Hegemonlar aslan payı peşinde

Hegemonlar aslan payı peşinde

Türkiye´nin, Suriye ve Libya´da yazmış olduğu tarih, takdire şayendir.Türkiye, Kaddafi´nin son döneminde çok büyük kazanımlar elde ettiği petrol çıkarım haklarına ilişkin imzaladığı anlaşmayla bulduğu petrolü, bugün o bölgeler

Deniz Üzüm

 

'İnsanlar nasıl hatıralarıyla yaşarsa, devletlerde tarihleri ile yaşar.' Libya serüveni de; 15.yy.´de Turgut Reis tarafından fethedilip, 19. yüzyıla kadar her türlü sömürgeci faaliyetin merkez üssü olarak devam etmiş ve Osmanlı döneminde Trablusgarp Eyaleti olarak adlandırılmıştır. İttihat ve Terraki Partisi´nden, Ender ve Talat Paşa ile Teşkilat-ı Mahsusa´dan Kuşçubaşı Eşref yardımıyla 1912´de İtalyanlara karşı, Trablusgarp Savaşı ile mücadele ederken, savaşta gözünden yaralanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk´e hitaben 'Libya, Atatürk´ün sol gözüdür' söylemi ile tarihe damga vurmuştur. Libya´nın italya´ya, II.Dünya Savaşında ise Fransızlara geçmesi ve sonrasında BM aracılığıyla bağımsızlığa kavuşarak, kraliyet yönetimine geçmesiyle devam etmiştir. Muammer Kaddafi´nin krala darbesi ile ülke yönetiminin başına geçmesi sonunda Kaddafi, Hafter´i albaylığa atayarak 1986´da Çad ile çatışan güçlerin başına getirdi; ancak bozguna uğradılar ve Hafter bozgun sorumlusu ilan edildi. Kaddafi sonrası, Hafter´in kendi ülkesini karıştırması ve darbe girişiminde bulunmasıyla birlikte Libya, emperyalist devletlerin arka bahçesinde, aslan payı edilme riskiyle karşı karşıya bırakılmıştır.

 

Yasemin devrimi olarak başlayıp, Arap baharı olarak devam eden Libya´daki elim olaylar; Hafter´in hırs anatomisi sebebiyle, iç karışıklık ve dış ülkeler müdahilliğini beraberinde getirerek, 'hortum felaketi misali' ülkeyi Suriyeleşmeye çekmiştir. Savaş sebebiyle Libya´yı uğrattığı maddi-manevi zararın yanında, silah ve petrolü el altından başka ülkelere satması, üzerinde uzunca yoğunlaşılması gereken bir konudur.

 

Tarihte, dün Suriye´de yaşananların bugün Libya´da tekerrürü ile 'geçmiş geleceğin aynasıdır' öngörüsünde bulunursak, sürecin hemen sonuçlanmayacağı hatta çok uzun soluklu devam edeceğini söyleyebiliriz.

 

Peki Hafter´in sonu, kaddafi´nin linç operasyonuyla gelen akıbeti gibi mi olacak? yoksa güvendiği dağlara kar mı yağacak? Belki de gizli güçlerin gaddarlığına maruz kalarak, kurbanlık koyun misali kurtlar sofrasında yem olacaktır! Ya sincap´ın nereye gömdüğünü unuttuğu 'fındıkları' kim bulup, kıracak?

 

Ülkelerin devlet Stratejileri:

Başrolü sömürü üzerine olan bu santranç oyununda, Doğu Akdeniz´in kapısı Libya´dır. Doğu Akdeniz´i Suriye´siz, Suriye´yi Libya´sız düşünmek yerinde olmayacaktır.

 

Doğu Akdeniz meselesi 2000´li yılların başında dünyanın gündemine otursada, esas dönüşüm 2002 yılında başladı. Doğu Akdeniz´de ki mesele sadece olduğu varsayılan, 3,5 trilyon m3 doğalgaz ve 2 milyar varil petrol değildir. Doğu Akdeniz´de gaz hidrat vardır. 1 birim gaz hidrat, 30 birim doğalgaza eşittir. Denizde olan gaz hidrat, karadaki kaya gazının aynısıdır. Bu sebeple anlaşmaların, pazarlıkların ve kavganın sınırlamasını kestirmek bir hayli zordur. Doğu Akdeniz´de başta Mısır olmak üzere diğer kıyıdaş ülkeler; Lübnan, Suriye ve İsrail ile anlaşmalar yapmıştı. Ancak bu anlaşmada nedense KKTC ve Türkiye´nin haklarına hiç değinilmedi. Türkiye ise 2019 sonunda tüm ülkeleri uykuda yakalayarak, dünya basınının ' Türkiye´den şah mat' diye bahsettiği Libya ile deniz aşırı anlaşmasını yaparak, tüm

dünya´ya bir gol attı. Bu anlaşma, Akdeniz´in doğusunda bulunan Libya ile denizden bir hat oluşturmak ve Türkiye´nin deniz sınırlarının netleşmesi adına tarihi bir durum olması sebebiyle, bu mutabakat ile hem Türkiye hem Libya, 'Doğu Akdeniz´de yetki alanları ile ilgili hukuki ve siyasi pozisyonunu güçlendirdi.' Zira Yunanistan sadece Türkiye´nin değil, Girit adasının güneyinde verdiği arama ruhsatları ile Libya´nın da deniz egemenliğine tecavüz etmektedir. Böylece her iki devlet de Yunanistan ve GKRY´e karşı güzel bir hukukî zemin hazırlamış oldular.

 

Konum itibariyle, paha biçilemez koordinatlara sahip olan, aktif petrolde Dünya´da 9. sırada ve 6 trilyon$ degerinde rezerve sahip Türkiye hinterlandı Libya ise; Afrika, Avrupa ve Akdeniz sınırlarına komşu olması sebebiyle, jeopolitik açıdan bulunmaz bir hint kumaşıdır. Süregelen savaşa alenen veya kripto müdahil ülkelerden; Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD dahil yaklaşık 20 batılı ülkeye karşı, bu ülkelerle aynı tarafta bulunan Rusya´nın sergilediği tablo, oldukça marjinal olmakla birlikte, menfaatlerini koruma adına, risk gördüğü noktada, tabir-î caizse 'hayalet'...

 

Rusya´nın; Suriye ve Libya ile ilgili ortaya koyduğu refleksler, birbirlerinden farklı olmakla birlikte; Suriye´de Devlet olarak alenen gördüğümüz Rusya, Libya´da bir şirket üzerinden silüeten denkleme katılmıştır.

 

Bu demektir ki Wagner, Hafter´ in ekseninde mücadeleye dahil olup, meşru olmayan savaş baronunda kadraja takılıp, fotoğrafa dahildir. Rusya´nın, Suriye´de devlet olarak savaşa dahil olması, her ne kadar Esad rejiminin davetiyle şekillense de, Doğu Akdeniz´deki Tartus limanının 49 yıllığına Rusya´ya kiralanması ve Kürtler üzerinde elde ettiği kazanımlar, avantajlı duruma geçmesini sağlamıştır.

 

Covid ve Emperyalizm Baskısı:

Kimi ülkelerin finansal açık verdikleri korona sürecinde, toparlanabilme adına çeşitli destek paketleri kaynak olarak sunulsada, sadece bu paketlerle geminin yürüyemeyeceği aşikar...Bu bağlamda ülkeler, daha emperyalist davranışlar sergileyerek agrasifleşecek ve başka ülkelerin kaynaklarına daha acımasızca saldıracaklardır.

 

Örneğin Fransa; turizm yeterliliği olan üç ülkeden biri olması sebebiyle, oldukça önemli bir ülkedir. Ancak mevcut durumda turizmin düşüşünü ve bu zorlu süreci atlatabilme adına, yeni bir ekonomik kalkınma fırsatı yakalamak isteyecektir. Böyle bir şansın olmaması durumunda, agresif bir politika izlemek zorunda kalacak ve başkalarının kaynaklarına yönelmek isteyecektir. Enerji anlamında, ulaşabileceği ilk göze çarpan yerler; 'Somali Libya ve Sudan' bermuda şeytan üçgeni gibi gözükmektedir. Üç ülkenin ortak kaderlerinin geçmişteki 'darbe ve terör'girişimlerinin olmasıdır.

 

Türkiye´nin, Suriye ve Libya´da yazmış olduğu tarih ise, takdir-e şayendir.Türkiye, Kaddafi´nin son döneminde çok büyük kazanımlar elde ettiği petrol çıkarım haklarına ilişkin imzaladığı anlaşmayla bulduğu petrolü, bugün o bölgeler hafter´in kontrolü altında olduğu için atıl durumdadır.

 

Gelinen tabloda esas mesele ise; boşluk kabul etmeyen evrene karşı, hedeflenen sonuca ulaşıldığında, cari açık vermeyen, petrol ve doğalgaz konusunda başka ülkelere bağımlı olmayan hegemon ülke adayı olan Türkiye´nin, katettiği başarıdır.

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Yükleniyor