde de böyleydi ancak Hasan Ruhani’nin cumhurbaşkanı seçilmesi ve Orta Doğu ile komşu ülkelere olumlu mesajlar vermesi, Türkiye açısından ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi adına yeni bir fırsat sayılıyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ruhani’nin yemin törenine katıldı ve İran’ın seçilen Cumhurbaşkanı, yoğun programına rağmen Davutoğlu ile yararlı bir görüşme gerçekleştirdi. Aslında bu görüşmede taraflar; siyasi, kültürel, sosyal ve ekonomiyle ilgili alanlarda, bölgesel sorunlar ve bu sorunların çözümüyle ilgili ikili ilişkilerin geliştirilmesi konularında anlaşamaya vardı ve New York temasları da bu anlaşmaların devamı niteliğindeydi.”

Türkiye ve İran ilişkilerinin, ikili ilişkiler ve bölgesel meseleler üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Gümrükçü, “Başta ekonomi olmak üzere ikili ilişkileri geliştirme konusunu değerlendireceğiz. Bu konuda İran Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’nın mesajları olumluydu Türkiye’de de bu konuda hâkim olan görüş olumludur.” dedi.

Gümrükçü, aynı zamanda, bölgesel sorunların özellikle de son aylardaki gelişmelerin İran-Türkiye ilişkilerini etkilediğine işaret etti.

Gümrükçü, “New York’ta, iki ülke yetkililerinin görüşmesinde, bu meselelerin ve özellikle bu sorunların İran, Türkiye ve bütün bölgenin zararına olacağı konusu gündeme geldi ve ayrıca iki ülkenin, bölgede istikrar ve huzurun sağlanması konusundaki arzusu da vurgulandı. Taraflar, New York müzakerelerinde, bölgede huzur ve istikrarın sağlanması için ortaklaşa çalışma konusunda da anlaşmaya vardı.” dedi.

New York görüşmelerini anlatan Gümrükçü, “Belki bugüne kadar Suriye konusunda farklı görüşlerimiz oldu ancak başta Suriye sorunu olmak üzere bölge meselelerinin görüşüldüğü New York temaslarında, bu krizin barışçıl çözüm yolları incelendi. Bu konuda ne tür bir iş birliği yapılacağı ve çözüm yollarının ne olacağı konusunda anlaşmaya varıldı.” dedi.

İki ülkenin, söz konusu alanlarda bir ön hazırlık yapıp yapmadığıyla ilgili soruyu yanıtlayan Gümrükçü, “Henüz bir ön hazırlık yapmadık ancak İran ve Türkiye Dışişleri Bakanlarının gelecekte yapacakları görüşmelerde, gerekli zeminin hazırlanması için iyi bir potansiyele sahip olduklarına inanıyoruz. Çünkü farklı görüşlere sahip olmalarına rağmen iki ülke de Suriye krizinin çözümünün şart olduğunu vurguluyor. Suriye`deki durumun böyle devam etmemesi gerektiğine ve sorunun devamı hâlinde Türkiye, İran ve tüm bölgenin zarar göreceğine inanıyorlar. İran ve Türkiye, Suriye krizinin çözümü için ciddi, aktif ve etkili bir rol oynayabilecek ülkelerin başında geliyor. Bunun için bu sorunun çözüm yollarını aramak ve iş birliği yapmak gayet normaldir. Bugüne kadar Türkiye ve İran, Suriye konusundaki görüş ayrılıklarını birbirine aktardı ancak bu görüş ayrılıklarının aralarında bir soruna dönüşmesine izin vermediler. Suriye sorunu, İran ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerde bir engel oluşturmadı.” dedi.

Suriye’de barış ve istikrarın sağlanması için gösterilen çabalarla ilgili olarak Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü şunları söyledi: “Ne yazık ki İran ve Türkiye, şu ana kadar bu sorunun çözümü konusunda ortak bir faaliyette bulunmayı başaramadı ancak İran Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’nın mesajları ve Suriye’deki mevcut durum; bizi, iki ülkenin ortak bir çalışma yürütmeleri konusunda umutlandırıyor. Biz, bu sorunun çözümü için yapılması gereken iş birliği yollarını inceledik ve yakın gelecekte, Suriye krizinin çözümüyle ilgili iki ülkenin iş birliğine şahit olmayı umuyoruz.”

Mülakatın bir diğer bölümünde İran’ın son diplomatik atağı konusunda Gümrükçü, “Türkiye, Sayın Ruhani’nin BM’deki konuşmasını olumlu değerlendiriyor çünkü Türkiye’nin isteği, İran’ın nükleer sorununun barışçıl ve diplomatik yollarla çözülmesidir. Türkiye`nin, İran’ın nükleer sorununun baş gösterdiği andan beri bu sorunun diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği yönünde mesajları oldu. İran, Türkiye ve Brezilya arasında 2010 yılının Mayıs ayında imzalanan Tahran Anlaşması, güven verici ortamın sağlanması için atılan en olumlu adımdı. Söz konusu anlaşma, İran’ın nükleer sorununun çözümü ve şeffaflaştırılması adına atılan önemli bir adımdı. Ne yazık ki o dönem yaratılan fırsat, iyi değerlendirilmedi ve bugün, bu anlaşmanın canlanması yönünde adımların atıldığını görüyoruz. Türkiye, İran Cumhurbaşkanı’nın bu konudaki mesajlarını dünyadaki tüm ülkeler gibi olumlu bir şekilde değerlendirdi ve gelecek günlerde de Ankara, bu konuda elinden geleni yapmaya hazır olacak. Türkiye, gelecekte de İran veya P5+1 tarafından bir talep geldiği takdirde, bunu memnuniyetle değerlendirecek.” dedi.

Türkiye’yi, İran ile ABD`nin yakınlığından rahatsızlık duyan ülkelerden biri olarak gösteren analizlere işaret eden ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün açıklamalarına karşılık Gümrükçü, “Şu anda bazı basın organlarında sanki Türkiye, İran ile ABD`nin yakınlığından rahatsız olmuş gibi gösteriliyor. Bu tür iddialar ve sorunlar asılsız ve gülünçtür. Türkiye, İran’ın ABD ile veya tüm uluslararası toplumla iyi ilişkilerinden ve İran’ın uluslararası arenada hak ettiği yerde olmasından memnun, çünkü İran ve uluslararası toplumun yakınlığı, bölgede istikrar ve huzurun sağlanmasına yardımcı olur. Bölgedeki huzur, Türkiye’nin yararınadır. İran ve ABD’nin olası yakınlığı Türkiye’yi umutlandırıyor. Bu konuda da nükleer sorunda olduğu gibi Türkiye elinden geleni yapacak. Aslında geçmişte de Türkiye, farklı alanlarda ABD ile İran arasında yakınlık sağlanması için aktif çaba gösterdi ve Türkiye şu anki durumu arzuluyordu. Şu anki atmosferin ikili ilişkiler ve bölgesel sorunlarda olumlu etkileri olmasını umuyoruz.” dedi.

Türk medyasının İran’a yönelik olumsuz propagandalarıyla ilgili bir soruya karşılık Gümrükçü, Türkiye’de, medyanın özgür olduğunu vurgulayarak, “Basınımız istediğini yazıyor, hatta Türk hükûmeti ve yetkilileri hakkında doğru yanlış haberler yayımlanabiliyor. Biz, basının görüşü ve ifadelerini etkilemiyoruz. Son aylarda Türk yetkililerin sözlerine dikkat ettiyseniz, bu sözlerden İran ile ilişkilerin geliştirilmesi kararlılığını görürsünüz.” dedi.

Gümrükçü son olarak şunları söyledi: “İran medyasında da Türkiye aleyhinde sürekli olarak haberler yayımlanıyor ancak önemli olan, iki ülke yetkililerinin doğru mesajlar göndermeleri ve doğru adımlar atmalarıdır. Bu adımların atılmasıyla kamuoyu ve medya da etkilenecek ve bu yolda hareket edecek.” (İran Resmî Haber Ajansı İRNA - 9 Ekim 2013)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Yükleniyor