İnsanlık Trajedisi Artık Son Bulmalı

İnsanlık Trajedisi Artık Son Bulmalı

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım: Biz, Rusya ile ilişkilerimize büyük önem veriyoruz. İlişkilerimizde yeni bir çağın başladığını söyleyebiliriz.

 

Interfax

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, ajansımıza verdiği mülakatta Moskova ziyaretinin sonuçlarını, Türkiye´nin Suriye meselesinin çözümüne bakışını ve Moskova ile Ankara arasındaki ilişkilerin girdiği yeni dönemi anlattı.

SORU: Sayın Başbakan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile henüz bir görüşme gerçekleştirdiniz. Bu görüşme sırasında Suriye´deki duruma değindiniz mi? Şu anda Türkiye ve Rusya arasında doğrudan doğruya ve yoğun temaslar sürüyor. Suriye´deki durum da bu temasların konularından... Söz konusu temaslar, Suriye´deki durumu siyasi çözüm düzlemine yönlendirme kapasitesine sahip mi? Suriye konusunda anlaşma şansı var mı ve Moskova ile Ankara arasında bu tür bir anlaşmanın özü ne olabilir?

BİNALİ YILDIRIM: Biz, Rusya ile ilişkilerimize büyük önem veriyoruz. İlişkilerimizde yeni bir dönemin başladığını söyleyebiliriz. Bu durum Devlet Başkanı Putin ve Başbakan Medvedev ile yaptığım görüşmeler esnasında doğrulanmıştır.

Rusya Devlet Başkanı´yla Suriye konusunu tabii ki ele aldık. RF ve Türkiye Devlet Başkanları bu konuda sık sık iletişime geçiyor, konunun üç ana bileşeni var. Birincisi Halep´te akmaya devam eden kanla ilgilidir. İkincisi ülkemizin güney sınırlarına yönelik olarak gerçekleştirilen terör faaliyetlerinin ortadan kaldırılmasının gerekliliğidir. Üçüncüsü ise Demokratik Birlik Partisi (PYD), Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ve öz savunma birliklerinin bilhassa bu topraklardan Türkiye´ye yönelik olarak gerçekleştirdikleri faaliyetlerin önlenmesidir. Fırat Kalkanı adlı operasyonun Halep´te olanlarla, Suriye´de rejimin değişmesiyle hiçbir şekilde ilgisi yok. Operasyonun tek amacı bölgedeki, IŞİD başta olmak üzere, bütün terör unsurlarını yok etmektir. RF ve Türkiye, Suriye´de kan dökülmesinin önlenmesi ve bir an önce barışın galip gelmesine ilişkin meselelerde yakın işbirliği içindedir. Türkiye el Nusra Cephesi gibi oluşumların eylemlerini engellemek için büyük bir çaba sarf ediyor. Bu sürecin birincil unsuru, ateşkesin veya bizde denildiği gibi “silahların susmasının” sağlanması ve ayrıca insani yardımların şu anda çok ağır bir durumda bulunan insanlara ulaştırılmasıdır. Suriye´deki bütün taraflar, kan dökülmesine bir son vermek ve barışın galip gelmesi için mümkün olan her şeyi yapmak zorundadır.

Şu anda, toprak bütünlüğünün korunması şartına bağlı kalarak yeni bir Suriye inşa edilmesi, bu topraklardaki bütün etnik grupların çıkarlarını gözetecek yeni bir Anayasa oluşturulması mümkündür.

