Hitler, atom bombası üretmeye çok yaklaşmıştı: Nazi bilim insanlarının uranyum küpleri ile ilgili ayrıntılar ilk kez ortaya çıktı

Hitler, atom bombası üretmeye çok yaklaşmıştı: Nazi bilim insanlarının uranyum küpleri ile ilgili ayrıntılar ilk kez ortaya çıktı

Bilim insanları, Nazi Almanya´sının lideri Adolf Hitler´in 2. Dünya Savaşı sırasında atom bombası yapmak amacıyla inşa ettirdiği nükleer tesiste bulunan uranyum küplerine ilişkin kapsamlı bir inceleme yaptıklarını duyurdu. Yüzlerce k

 

Bilim insanları, Nazi Almanya´sının lideri Adolf Hitler´in 2. Dünya Savaşı sırasında atom bombası yapmak amacıyla inşa ettirdiği nükleer tesiste bulunan uranyum küplerine ilişkin kapsamlı bir inceleme yaptıklarını duyurdu. Yüzlerce küpün, Naziler tarafından tam olarak çalışmaya yakın bir nükleer reaktör inşa etmek için kullanıldığı belirtildi. Ancak, deneyler sonuçlanmadan savaş sona erince reaktör ABD´li askerler tarafından dağıtıldı ve 664 uranyum küpü, birçoğu kaybolup karaborsada satılmadan önce ABD´ye gönderildi. Böylelikle insanlık tarihinin görebileceği en kötü felaketler biri daha gerçekleşmedi.

ABD´nin Washington eyaletinde bulunan Kuzeydoğu Pasifik Ulusal Laboratuvarı´nda bulunan bir araştırma ekibi, Amerikan laboratuvarlarındaki gizemli uranyum küplerinin bir zamanlar Nazi Almanyası´nın başarılı bir nükleer program oluşturma çabalarının bir parçası olduğuna inandıklarını açıkladı.

Nükleer adli tıp yöntemi kullanılan bilim insanlarının araştırması bu haftanın merikan Kimya Derneği´nin (ACS) bir toplantısında sunuldu.

NAZİLER KENDİ NÜKLEAR SANTRALLERİNDE ATOM BOMBASI YAPMAK İÇİN İKİ ÇALIŞMA YÜRÜTTÜ

Bununla birlikte, 1939´dan 1945´e kadar Naziler kendi nükleer programlarını yürüttü. Bir atom bombası yapma umuduyla nükleer reaktörler tasarlayan ve inşa eden iki Nazi çalışma grubu vardı.

/resimler/2021-8/26/1248567285757.jpg

KÜPLERİN ÇOĞU ÜNİVERSİTELERE VE ABD´YE GİTTİ

Bu grupların biri Nobel ödüllü fizikçi Werner Heisenberg, diğeri ise Kurt Diebner tarafından yönetildi. Diebner, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası için nükleer silahlar üretmeyi amaçlayan gizli bir program olan Alman nükleer enerji projesini yönetmesi ve yönetmesiyle tanınıyor. Savaştan sonra, küplerin çoğu resmi ve gayri resmi kanallar aracılığıyla üniversitelere ve özel mülkiyet aracılığıyla yayıldığı ABD´ye gönderildi.

/resimler/2021-8/26/1249322598890.jpg

İL ETAPTA YAKLAŞIK BİN URANYUM KÜPÜ ÜRETİLDİĞİNE İNANILIYOR

Ancak, bu küplerin Nazi laboratuvarlarından çıktıktan sonra kimler arasında el değiştirdiği ve toplamda kaç tane oldukları hakkında net bir bilgi yok. Araştırmacılar, bir zamanlar Nazi reaktörlerinde bin ila bin 200 arasında küp bulunduğundan şüpheleniyor, ancak günümüzde sadece 12 tanesi araştırmacılar tarafından biliniyor.

/resimler/2021-8/26/1250094986275.jpg

Projenin baş araştırmacısı, 'Küplerin Nazilere ait olduğunu doğrulamaya yaklaştık. Bunu başardığımızda, onları oluşturan belirli araştırma grubuna göre sınıflandırıp sınıflandıramayacağımızı görmek için farklı küpleri karşılaştırmak karşılaştıracağız” dedi.

/resimler/2021-8/26/1250429375298.jpg

Diğer taraftan Alman bilim insanlarının çalışmaları, ağır bir çekirdeğin nötron bombardımanı ile kararsız hale getirildiği ve çekirdeğin bir enerji salınımı ile birlikte çürümeye zorlandığı nükleer fisyona odaklanmıştı.

Heisenberg´in grubu, bir atom bombasında kullanılmak üzere plütonyum oluşturmak için ağır suya batırılmış bir grup uranyumu harekete geçirebileceğini umuyordu. Her bir kenarı yaklaşık 5 cm olan Nazi reaktör küpleri, suyun altında üç boyutlu bir kafes içinde kablolara asılmıştı; ancak proje başarısız oldu.

/resimler/2021-8/26/1251131719628.jpg

SAVAŞ BİTİNCE İNGİLİZ VE ABD´Lİ ASKERLER EL KOYDU

1945 yılına gelindiğinde İngiliz ve ABD kuvvetleri, Alman deneylerinde yer alan bazı uranyum küplerine el koydu ve 600´den fazlasını ABD´ye gönderdi. Uranyum küplerinin bir kısmı o zamandan beri yok oldu.

Maryland Üniversitesi´nden bir ekip,, 2019´da mevcut proje üzerinde çalışırken küplerden birinde bir not buldu.

Araştırmacılar notun üzerinde, “Hitler´in inşa etmeye çalıştığı reaktörden alındı. Nininger´in hediyesi” okundu.

/resimler/2021-8/26/1251511935972.jpg

Araştırma ekibi, küplerin Nazilere ait olup olmadığını araştırmak için ve küpün yaşını belirlemek için radyoaktif malzemeleri ve bozundukları maddeleri ölçen radyokronometri kullandı. Uranyum küpleri, döküldüklerinden beri bozundukları için, artık çok miktarda toryum ve protaktinyum içeriyorlar.

ARAŞTIRMA SÜRÜYOR

Schwantes,konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'İlk hedefimiz, ölçtüğümüz üç küpün soy ağacını doğrulamak olacak, bu malzemenin beklenen yaşının 1940´ların başlarından ortalarına kadar çıkması gerekiyor. Yaş tarihleme yöntemimiz son derece kesinse, bu küplerin Heisenberg programından mı yoksa Diebner programından mı kaynaklandığını belirlemek mümkün olabilir, çünkü üretim tarihleri yaklaşık 1 yıl kadar farklıydı' dedi.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI´NDA YAKLAŞIK 80 MİLYON İNSAN ÖLDÜ

Öte yandan, İkinci Dünya Savaşı, yaklaşık 70-85 milyon insan ya da 1940 dünya nüfusunun yaklaşık yüzde üçü hayatını kaybetti. .Doğrudan savaşın neden olduğu ölümlerin 50-56 milyon olduğu ve savaşla ilgili hastalık ve kıtlıktan 19-28 milyon ölüm olduğu tahmin ediliyor.

Eğer Hitler atom bombasını üretmeyİ başarabilseydi, bu kayıpların sayısı katlanacak ve dünya günümüzden çok farklı bir yer olacaktı.

 

 

 



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor