Hedef 500 Milyar Dolarlık İhracat

Hedef 500 Milyar Dolarlık İhracat

Türkiye’nin ticaret merkezi olması, ihracatçılara hizmet sunulması ve ihracatın desteklenmesi, ihracatçılara güçlü finansman desteği sağlanması, taşımacılık hizmetlerinin geliştirilmesi ve reforme edilmesi, Türkiye`nin 2023 yılına k

IRNA

Türkiye İhracatçılar Birliği ve Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan ihracat stratejisi ve eylem planının hedefi, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracata ulaşmak.

Söz konusu strateji çerçevesinde Türkiye`nin yıllık ihracatı ortalama yüzde 12 artış gösterecek. Türkiye, 2023 yılında dünyanın ilk on ekonomisi arasına girmeyi ve uluslararası ticaretten yüzde 1,5 pay almayı hedefliyor.

Kısa vadeli hedeflere dayalı olacak bu strateji, uzun vadeli bir vizyona sahip. Bu doğrultuda Türk hükûmetinin çalışma programında bir dizi eylemler yer almaktadır.

İhracat kapasitesini genişletmek amacıyla uluslararası rekabetin artırılması, kalkınma projelerinin uygulanması, uluslararası fuarlara ve ticari diğer olaylara katılımın artırılması, ekonomi-ticari heyetlerin karşılıklı ziyaretleri, hedef pazarlara yönelik ticari faaliyetler, orta ve küçük ölçekli ihracat potansiyellerinin artırılması, Türk markalarının dünya markası olması, İstanbul’un moda merkezine dönüştürülmesi, Türkiye’nin ticaret merkezi olması, ihracatçılara hizmet sunulması ve ihracatın desteklenmesi, ihracatçılara güçlü finansman desteği sağlanması, taşımacılık hizmetlerinin geliştirilmesi ve reforme edilmesi, Türkiye`nin 2023 yılına kadarki ihracat stratejisi olacak.

Buna rağmen Türk ekonomisi hâlâ olumsuz ticari bilanço krizinden ve ödemelerdeki açıktan sıkıntılı ve bunu gidermek için ihracatı geliştirmek amacıyla dış yatırımları çekmek suretiyle ticari anlaşmalar imzalamak ve serbest ticaret anlaşmalarına dâhil olmak gibi iki yönteme yoğunlaşmalı.

İhracatı Geliştirmek Amacıyla Dış Yatırımları Çekmek

Türkiye serbest ekonomi politikasını kabul ederek 1980’li yıllarda ekonomisinde değişiklikler yaptı.

Bu konuda özel sektör kilit rol oynuyor. Hükûmetin, altyapıların geliştirilmesi ve kamu hizmeti sağlanması konusundaki rolü silikleşti.

Türkiye’nin yeni ekonomi politikalarının hedefi, işsizliği azaltmak, kamuya ait işletmeleri özelleştirmek, ödemeler açığını kapatmak ve yabancı yatırımları çekmek amacıyla ekonomiyi uluslararası ekonomiyle entegre etmektir.

Türkiye ayrıca kentsel ve kırsal yaşamla koordinasyonu sağlamak ve sanayiyi geliştirmek amacıyla yerli ve yabancı yatırımcılara yön vermek için mali teşvikler seçeneğini kullanacak.

Bu teşvik edici unsurların amacı, ihracatı teşvik etmek, teknolojiyi geliştirmek, rekabeti artırmak, iş fırsatı yaratmak, yatırımların devamını sağlamak ve gelişim projelerini desteklemektir.

Gümrük vergilerinden ve KDV’den muafiyet, vergileri azaltmak, işverenlerin sigortalı olması, personel ve işçilerin sigortalanması, kredilerin geri ödenmesine destek sağlanması, gelir vergisinin yasaklanması ve KDV’nin iade edilmesi, Türk hükûmetinin yatırımcılara sağladığı teşvik edici faktörlerdendir.

Türkiye’nin Yabancı Sermayeye Bakışı

Türkiye, yabancı ticarete ve yatırımcılara serbest bir bakış açısıyla bakıyor. Kurulacak fabrikalara ve sanayi, ticaret ve turizm alanlarında gerçekleştirilecek her türlü faaliyete ancak yasalara uygun olması ve vergilerin ödenmesi koşuluyla izin verilecektir.