SORU: Yeni bir Suriye´nin inşa edilmesine değindiniz. Moskova ile bu konuda diyalog sürdürülüyor mu? Bu durumda Beşar Esad´ın geleceği sizce nasıl olacak? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

YILDIRIM: Burada her şeyden önce neyin daha önemli olduğuna bakmak lazım. Beşar Esad´ın geleceği mi yoksa ülkenin geleceği mi daha önemli? Hiç şüphesiz Suriye´de mevcut çok sayıda etnik grubun kaderi tek bir kişinin, Beşar Esad´ın kaderinden daha önemli. Ülkeyi şu anda Beşar Esad rejiminin yönettiği gerçeğini idrak etmek gerekiyor. Ancak Suriye´de bütün olup bitenlerden sonra bir şeylerin değişmesi gerek. 600 binden fazla suçsuz insan hayatını kaybetti. Buna ek olarak 9-10 milyon insan evini terk etti; bu insanlar doğdukları topraklardan gitmek zorunda kaldı. Bunların yaklaşık 3 milyonu misafirimiz olarak Türkiye topraklarında bulunuyor. Suriye´deki olaylarla ilgili olarak Türkiye´nin en mağdur devletlerden birisi olduğunu söylemek mümkün çünkü Suriye ile 911 kilometrelik sınırımız var. Şüphesiz Suriye´nin yarınki kaderi herkesten çok bizi ilgilendiriyor.

Bu meselede Rusya, İran ve diğer bölge devletleri ile her zaman yakın temas halindeyiz. Suriye´de gelecekte ne olabileceği konusunu görüşüyoruz. Bu planda en kısa sürede iyi anlaşmalara varmamızı umuyorum.

SORU: Sizce Suriye´nin federalleştirilmesi mümkün mü? Diğer devletlerle temaslarınız sırasında böyle bir seçenek ele alınıyor mu?

YILDIRIM: Biz ilk söylemimizi yani Suriye´nin toprak bütünlüğünün korunması, Suriye´nin sadece Suriyeliler için Suriyelilere ait olması gerektiğini en başından beri çok açık bir şekilde yineliyoruz. Çeşitli etnik grupların temsilcileri birlikte yaşamalı. Bunlar; hem yerli Suriyeliler, hem Türkmenler, hem Kürtler, hem de Alevilerdir. Geçmişte bunların hepsi bu topraklarda başarılı bir şekilde yaşadı ve gelecekte de aynı şekilde yaşayabilir.

Türkiye Suriye´nin ulusal ve toprak birliğinin değişmesini istemiyor. Biz bu topraklarda yaşanan insanlık trajedisinin son bulmasını ve barışın bu topraklara yeniden gelmesini istedik. Mültecilerle ilgili durum ve terörist eylemler açısından ilk sırada bilhassa bizim devletimiz acı çekiyor.

SORU: İki taraflı sorulara geçmemize izin verir misiniz? Türkiye Rusya´dan hava savunma sistemleri satın almakla açıkça ilgilendiğini üst düzey ağızlar aracılığıyla dile getirdi. Ziyaretiniz sırasında bu konuya değindiniz mi? Sözleşme ne zaman yapılabilir? C-400 veya C-300´ler mi söz konusu?

YILDIRIM: Somut tasarılar hakkında konuşmadık, prensipte bu meseleleri konuştuk. İki taraf da ilişkilerimizin gelişmesinin bir gereklilik olduğunu görüyor. Rusya ile o üzücü olaydan bugüne kadar geçen bir yılda kaçırdıklarımızı telafi etmek konusunda anlaşmaya vardık. Ticaret hacmimiz yüzde 40 oranında düştü. Hem turizm alanında hem de diğer alanlarda karşılıklı kayıplarımız vardı. Büyük enerji projelerimiz var; bunları hızlandırmak gerek.

Ek olarak buna uzay ve savunma alanındaki meseleler katıldı. Doğal olarak bu yeni meseleler çerçevesinde yeni projeler olacaktır.

SORU: Türkiye Şanghay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) üyelik başvurusuna ilişkin dilekçesini ne zaman verecek?

YILDIRIM: ŞİÖ ile diyalog ortağıyız. ŞİÖ çerçevesinde ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışma devam ediyor. ŞİÖ ile ilişkileri geliştirmenin bizim başka örgütlere üyeliğimizin bir alternatifi olmadığı açık ve nettir. Üyesi olduğumuz ŞİÖ benzeri başka örgütler de vardır.(Rusya,Interfax-07.12.2016)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor