Güney Kore Devlet Başkanı Moon: Kim ile zirveye açığım

Güney Kore Devlet Başkanı Moon: Kim ile zirveye açığım

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey ve Güney Kore arasında 2 yıl sonra ilk kez yapılan resmi görüşmeleri ´iyi bir başlangıç´ diye niteledi. 'Bundan sonra atmamız gereken adım Pyongyang´ı nükleer silahlarını yok etmesi için

 

Güney Kore Devlet Başkanı Moon düzenlediği ´Yeni Yıl´ basın toplantısında, Panmunjom´daki Askerden Arındırılmış Bölge´de (DMZ) dün Kuzey Kore ile Güney Kore´nin 2 yıl sonra ilk kez resmi görüşme yapmasını değerlendirdi. 

Dün iki ülke yetkililerinin yaptığı ortak açıklamada, tarafların sorunları diyalog yoluyla çözme ve iki ülke arasındaki ´kırmızı hattın´ olası kazaları önlemek için yeniden açılmasında mutabık kaldındığı ilan edilmiş, ayrıca Pyongyang´ın Güney Kore´de gelecek ay yapılacak Pyeongchang Kış Olimpiyatları´na sporcularını ve yetkililerini göndermeyi kabul ettiği de duyurulmuştu.

Uluslararası toplum nükleer gerginliğin yükseldiği Kore Yarımadası´nda tanisyonu düşüren adımları hoşnutlukla karşılarken Moon, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile birlikte bir zirve yapabileceğini de belirtti.

´BUNDAN SONRA ATMAMIZ GEREKEN ADIM KUZEY KORE´Yİ NÜKLEER SİLAHLARIN YOK EDİLMESİ İÇİN YAPILACAK GÖRÜŞMELERE KATILMAYA GETİRMEK´

Basın toplantısındaki açıklamasında 'Bu sadece başlangıç' diyen Moon, 'Dünkü ilk adımdı ve bence iyi bir başlangıç yaptık' dedi.

Güney Koreli lider 'Bundan sonra atmamız gereken adım Kuzey Kore´yi nükleer silahlarını yok etmesi için yapılacak görüşmelere katılmaya getirmek. Bu bizim asla vazgeçmeyeceğimiz temel duruşumuz'  ifadelerini kullandı.

´BİR ZİRVE İÇİN BELİRLİ SONUÇLAR GARANTİ EDİLMELİ´

Moon ´doğru şartların´ oluşması halinde Kuzey Kore lideri Kim ile birlikte ´herhangi bir zamanda´ bir zirveye katılabileceğini de belirtti. 

Moon 'Ancak bu, (görüşme) sadece görüşmek için olmamalı. Bir zirve yapmak için doğru şartlar yaratılmalı ve belirli sonuçlar garanti edilmeli' diye konuştu.

´ABD İLE FİKİR AYRILIĞIMIZ YOK´

Güney Kore Devlet Başkanı uzun süredir yasaklı silah programı ABD´nin yanı sıra uluslararası toplumu kaygılandıran Kuzey Kore´yi görüşme masasına getirmek için ilişki kurulmasını savunuyordu ancak ABD görüşmelerin yapılması için Pyongyang´ın önce nükleer silah denemelerini durdurmasını istiyordu. 

Kuzey Kore konusunda 'ABD ile fikir ayrılığımız yok' diyen Moon güvenlik konusunda ortak bir anlayışa sahip olduklarını, birlikte çalıştıklarını ve hem ABD´nin hem de Güney Kore´nin Kuzey´in nükleer silah ve balistik füzeleriyle tehdit edildiğini ifade etti.

´ŞÜKÜRLER OLSUN Kİ KUZEY KORE, TANSİYON DAHA DA YÜKSELMEDEN DİYALOĞA GEÇTİ´

Pyongyang´a uygulanan yaptırımların amacının Kuzey´i görüşme masasına getirme amacı taşıdığını işaret eden Moon 'Daha güçlü yaptırımlar ve baskılar tansiyonu daha da yükseltebilir ve kaza eseri silahlı çatışmalara neden olabilir' dedi.

Moon 'Şükürler olsun ki Kuzey Kore tansiyon daha da yükselmeden diyaloğa geçti' ifadelerine yer verdi.

´TRUMP BÜYÜK BİR ÖVGÜYÜ HAK EDİYOR´

Seul´un şu aşamada Kuzey´e uygulanan mevcut yaptırımları tek taraflı olarak kaldırma planı olmadığını belirten Moon, ABD Başkanı Donald Trump´a da  Kuzey ve Güney arasındaki görüşmelerdeki rolünden dolayı teşekkür etti. 

Moon 'Bence (ABD Başkanı Donald) Trump, Kuzey-Güney Kore arası görüşmelerin gerçekleşmesine neden olduğu için büyük bir övgüyü hak ediyor. Minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Bu (görüşmeler), ABD öncülüğündeki yaptırım ve baskının bir sonucu olabilir' ifadelerini kullandı.

​Daha önce Kuzey Kore lideri Kim ile birbirlerinin ülkelerini yok etmeyi içeren hakaretamiz sözlerle atışan ABD Başkanı Trump hafta sonu Twitter´daki mesajında 'Eğer ben dahil olmasaydım şu anda Olimpiyatlar´ı konuşmayacaklardı, konuşma olmayacaktı' demişti.

Trump daha sonra iki Kore arasındaki ´yüzde 100´ desteklediğini ifade ederek kendisinin de Kim ile görüşebileceğini belirtmişti.

´EĞER KUZEY KORE KONUYU ÇÖZMEDE SAMİMİYET GÖSTERMEZSE ULUSLARARASI TOPLUM GÜÇLÜ YAPTIRIMLARI SÜRDÜRÜR´

ABD görüşmeleri hoşnutlukla karşılasa da Olimpiyatlar´a katılımın Pyongyang yönetimini izole etme çabalarına zarar vermemesi gerektiğini vurgulamıştı. 

Bu noktanın da altını çizen Moon 'Görüşmelerin tek yanıt olduğunu söyleyemeyiz. Eğer Kuzey Kore yeniden provokasyonlara girişirse veya konuu çözme konusunda samimiyet göstermezse uluslararası toplum güçlü baskı ve yaptırımları sürdürür' dedi.

​Moon ayrıca Kuzey Kore ile ´yakın zamanlı bir birleşme istemediğini ancak uzun dönemli barış için bir atmosfer yaratmak istediğini´ de söyledi.

JAPONYA HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: KUZEY KORE POLİTİKASINI DEĞİŞTİRENE KADAR AZAMİ BASKI POLİTİKAMIZDA DEĞİŞİKLİK YOK

Japonya hükümet sözcüsü Yoşihide Suga da yaptığı son açıklamada Pyongyang´ın Olimpiyatlar´a katılma isteğine ´yüksek değer´ verdiklerini söylese de 'Ancak Kuzey Kore politikasını değiştirene kadar, ABD ve Güney Kore ile yakın iş birliğiyle, Çin ile Rusya´nın da katılımıyla, bu ülkeye yönelik azami baskı uygulanması politikamızda bir değişiklik yok' dedi.

2. DÜNYA SAVAŞI SONRASI OLİMPİYAT TARİHİNDE BİR İLK

Kuzey Koreli atletler planlandığı gibi Güney Kore´deki Kış Olimpiyatları´na katılırsa bu 2. Dünya Savaşı sonrası Olimpiyat tarihinde bir ilk olacak.

Teknik olarak hala savaş halinde olan bir ülke bu tarihten beri ilk kez  ´düşmanı´ olan bir ülkeden sporcuları ağırlayacak.

1950-53 yılları arasında gerçekleşen Kore Savaşı sonunda barış anlaşması yerine ateşkes imzalandığı için Kuzey ve Güney Kore hala teknik olarak savaş halinde sayılıyor.



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor