Gözler Trump - Putin Zirvesinde

Gözler Trump - Putin Zirvesinde

Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşundan Steve Sestanovich Trump için, “Görüşmeyi beklenmedik bir noktaya götürebilecek bir konuyu gündeme getirmek isteyebilir. Buna hazırlıklı olmalıyız çünkü açıkçası bu onun tarzı??

 

Başkan Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Hamburg´daki G-20 zirvesi çerçevesinde ilk kez yüz yüze görüşecek. Kremlin´den yapılan açıklamada liderlerin gündeminde terör, Suriye ve Ukrayna olacak.

Beyaz Saray bunun sıradan bir ikili görüşme olduğunu ve hangi konuları gündeme getireceğine Trump´ın karar vereceğini bildirdi. Uzmanlar Trump´ın herhangi bir konuyu görüşebileceğini söylüyor.

Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşundan Steve Sestanovich Trump için, “Görüşmeyi beklenmedik bir noktaya götürebilecek bir konuyu gündeme getirmek isteyebilir. Buna hazırlıklı olmalıyız çünkü açıkçası bu onun tarzı” diye konuşuyor

Ancak Trump´ın seçim kampanyasına yönelik Rusya ile gizli anlaşma iddiaları, bu görüşmeye ve yönetimin ikili zirvenin ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunacağı umutlarına gölge düşürüyor.

Hudson Enstitüsü´nden Hannah Thoburn da görüşmeyle ilgili olarak “Trump ve Putin arasında gerçekleşen her şey bu bağlamda görülecek. Trump çok dost yanlısı mıydı? Yoksa eve döndüğünde karşılaşacağı eleştirileri göğüslemek için Rusya´ya karşı gerçekten sert görünmeyi mi denedi? Bu ve benzeri birçok sorunun cevabını kısa bir süre içinde göreceğiz” dedi.

Ödün Olmayacak Gibi

Barack Obama yönetiminin kapattığı Amerika´daki Rus diplomatik tesisler masadaki konulardan olabilir. Kremlin eğer bu tesisler iade edilmezse karşılığında misilleme yapmakla tehdit ediyor. Obama söz konusu kararı Rusya´nın Amerikan seçimlerine karıştığını gösteren kanıtlara yanıt olarak vermişti.

Thoburn, Trump´ın önemli bir ödün verecek gibi görünmediğini söylüyor. Thoburn “Fazlaca bir şeyler vermek Başkan Donald Trump açısından özellikle çok zor olacaktır. ‘Tamam bazı ambargoları kaldırıyoruz´ demek özellikle ülke içerisindeki siyasi durumu açısından bir hayli zor olacaktır” diyor.

Trump´ın bir iddiayı gündeme getirmesi konusunda beklenti oldukça düşük. O da,kendisinin seçilmesi için Rus bilgisayar korsanlarının çalışma yürüttüğü yolundaki Amerikan istihbaratı suçlamaları.

Carnegie Moskova Merkezi´nden Andrei Kolesnikov, “Amerika Trump´tan Rusya´nın seçimlere karıştığı iddiası ile ilgili son derece sert bir dil kullanmasını bekliyor. Ancak sanırım Trump bu konuyu gündeme taşımak konusunda biraz çekinecektir. Putin de doğal olarak bu konuya değinmeyecektir. Dolayısıyla konu gündemde olmayabilir” yorumunu yapıyor.

Moskova sokaklarındaysa halk, bu görüşmenin zorlu geçen yılların ardından ilişkileri düzeltmesini umuyor.

Adının Konstantin olduğunu söyleyen bir Moskovalı “Birileri eğer işbirliği yapmazsak, ilerlemeyeceğimizi anlamalı” diyor.

Amerika-Rusya ilişkileri, Kremlin´in 2014 yılında Kırım´ı ilhakı ve Ukrayna´nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılara destek vermesi nedeniyle dibe vurmuş durumda.

Kremlin yönetimi, seçim kampanyası boyunca Putin´e övgülerde bulunan ve Suriye krizinin çözümü yolunda Rusya ile çalışmak istediğini söyleyen Trump´ın seçilmesiyle, mevcut durumda bir U dönüşü olmasını umuyor.

Zehirli Rusya

Ancak Rusya´nın sanal saldırıları iddiası ve Trump´ın seçim kampanyası sırasında Rusya ile gizli anlaşma iddiaları Amerika-Rusya ilişkileri konusunun yoğun bir değerlendirmeye maruz kalacağı anlamına geliyor.

Rus Bağımsız Dozhd Televizyonu yorumcusu Konstantin von Eggert konuyla ilgili olarak “Rusya zehirli bir kavram haline geldi. Washington´da FBI´ın takip listesine takılmayı başarmadan Rus yemeği yediğinizi ima dahi edemezsiniz. Bir noktaya kadar çelişkili bir durum söz konusu. Öyle ki Rus ve Amerikalı liderler doğrudan konuşamaz, çünkü görüşmeye dair her adım Amerika´daki demokratik muhalefet, medya ve devletin bürokratik yapısı tarafından en ince ayrıntısına kadar mercek altına alınıyor. Bununla yüzleşelim” yorumunu yapıyor.

Bazı uzmanlar da ikili ilişkilere dair adımların sadece sözde kalacağını söylüyorlar.

Kolesnikov, “Hali hazırda ne somut bir gündem, ne somut hedefler, ne de bunları uygulayacak bir irade görüyoruz. Trump, Amerika içerisindeki kendi sorunları başa çıkamazken Putin bazı adımları Trump´tan bekler görünüyor. Trump, Putin´e karşı davranışlarını nasıl şekillendireceğini bilemiyor. Hedef yok, irade yok, ilerleme yok” diyor.

Thoburn, Trump´ın Ukrayna´ya destek ve Suriye konularında sert bir tavır alması gerektiğine dikkat çekiyor çünkü “Kremlin bu konularda bir zayıflık görürse bunu kullanır” diyor. Thoburn “Başkana tavsiyem Suriye konusunda neler istediğini, nelerin kırmızı çizgileri olduğunu ve hangi davranışlara Amerika´nın hoşgörü göstermeyeceğini net bir biçimde ortaya koyması olur” diyor ve kimyasal saldırının ardından Amerika´nın Suriye´de hava üssünü bombalayarak güçlü bir mesaj verdiğine dikkat çekiyor.

Kolesnikov´sa sonuç ne olursa olsun, bu ikili görüşmenin Kremlin için bir kazanç olduğunu söylüyor.

Eğer görüşme kötü giderse Rusya Amerika´yı suçlayacak, ama iyi giderse Putin puan kazanacak.

Başkan Trump´ın tweetlerinin dışında gözlemciler görsel olarak iki lider arasındaki görüşmenin ipuçlarını okuyacaklar. Özellikle de ilgi Trump´ın diğer liderlerin de farklı tepkiler verdiği el sıkışmasında olacak. Sestanovich hem Amerika, hem Rusya başkanlarının fiziksel olarak güçlü bir imaj ortaya koyduklarını söylüyor. Ancak Putin 170 cm´lik boyu ile 188 cm´lik Trump´tan kısa. Sestanovich “Buradan herkese tavsiyem, Putin´in Trump´tan daha küçük olmaktan nasıl rahatsız olacağını izleyin. Putin kendisinden kısa Amerikalı liderler ile kendisini daha rahat hissediyor uzun olanlardan ise rahatsız oluyor” diyor.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor