Gümüşhane Dört Elle Turizme Sarıldı

Gümüşhane Dört Elle Turizme Sarıldı

Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, 150 kilometrekarelik alanda 50´den fazla kilise, 40 dolayında şapel, 2 manastır ve onlarca tarihi taş binanın ayakta olduğu İmera Vadisi´nde incelemelerde bulundu.

 

Haber Can Gazetesi

Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, 150 kilometrekarelik alanda 50´den fazla kilise, 40 dolayında şapel, 2 manastır ve onlarca tarihi taş binanın ayakta olduğu İmera Vadisi´nde incelemelerde bulundu.

Beraberinde Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Engin Doğru, Gümüşhane Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Gürbüz Demir, Olucak köyü muhtarı Reşit Ayaz, Yağlıdere köyü muhtarı İdris Kazancı ve gazetecilerle birlikte merkeze bağlı Olucak köyüne giden Vali Yavuz, 666 yıl önce yapılan ve bölgenin en önemli inanç turizm merkezlerinden birisi olan İmera Manastırı ve hemen bitişiğinde restorasyon hazırlıkları yapılan Foster Konağı´nda incelemelerde bulundu.

“Burası doğu karadeniz´in en önemli inanç turizm akslarından birisi”

Sümela, Santa, Krom, Cehennem ve Karaca Vadisiyle bölgenin Doğu Karadeniz Bölgesinin en önemli inanç turizm akslarından birisi olduğunu kaydeden Vali Yavuz, turizmde devlet olarak altyapı çalışmalarında önemli bir noktaya geldiklerini, bundan sonra yerel dinamikler ve bölge halkının harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

“Burada tarihi ve kültürel bir hazine yatıyor”

Bunun için tanıtıma büyük önem verdiklerini ve yeni turizm sezonu öncesinde hazırlıklarını tamamladıklarını dile getiren Vali Yavuz, 1 ve 3.derece arkeolojik sit alanı olan Olucak köyü ve vadisinde bir tarihi ve kültürel hazine yattığını belirtti. Bölgede yaşayan insanların hayatını kolaylaştırmak ve tarihe olan borçlarını ödemek için bir program yapmanın gayreti içerisinde olduklarını kaydeden Vali Yavuz, bunun için tanıtımın önemine vurgu yaparak, “Kültür ve turizm anlamında bir dizi çalışmayı tamamladık. Bundan sonrası yerel dinamiklerin işi. Biz devlet olarak yolun standartlarını yükseltmek ve altyapı çalışmaları noktasında çalışmalarımızı yaptık ve devam ediyoruz” dedi.

“Kolaylık tesisleri ve yöresel ürün pazarları kurulmalı”

Bölgeye gelen ve transit olarak geçen çok sayıda yerli ve yabancı turistin olduğunu belirten Vali Yavuz, en büyük sıkıntılardan birisinin buraya gelenlere kolaylık tesisi denilen oturup nefes alabileceği, çay içebileceği, karnını doyurabileceği ve insani bazı ihtiyaçları gidebilecekleri imkanlardan yoksun olduklarını, bunları çözmek istediklerini söyledi. İmera Manastırı´nın yanındaki Foster Konağı´nın restorasyon çalışmalarıyla ilgili belirli oranda yol alındığını kaydeden Vali Yavuz, bölgenin kısa vadede ziyaret edilebilir bir mekan haline gelmesi için ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiklerini ifade etti. Olucak köyünde tarihi bir çarşı bulunduğunu hatırlatan Vali Yavuz, köy merkezinde belirli mekanlar ile Yağlıdere güzergahında geleneksel yöresel ürünler pazarı oluşturulmasını istediklerini, hem yeme içme anlamında hem de diğer ürünler için bir mekan oluşturulması halinde bölgedeki hareketliliğin de artacağına vurgu yaptı. Bölgeye gelenlerin İkisu köyünden sağa ayrılarak Trabzon´a döndüğünü ve bu dönüşü engellemek için çaba gösterdiklerini ifade eden Vali Yavuz, kent merkezinde 3 kilometre mesafedeki Gümüşhane´nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesini mutlaka görmelerini istediklerini söyledi.

“Restorasyonları beklemeyelim, biz şu ana bakalım”

İmera Manastırı´nın restorasyon projesiyle ilgili çalışmaların hangi aşamada olduğuyla ilgili bir soruyu da cevaplandıran Vali Yavuz, “Restorasyonu takip edelim ama beklemeyelim. Bu haliyle bile insanlar burayı ziyarete geliyorsa biz şu ana bakalım. İleriye dönük olarak hem İmera Manastırı hem Foster Konağı ve birçok yerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

“Turizme teşvik çalışmaları yapılıyor”

“Eğitime yüzde 100 destek” kampanyasına benzer bir kampanyanın turizm sektörü için de düşünüldüğünü ifade eden Vali Yavuz, “Bütün tarihi ve kültürel değerleri restore eden varlıklı kişilere teşvik uygulaması ve vergi indirimi gündemde. Bu konuda çalışmalar devam ediyor” dedi.

“Gümüşhane turizme hazır”

Gümüşhane kamuoyunda turizm olgusunun konuşulmaktan öte gündeme oturduğunu görmekten dolayı ayrıca mutlu olduklarını kaydeden Vali Yavuz, Gümüşhane´nin artık hazır olduğunu belirterek, ciddi bir potansiyele sahip Gümüşhane´de yerel dinamiklerle birlikte turizmi planlı bir şekilde önceliklendireceklerini sözlerine ekledi.

Tarihi binaların turizme kazandırılması için destek istedi

Köyde bulunan diğer tarihi yapıları da ziyaret ederek, incelemelerde bulunan Vali Yavuz, köy sakinleriyle de bir araya gelerek bir süre sohbet etti. Vatandaşlara Safranbolu örneğini anlatan Vali Yavuz, bölgede çok sayıda bulunan ve halen ayakta olan tarihi binaların turizm sektöründe barınma ve yeme içme ihtiyacını karşılama noktasında sektöre kazandırılması gerektiğini vurguladı ve destek istedi. Köyde karşılaştığı çocuklara çeşitli oyuncaklar hediye eden Vali Yavuz, daha sonra beraberindekilerle birlikte Yağlıdere köyüne geçerek köy muhtarı İdris Kazancı ve vatandaşlar köy kahvehanesinde çay eşliğinde bir süre sohbet etti. (İHA)

(Erzincan,Haber Can Gazetesi-02.03.2016)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Yükleniyor