Banka Sistemi ve Sanayi ve Ticarete Sağlanan Mali Destek

Türkiye’nin banka sistemi, şirketleri ve aktif sanayi ve ticaret alanında gerçekleştirilen girişimleri destekliyor. Türkiye bankaları kısa, orta ve uzun vadeli kredi sağlıyor ve müşterilerin banka hesaplarını koruyor, ayrıca bankalara veya diğer şirket ve sanayi kuruluşlarına ortak olmak için imkân da tanıyor.

Türkiye’deki Eximbankası bu ülkedeki diğer bankalara kıyasla çok etkili bir banka ve kredi vermek ve bu ülkenin ihracatı için teşvik edici faktörler sağlamakta merkezi rol oynuyor.

Uluslararası Taşımacılık Pazarlaması için Vadeli Krediler Projesi

Bu projenin amacı, uluslararası taşımacılık şirketleri arasında rekabeti artırmak ve sonuç olarak da Türkiye’nin yabancı gelirini artırmak için mali kaynaklar sağlamaktır.

Turizm Pazarlamasında Vadeli Krediler Projesi

Bu programın amacı, Türkiye’nin turizm acenteleri ve hava yolu şirketlerine pazar bulma faaliyetleri veya yurt dışı hizmetlerine yönelik mali kaynakların sunulması ve neticede turizm gelirlerinin artışı yoluyla Türkiye’nin ödemeler dengesine desteklemektir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından seçilen turizm acenteleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından çalışma izni alan özel hava yolu şirketleri ve yılda 500 bin dolardan fazla döviz getirisi olan kişiler bu krediyi alma şansına sahip.

Gezi turları organize eden turizm acenteleri ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından seçilen hava yolu şirketleri, en çok 18 ay geri ödeme şansına sahip.

Krediler ve Teminatlar

Bu programın amacı dayanıklı ve az dayanaklı tüketilen ihracat mallar için 2, yatırım mallarının ihracatı için 5-7 ve Türk şirketleri tarafından uygulanan programlar için 10 yıla kadar mali destek sağlanmasıdır.

Teminatlar

Eğer ihracat işlemleri veya uygulanan programlar, yurt dışında Türk firmaları tarafından gerçekleşir ve mali kaynak yabancı veya yerli bankalar tarafından temin edilirse Türk Eximbank, kredi veren bankaya teminat mektubu verme girişiminde bulunabilecek.

Sigorta Programları

Eximbank, Türk ihracatçılarına siyasi veya ticari tehlikeler ve riskler karşısında farklı sigorta paketleri sunuyor.

Kısa vadeli ihracat kredi sigortası 1989 yılında başladı. Bu kısa vadeli kredilerde ihracat alımları için bir yıllık bir sigortadır.

İhracatı Geliştirmek Amacıyla Serbest Ticaret Anlaşmalarına Girmek

Türkiye daima uluslararası piyasalarda ihracat engellerini kaldırmaya çalıştı. Bunlardan biri, gümrük engelleri ve diğer ülkelerin yasalarıdır. Bu da Türkiye’yi yabancı pazarlarla iş birliğinde ticari anlaşmalar imzalamaya teşvik etti.

Şu anda Dünya Ticaret Örgütüne üye olan Türkiye, aynı zamanda Avrupa Gümrük Birliğine de üyedir. Ayrıca dünyada 19 ülkeyle serbest ticaret anlaşmasına sahiptir. Ödemelerdeki açık ve buna bağlı krize bakıldığında Türkiye hâlâ uluslararası pazarda daha fazla nüfuz etme çabasındadır. Türkiye’nin büyük hedeflerinden biri, Atlantik Ötesi Serbest Ticaret Anlaşması’na (TAFTA) dâhil olmaktır.

Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planının Mekanizmaları

Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planının mekanizmaları şunlardır: Uluslararası şartlara paralel olarak ticaret rejiminin değiştirilmesi, rekabet piyasasının oluşturulması, ithalatın yönetilmesi için Dünya Ticaret Örgütü anlaşmalarında yer alan ayrıcalıklar ve rekabetler, rekabet konseyinin kurulması, yabancı yatırımcıların cezbedilmesi ve Türkiye çapında sanayi ve serbest ticaret bölgelerinin geliştirilmesi, ihracat gücünün artırılması, ticaret ve sanayi kuruluşlarının ve odalarının güçlendirilmesi, yeni ticari anlaşmalara girilmesi ihracatçılara, küçük ve orta ölçekli işletmecilere özel sektör ve bankacılık teşviklerinin verilmesi ve nihayetinde 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması. (İran Haber Ajasnı IRNA - 20 Nisan 2014)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor